Veelgestelde vragen FAQ


Veelgestelde vragen FAQ

Wat is knopen?
Je knoopt door met een soort haaknaald door het netje van het haarwerk te steken en dan het haar door het netje te halen en daarna maak je een knoopje om te zorgen dat het haar blijft zitten. Zo worden alle handgeknoopte haarwerken gemaakt en zo kun je ze dus ook repareren. Er is dus geen verschil te zien tussen wat nog goed was en waar slijtage was nadat er haren zijn bij geknoopt.
Wat kost het?
Ik reken 40 euro per uur inclusief BTW en inclusief haar.
Een plekje ter grootte van een 20 eurocent munt duurt ongeveer 45 minuten.
Een plekje ter grootte van een 2 euro munt duurt ongeveer anderhalf uur.
Til ook eens wat haar op als je probeert te schatten hoe groot de te knopen plek is. Soms zie je dan nog meer kale plekken.
Highlights inknopen duurt ongeveer een uur.
Vijf cm langs de scheiding kost ongeveer 45 minuten.
Voor het verkleinen van een haarwerk heb ik tussen een half uur en een uur nodig.
Ander vermaakwerk moet ik eerst zien voordat ik een schatting kan geven van de tijd die het kost.
Hoe lang duurt het voor ik mijn haarwerk terugkrijg als ik hem naar je toestuur om te knopen?
Afhankelijk van hoeveel werk het is, kan ik het haarwerk meestal binnen een paar dagen naar je terugsturen. Stuur het haarwerk op in een envelop die door de brievenbus past met een barcode (brievenbuspakje). Dit kost 4,25 euro voor een brievenbuspakje.
Mail of app me de barcode, zodat ik in de gaten kan houden wanneer het pakje komt.
Is er verschil tussen het knopen van een pruik of een haarwerk?
Nee. Vaak worden de woorden sowieso door elkaar gebruikt, maar of je nu een hele pruik hebt of alleen een haarwerk bovenop je hoofd, het knopen is hetzelfde.
Zie je het als je een pruik hebt gerepareerd door er haar bij te knopen?
Nee, ik gebruik exact dezelfde techniek als de dames in China of ergens daar ver weg gebruiken. Als je echt haar hebt, dan knoop ik bij met echt haar en als het haar synthetisch is, dan gebruik ik synthetisch haar. Bekijk ook de voor en na foto’s op de pagina Slijtage van je haarwerk opgelost

Ik heb alle kleuren en zelfs als ik een kleur niet heb, dan kan ik toch zorgen dat ik zo dicht de kleur van het haar benader dat je geen verschil ziet door het mengen van kleuren. Kijk maar eens goed naar de haren van je haarwerk. Dat is niet één kleur, maar meerdere. Zelfs in een blonde pruik (tenzij het bijna wit-blond is) zitten donkere en rode haren. En bruin haar is vaak een mengsel van rode en zwarte haren.

Moet ik zelf haren meenemen?
Nee, ik heb zowel echt haar als synthetisch haar in alle kleuren. Maar je mag wel haar meenemen als je graag wilt dat ik jouw haar gebruik.
Als je een bijzondere kleur hebt of een bijzondere vorm van synthetisch haar is het wel handig om dat even te vermelden. Dan kan ik kijken of ik eraan kan komen.
Heb je ook de nieuwe modekleuren paars en roze?
Nee, ik heb alleen natuurlijke kleuren. Daarbij heb ik wel het hele scala van grijs naar blond naar rood naar bruin naar zwart. Ik heb zelfs verschillende tinten blond haar dat bij de haarwortel donkerder is dan aan de punten.
Het binnenwerk van mijn haarwerk is kapot. Kun je dat maken?
Ja, tenzij het door ouderdom op veel plekken kapot is gegaan. Er is wel een grens aan wat je kunt maken. Maar als het bijvoorbeeld aan de voorkant gescheurd is, is het heel goed mogelijk om er lace tegenaan te naaien of PU tegenaan te lijmen, afhankelijk van welk materiaal het is en wat de beste oplossing is.
Ik mis een lace randje aan de voorkant. Kun je dat eraan maken?
Ja, dat kan prima.
Mijn pruik is te groot. Kun je hem verkleinen?
Ja dat kan prima. Ik vind het fijn als je zelf meekomt zodat ik hem precies pas op je hoofd kan maken en na het vermaken kan testen of hij naar je zin is, of dat er nog iets moet worden gewijzigd.
Mijn pruik is te klein. Kun je hem vergroten?
