Veelgestelde vragen FAQ


Veelgestelde vragen FAQ

Wat is knopen?
Je knoopt door met een soort haaknaald door het netje van het haarwerk te steken en dan het haar door het netje te halen en daarna maak je een knoopje om te zorgen dat het haar blijft zitten. Zo worden alle handgeknoopte haarwerken gemaakt en zo kun je ze dus ook repareren. Er is dus geen verschil te zien tussen wat nog goed was en waar slijtage was nadat er haren zijn bij geknoopt.
Wat kost het?
Ik reken 45 euro per uur inclusief BTW en inclusief haar tot 30 cm. Voor langer haar geldt een toeslag per factuur van 7,50 euro voor haar tot 40 cm, 15 euro tot 50 cm en 25 euro voor nog langer haar. Voor onnatuurlijke kleuren zoals asblond geldt een extra toeslag, want dat haar is verschrikkelijk duur.
Een plekje ter grootte van een 20 eurocent munt duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. afhankelijk van het netje.
Een plekje ter grootte van een 2 euro munt duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur afhankelijk van het netje.
Til ook eens wat haar op als je probeert te schatten hoe groot de te knopen plek is. Soms zie je dan nog meer kale plekken.
Highlights inknopen duurt ongeveer een uur.
Voor het verkleinen van een haarwerk heb ik tussen een uur en anderhalf uur nodig afhankelijk van de hoeveelheid werk.
Ander vermaakwerk moet ik eerst zien voordat ik een schatting kan geven van de tijd die het kost, maar meestal is het nooit meer dan 2 uur. Als je je haarwerk naar me opstuurt, stuur ik het terug met DPD. DPD is duurder dan PostNL maar ik kan niet bezuinigen op betrouwbaarheid. Ik bereken de verzendkosten door. DPD kost 13 euro in Nederland en 16 euro in België. Deze prijzen zijn exclusief 9% BTW.
Betaling van opgestuurde haarwerken is op rekening. Als je bij mij komt kun je pinnen of contant betalen.
Kan ik bij je betalen met pin?
Ja natuurlijk. Contant mag, pinnen mag zowel met de telefoon als met een pasje en gelijk overmaken via je bankapp mag ook.
Ik heb geen reservepruik. Kan ik erop wachten?
Ja dat kan, mits ik er maar maximaal twee uur werk aan heb. Ik heb koffie en thee en gratis wifi om het wachten wat te bekorten en een groot spatscherm zodat je veilig kunt zitten.. Maar als je meer dan twee twee euromunten op de kale plek kunt leggen, dan is het niet dezelfde dag klaar. Ik kan het dan wel in twee keer maken zodat je toch niet zonder je haar de deur uit gaat. Ik heb een pinapparaat en je kunt ook contant betalen.
Mijn haarwerk zit vast met buisjes/ringetjes of micropoint. Wat nu?
Dat is geen probleem als het haarwerk niet rondom is vastgezet, maar aan de voorkant met een stukje tape vastzit. Ik heb een hardplastic mal die je via de voorkant tussen het haar en de hoofdhuid kunt schuiven zodat ik het haarwerk kan bijknopen zonder dat ik met mijn scherpe knoopnaald elke keer in je hoofdhuid prik. Je zit dan in een hele makkelijke stoel waarvan de rugleuning naar beneden kan zodat ik er ook nog goed bij kan. Maar als het meer werk is dan een uur of twee moet je er nog een keer voor terugkomen.
Laat het me wel van tevoren weten als je je haarwerk niet af kunt zetten, want de stoel staat niet standaard in mijn atelier.
Je kunt ook de afspraak plannen als het haarwerk toch aan vervanging toe is en hem er door je haarwerker af laten halen, dan bij mij laten knopen en hem er weer door je haarwerker op laten zetten. En hem in de tussentijd eventueel met tape of klemmetjes vastzetten.
Kan ik langskomen wanneer het mij uitkomt?
Ik werk alleen op afspraak. Hierdoor is de privacy van mijn klanten gegarandeerd. Maar ik heb wel hele ruime openingstijden, dus we kunnen altijd wel een tijd vinden waarop je kunt langskomen die voor iedereen uitkomt, ook voor werkende mensen.
