Tips voor beginnende haarwerkdragers


Heb je net een nieuw haarwerk, loop hem dan in, net als nieuwe schoenen. Doe dit thuis en ga er pas mee naar buiten als je je er vertrouwd mee voelt en niet elke 5 minuten in een spiegel kijkt en eraan zit.

Als je steeds dunner haar krijgt en je zet een haarwerk op, dan lijkt het ineens heel veel haar. Dan wil je uitdunnen, maar sla niet door. Als je het net zo dun maakt als je eigen haar, hoef je geen haarwerk te kopen.
Ga eerst naar huis en loop het haarwerk in. Als je na een paar weken nog steeds wilt uitdunnen, kan dat altijd nog.

Als je last krijgt van haarverlies, raak je in paniek. Je gaat naar de eerste de beste haarwerker (pruikenverkoper) die je een duur maatwerk adviseert. Als het er eindelijk is en je past het, is het niet wat je had gehoopt. In het ergste geval gooi je hem achterin de kast en draag je hem nooit meer. Een dure fout.
Hoe voorkom je dit?
Ga shoppen. Koop niet iets bij de eerste de beste haarwerker, maar ga bij meerdere langs. Een tv is goedkoper en die koop je ook niet bij de eerste de beste winkel zonder verder te kijken. Het is moeilijker met een haarwerk omdat je kwetsbaar bent en wilt geloven dat de haarwerker je wil helpen. En er zijn ook best haarwerkers die dat doen, maar er zijn er ook die misbruik maken van je kwetsbaarheid.

Koop nooit een maatwerk als je niet eerder een haarwerk hebt gedragen. Vraag de haarwerker om haarwerken op zicht te laten komen zodat je ze kunt passen. Zodat je kunt zien of je jezelf weer ziet in de spiegel. Zodat je kunt voelen of het haarwerk goed past. Pas als je al een paar confectie haarwerken hebt gekocht en je wilt iets wat je niet kunt bestellen, is het wijs om een maatwerk te kopen. Dan kun je veel beter aangeven wat je wilt en vooral ook wat je niet wilt.

Als je een maatwerk hebt gekocht en hij past niet goed, geloof de haarwerker dan niet als die zegt dat er niets aan te doen is. Alles is te vermaken. En als je haarwerker dat niet kan, ga dan naar een reparatiebedrijf zoals Haarknopen.nl.

Realiseer je dat de meeste haarwerken maar een jaar meegaan. Geloof haarwerkers niet die zeggen dat ze wel 4 of 5 jaar meegaan. Ook als je dus een vreselijk duur haarwerk koopt, dan zul je dat na 1 of 2 jaar weer moeten vervangen.

Wees voorzichtig met je haarwerk. Het haar groeit niet aan, dus doe geen al te drastische dingen ermee.

Pas op met shampoo tegen vergeling van grijs haar. Het binnenwerk kan paars verkleuren en dat zie je door de haren heen.

Wees sowieso voorzichtig met het binnenwerk. Ook al teken je met stift iets op de binnenkant, dat zie je aan de buitenkant. Ook als je klemmetjes groen gaan oxideren bij de koperen ringetjes zie je dat aan de buitenkant.

Pas op met hete apparaten. Haar kan verbranden als je het elke keer op dezelfde plek krult of stylt. Je eigen haar blijft groeien dus zit de verbrande plek elke keer een stukje lager, maar bij een haarwerk blijft het op dezelfde plek zitten.

Je haarwerk kan uitlubberen en gaat dan steeds losser zitten. Doe daarom de elastieken los waarmee je het strakker kunt zetten als je het haarwerk gaat wassen. Doe ze pas weer vast als het haarwerk droog is. Overigens zijn ze makkelijk te vervangen als ze toch uitgelubberd zijn, en ook het elastiek dat in het haarwerk zit boven de oren is te vervangen.

Als je je haarwerk vastzet met tape, doe dat dan niet met een lang stuk tape maar met kleine stukjes die je dakpansgewijs plakt. Daardoor zijn ze makkelijk los te krijgen zonder dat je je haarwerk kapot kan trekken zoals bij een lang stuk tape.

En kies tape die past bij hoe lang je het haarwerk op houdt. Als je je haarwerk elke dag afzet, neem dan tape die bedoeld is voor de korte termijn (zoals roze of wit) en niet tape die bedoeld is voor weken lang plakken (zoals blauwe tape).

Ook al is het koud in de winter, draag geen dikke sjaal. Want hierdoor wordt het haarwerk omhoog geduwd.