Ja dat kan, maar binnen grenzen. Ik kan er een spie in maken om wat meer ruimte te geven.
Mijn pruik is bij nader inzien wat te kort geknipt. Kun je hem verlengen?
Ja dat kan. Ik kan een trens maken van dezelfde kleur haar en die aannaaien. Dat werkt ook goed als de pruik bijvoorbeeld aan één kant korter is dan aan de andere kant. De trens wordt helemaal op maat gemaakt, net zo breed of smal als nodig is.
De balein steekt door de stof heen. Wat nu?
Dat kunnen we gewoon herstellen door de balein iets korter te knippen en de stof weer vast te naaien.
Mijn pruik gaat omhoog aan de achterkant als ik mijn hoofd naar achteren doe. Wat nu?
Dat kunnen we verminderen door de onderkant van de pruik te verhogen. Is hooguit een half uurtje werk.
Ik wil tape gebruiken om mijn pruik te bevestigen, maar ik heb geen goede plek op het haarwerk.
Geen probleem. Ik kan een plakplaats in je pruik namen met NPU op de plekken waar je de tape wilt plakken.
Ik heb geen reservepruik. Kan ik erop wachten?
Ja dat kan, mits ik er maar maximaal twee uur werk aan heb. Ik heb koffie en thee en wifi om het wachten wat te bekorten. Maar als je meer dan één twee euromunt op de kale plek kunt leggen, dan is het niet dezelfde dag klaar. Ik kan het dan wel in twee keer maken zodat je toch niet zonder je haar de deur uit gaat.
Mijn haarwerk zit vast met buisjes of micropoint. Wat nu?
Dat is geen probleem. Ik heb een hardplastic mal die je via de voorkant tussen het haar en de hoofdhuid kunt schuiven zodat ik het haarwerk kan bijknopen zonder dat ik met mijn scherpe knoopnaald elke keer in je hoofdhuid prik. Je zit dan in een hele makkelijke stoel waarvan de rugleuning naar beneden kan zodat ik er ook nog goed bij kan. Maar als het meer werk is dan een uur of twee moet je er nog een keer voor terugkomen.
Kan ik langskomen wanneer het mij uitkomt?
Ik werk alleen op afspraak. Hierdoor is de privacy van mijn klanten gegarandeerd. Maar ik heb wel hele ruime openingstijden, dus we kunnen altijd wel een tijd vinden waarop je kunt langskomen die voor iedereen uitkomt, ook voor werkende mensen.
Ik heb geen tijd om langs te komen. Kan ik de pruik ook opsturen?
Ja natuurlijk. Ik vind het fijn als je me van tevoren belt, appt of mailt. En doe je adresgegevens bij de pruik zodat ik weet van wie hij is en naar wie ik hem terug moet sturen. Je kunt al voor 4,25 euro je haarwerk versturen als brievenbuspakje als je het in een envelop doet die door de brievenbus past. Er zit dan een barcode op. Mail of app me de barcode, zodat ik in de gaten kan houden wanneer het pakje komt.
Tenzij je iets anders aangeeft, stuur ik het terug als verzekerd pakket. De kosten daarvoor zijn 7,50 euro voor Nederland en 8,75 euro voor België.
Ik heb een heel gevoelige hoofdhuid en heb last van het binnenwerk. Kun je daar iets aan doen?
Ja, ik heb vrij zacht lace wat ik aan de binnenkant kan naaien en als zelfs dat te hard is, kan ik het haarwerk ook voeren met huidskleurige stof.
Ik ben mijn haarkleur beu. Kun je daar wat aan doen met knopen?
Jazeker. Ik kan bijvoorbeeld highlights in je haarwerk knopen. Dat duurt meestal een uur en kost 45 euro. Ook kan ik bijvoorbeeld rood haar toevoegen. Dat mengt heel goed met de overige haren en geeft dan een mooie warme gloed over je haren.
Waarom geef je leden van de Alopecia Vereniging 15% korting?
Dat doe ik om dat lidmaatschap te promoten. De Alopecia Vereniging is er voor iedereen met een haarprobleem. Of dat probleem nu wordt veroorzaakt door een haarziekte zoals Alopecia Androgenetica of bijvoorbeeld vanwege het gebruik van medicijnen, als je haarverlies hebt, dan ben je welkom bij de vereniging. Ik heb gemerkt dat er nog een heleboel mensen met een haarwerk zijn die nog nooit gehoord hebben van de Alopecia Vereniging. Die denken dat ze de enigen zijn met dit probleem. En laten we eerlijk zijn, hoe aardig je vrienden ook zijn, als ze zelf geen last van haarverlies hebben, kunnen ze zich niet voorstellen hoe je je voelt. Leden van de Alopecia Vereniging kunnen dat wel. Het is een verademing om op ledendagen te komen. Er zijn ook hele leuke dagen voor kinderen en jongeren.
