Klitten


Wordt je haar droog en gaat het pluizen en uitstaan en klitten? Dan heb je beschadigd haar. Eigenschappen:
Stugge, poreuze haarstructuur (zonder beschermlaag)
Voelt heel broos aan (vaak vergelijken we het met stro)
Snel vatbaar voor klitten, vooral als het nat is
Haarkleur vervaagt snel, doordat het haar de kleur teveel opneemt
Was het niet te vaak, gebruik geen hete apparaten zoals föhns e.d. en verven is helemaal uit den boze.

Ik heb een aantal tips verzameld die je kunt proberen:

Borstel je haar goed door voor het wassen.
Beweeg je haar niet te veel in het water, want dan gaat het in de klit.
Breng eerst conditioner aan op het haar aan de onderkant (dus niet bij het netje). En onder je nek uiteraard waar de klitten normaal gesproken zitten. Was je haar vervolgens met shampoo en spoel alles uit. En was het dan met conditioner om de schubben te sluiten.
Mocht het enorm klitten tijdens het wassen gebruik dan Oi hair butter van Davines (niet op het netje).
Spoel na met appelazijn 1:3 verdund met koud water. Dit sluit de schubben.
Om de azijnlucht weg te krijgen kun je nog naspoelen met water. Let op: dit moet koud zijn om de schubben te sluiten. Bij blond haar kun je in plaats hiervan citroensap proberen en dat een kwartier in laten trekken en uitspoelen met koud water.
Open schubben klitten makkelijk en nemen van alles op. Gesloten schubben zijn gladder en glanzender.
Borstel het niet als het nat is want dit kan het haar ook beschadigen.
Om de klitten tussen de wasbeurten weg te krijgen gebruik je Hug enjoyable vetiver oil van Jean Paul Myne. Dan is het gelijk glad en goed doorkambaar en het maakt niet vet. Het is o.a. te krijgen bij Bol.com en eventueel bij Jongejans Haarwerken.

Je schijnt ook een haarmasker te kunnen proberen. Misschien had ik de verkeerde gekocht, maar ik had er een slechte ervaring ermee. Na gebruik van het haarmasker ging het haar zo uitstaan en in elkaar zitten dat het haarwerk niet meer draagbaar was.

Heb je vaak klitten in je nek?
Koop een trens (weft, gordijntje van haar) liefst van Europees haar en naai die aan de onderkant van je haarwerk in je nek. Dan wrijft je haar niet meer langs je kleding, want de trens zit daar, waardoor het gladder blijft zitten.

Je hebt dus maar hooguit 10 cm breedte nodig, zelfde kleur als je haar, maar 5 tot 10 cm korter omdat het onder in je nek zit. Bij twijfel tussen iets donkerder of iets lichter dan je eigen haar kies je voor donkerder, want dat is natuurlijker. Het zit op een plek waar geen zon komt. En als het geen Europees haar is en na een paar maanden ook gaat klitten, dan vervang je de trens gewoon door een nieuwe. Ik heb dit zelf met succes uitgeprobeerd.
Draag je haar het liefst in een vlecht, dan lijdt het het minste. Borstel het vaak en veel.

Pas op met balsem/anti-klit e.d. in de buurt van de knoopjes!
Pas op met balsem/conditioner/anti-klit of hoe het ook allemaal heet bij de aanzet van de haren in de buurt. Haren zijn in het netje geknoopt, maar een haar is van nature recht en een knoopje is onnatuurlijk. Dus als je die knoop zacht maakt met balsem, dan wordt hij weer recht en laat de knoop dus los en valt de haar uit. Wat balsem gebruiken in een bakje met water kan wel, maar vooral niet inmasseren bij het netje in de buurt.

Ik hoor ook weleens de tip om te wassen met wasverzachter om zo prachtig zacht haar te krijgen. NIET DOEN. Je kunt zo bossen met haar verliezen als de knoopjes zacht worden.