Hoe lang blijf je rondlopen met steeds dunner haar?


Je bent naar de dermatoloog geweest en je hebt te horen gekregen dat er weinig meer is wat hij kan doen. Hij schrijft een machtiging voor je zodat je van de zorgverzekeraar een haarwerk (deels) vergoed krijgt zodat je je haarproblemen kunt camoufleren.

Je eerste gevoel zegt: Nee, dit wil ik niet. Hier kwam ik niet voor. Ik wil een oplossing. Ik wil mijn haar terug.
Neem de tijd om aan het idee te wennen. Dit kan best een paar maanden duren.

Kijk vervolgens diep in je hart. Kun je het opbrengen om zonder haar rond te lopen of met een sjaaltje, muts of pet? Er zijn vrouwen die dit doen en zich er heel gelukkig bij voelen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Als je er niet aan moet denken om je zonder haar te vertonen, dan wordt het tijd voor een haarwerk.

Als je hele haar is uitgevallen dan heb je geen keuze. Maar heb je nog haar en zitten er gaten in of wordt het steeds dunner, wacht dan niet te lang met de overgang naar een haarwerk.
Als je het bijvoorbeeld kunt combineren met een vakantie van een paar weken, dan zul je zien dat mensen al heel snel denken dat je eigen haar weer is hersteld. En als ze zeggen dat je er goed uitziet dan kun je zeggen: Ja ik ben net terug van vakantie. Als je vervolgens elk jaar rond de vakantietijd een nieuw haarwerk neemt is de overgang naar een ander kapsel ook makkelijk te maken.

Als het probleem vooral bovenop zit, dan kun je een deelhaarwerk nemen. Dat kan de haarwerker zo knippen dat het doorloopt in je eigen haar. Bovenop zet je het dan vast met klemmetjes of tape (of lijm). Als je eigen haar daarvoor te dun is of je bent helemaal kaal, dan kun je alleen een hele pruik nemen.

Als je wacht tot je haar heel dun is geworden of volledig is uitgevallen, dan is de overgang veel groter. En dan is het voor een grotere groep mensen om je heen duidelijk dat je een haarwerk draagt. En dat gaat niemand iets aan. Je vertelt het tenslotte ook niet aan iedereen als je kunstgebit nodig hebt.

Neem wel de tijd om een haarwerk “in te lopen”.
Zorg dat je je haarwerk al een paar maanden in huis hebt, voordat je het continu gaat dragen. Dan kun je ‘s avonds en in het weekend thuis vast wennen aan je nieuwe haar en terug naar de haarwerker gaan voor wijzigingen als blijkt dat er dingen zijn waar je niet aan kunt wennen. Met relatief kleine wijzigingen kun je vaak al een hoop bereiken. Wat haar bij knopen bij een scheiding als je het netje ziet, het model iets wijzigen met stoom bij kunsthaar of wat bij knippen. Pas wel op, het groeit niet aan. Wees niet te rigoureus in dat soort beslissingen. Mocht het echt te kort zijn geworden of ongelijk, dan is dat op te lossen met een reep van haar (trens) dat je onder aan het haarwerk kunt naaien.

Een nieuw haarwerk is altijd veel boller dan je oude haarwerk en zeker ook boller dan je eigen haar, dus daar heb je even tijd voor nodig om aan te wennen. Je kunt het wat platter laten stomen als het kunsthaar is, maar doe dat niet gelijk. Draag een haarwerk eerst een tijdje voor je eraan gaat sleutelen.

Neem de eerste keer een confectie haarwerk. Dat is kant en klaar. Je weet nog helemaal niet wat je wilt en vooral ook niet wat je niet wilt. Een maatwerkpruik is een bouwpakker. Het is hij op maat voor je gemaakt, dus bevalt hij niet dan heb je een probleem. Bovendien duurt het minimaal 3 maanden en sinds Corona zelfs meer dan 8 maanden voordat een maatwerkpruik klaar is. Dat is een hele lange tijd als je haar uitvalt. En een maatwerkpruik is een behoorlijk stuk duurder dan een confectiepruik.