Kom ook een keer en ervaar het zelf. Je bent als niet-lid van harte welkom tegen betaling van 25 euro. Dan ben je ook nog de rest van het jaar gratis lid. Kijk voor meer informatie op http://www.alopecia-vereniging.nl.
Kan ik mijn haar gewoon wassen nadat je het hebt bijgeknoopt?
Ja natuurlijk. Je kunt er alles mee doen wat je er eerder ook mee deed. Wel kan het zijn dat er nog wat losse haren vrijkomen. Schrik hier niet van.
Help, het haar valt boller na het knopen, wat nu?
Net als wanneer je een nieuw haarwerk krijgt, moet je even wennen aan het feit dat je weer meer haren hebt. Je moet een geknoopte pruik ook altijd even “inlopen”. Een paar keer wassen en stylen helpt wel. En als het synthetisch haar is, kun je het haar wat platter (laten) stomen. Wees hier wel voorzichtig mee, want te plat wil je niet.
Is het bezwaarlijk dat het een groot oppervlak is dat moet worden bijgeknoopt?
Nee, maar dan is het wel lang werk en dan moet je je afvragen of een nieuw haarwerk geen betere oplossing is.
Bijknopen is handwerk. Je kunt per keer maar enkele haren knopen. Vandaar dat een oppervlak ter grootte van een 20 eurocent muntstuk zo’n 45 minuten tijd kost. En een stuk ter grootte van een twee euro muntstuk kost anderhalf uur tijd. Mijn uurprijs is 45 euro per uur inclusief 9%BTW en inclusief haar.
Maar heb je bijvoorbeeld aan de voorkant een plek zitten die kaal is geworden of is je scheiding steeds breder geworden terwijl de rest van het haarwerk nog prima is, dan is het zonde om een nieuwe haarwerk te kopen. Als je met 45-90 euro weer een haarwerk hebt, dat zo goed als nieuw is.
De klaar terwijl u wacht service geldt niet voor plekken die meer dan twee uur werk zijn. Ik gun het liefst elk uur mijn ogen en handen even rust en na een paar uur wil ik even wat anders tussendoor doen.
Kun je jarenlang dezelfde pruik blijven bijknopen?
Nee, er zit een grens aan. Het binnenwerk moet nog goed genoeg zijn, anders heb je niets om de haren aan te bevestigen. En als de pruik te oud is, gaat het haar klitten als je er nieuw haar bijknoopt.
Het binnenwerk van mijn haarwerk is aan het vergaan, maar de haren zijn nog goed. Kun je dan nog bijknopen?
Nee, want ik maak het haar aan het binnenwerk vast. Dus als dat ver kapot is, heb ik niets waar de haren aan vastgeknoopt kunnen worden. Dan wordt het echt tijd voor een nieuw haarwerk.
Heb je een opleiding gehad om te knopen en het binnenwerk van een pruik te repareren?
Ja bij de Haarwerkacademie. Zie hiervoor de pagina Opleiding
En ik volg nascholing bij Pruikenzo.
Ben je lid van een branchevereniging?
Nee, ik heb een heel zeldzaam beroep, dus er bestaat geen branchevereniging waar ik me bij aan kan sluiten. Ik werk wel met haar, maar ik ben geen haarwerker en ik ben geen kapper.
Heb je referenties of reviews?
Ja maar niet zoveel want mijn klanten hechten heel erg aan hun privacy. Niemand wil adverteren dat hij een pruik draagt en het gaat ook helemaal niemand iets aan. Je vertelt ook niemand dat je een kunstgebit draagt. Er is nog best een groot taboe.
Kijk hier voor tevreden klanten: reviews.
Hoe handel je klachten af?
Ik doe mijn uiterste best om klachten te voorkomen, maar mocht je onverhoopt toch een klacht hebben dan los ik die gratis op. Ik heb zelf alopecia en ik wil niet dat mensen rondlopen met een haarwerk waar ze niet happy mee zijn, en zeker niet als dat mijn schuld zou zijn.
Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?
Stel dan je vraag via info@haarknopen.nl of WhatsApp of bel me even. Ook buiten mijn zeer ruime openingstijden ben ik meestal telefonisch bereikbaar op mijn vaste lijn of mijn gsm.