Je mag er gewoon bij blijven zitten als ik aan het knopen ben. Ik heb koffie en thee en gratis wifi. Wil je dat liever niet, dan kun je ook in de buurt wandelen (de Loonse en Drunense duinen zijn in de buurt) of winkelen (ik woon vlakbij het centrum van Waalwijk). Je kunt er ook nog een dagje uit van maken, want ik woon vlak bij de Efteling.
Ik heb geen tijd om langs te komen. Kan ik de pruik ook opsturen?
Ja natuurlijk. Ik vind het fijn als je me van tevoren belt, appt of mailt. En doe je adresgegevens bij de pruik zodat ik weet van wie hij is en naar wie ik hem terug moet sturen. En liefst ook je telefoonnummer zodat ik kan overleggen als dat nodig is.
Omdat je haarwerk onvervangbaar is, stuur ik alles terug met DPD. DPD is duurder dan PostNL maar ik kan niet bezuinigen op betrouwbaarheid. Ik bereken de verzendkosten door. DPD kost 13 euro exclusief BTW in Nederland en 16 euro in België. Geef me altijd je e-mailadres door, want dan krijg je een mailtje met daarin de tijd waarin het wordt bezorgd. Bovendien kun je dan ook nog zelf dingen wijzigen, zoals een andere tijd en wel of niet afgeven bij buren.
Ben je niet thuis, dan kan ik het ook naar DPD Pickup parcelshop sturen waar je het binnen een week kunt ophalen. Dan zijn de verzendkosten 8,50 euro exclusief BTW. Geef dit wel duidelijk van te voren aan.
Met 1 of 2 dagen is het pakje bij je, alleen kan ik niet op zaterdag versturen. Let op: Ook DPD heeft personeelsproblemen dus het kan ook langer duren.
Hoe je het pakje naar mij toestuurt moet je helemaal zelf weten, maar weet dat PostNL het niet gaat zoeken als het kwijtraakt en het is niet als pakket verstuurd met een barcode.
Hoe lang duurt het voor ik mijn haarwerk terugkrijg als ik hem naar je toestuur om te knopen?
Afhankelijk van hoeveel werk het is en hoe druk ik het heb, kan ik het haarwerk meestal binnen 1 of 2 weken naar je terugsturen. Een week is sowieso het minimum omdat het 1-2 dagen duurt voor ik het ontvang, ik heb 1-2 dagen nodig om te knopen en het terugsturen duurt 1-2 dagen. En in het weekend bezorgt DPD niet en haalt niet op. In de maand december is het erg druk en kan het (veel) langer duren.
Omdat je haarwerk onvervangbaar is, stuur ik alles terug met DPD. DPD is duurder dan PostNL maar ik kan niet bezuinigen op betrouwbaarheid. Ik bereken de verzendkosten door. DPD kost 13 euro in Nederland en 16 euro in België. Deze prijzen zijn exclusief 9% BTW.
Geef me altijd je e-mailadres door, want dan krijg je een mailtje met de track en trace informatie. Dan kun je ook nog zelf dingen wijzigen, zoals een andere tijd en wel of niet afgeven bij buren.
Met 1 of 2 dagen is het pakje bij je, alleen kan ik niet op zaterdag versturen en het kan niet op zaterdag worden bezorgd. Let op: Ook DPD heeft personeelsproblemen dus het kan ook langer duren.
Hoe je het pakje naar mij toestuurt moet je helemaal zelf weten, maar weet dat PostNL het niet gaat zoeken als het kwijtraakt en het is niet als pakket verstuurd met een barcode.

Vergeet niet om een briefje in het pakje te doen met je naam en adres!

 

Is er verschil tussen het knopen van een pruik of een haarwerk?
Nee. Vaak worden de woorden sowieso door elkaar gebruikt, maar of je nu een hele pruik hebt of alleen een haarwerk bovenop je hoofd, het knopen is hetzelfde.
Zie je het als je een pruik hebt gerepareerd door er haar bij te knopen?
Nee, ik gebruik exact dezelfde techniek die de dames in Azië gebruiken. Alleen gaat er bij een nieuwe pruik voordat ze hem opsturen nog een laagje tegenaan aan de binnenkant zodat je de knoopjes niet ziet zitten.
Als je echt haar hebt, dan knoop ik bij met echt haar en als het haar synthetisch is, dan gebruik ik synthetisch haar. Bekijk ook de voor en na foto’s op de pagina Slijtage van je haarwerk opgelost

Ik heb alle kleuren en zelfs als ik een kleur niet heb, dan kan ik toch zorgen dat ik zo dicht de kleur van het haar benader dat je geen verschil ziet door het mengen van kleuren. Kijk maar eens goed naar de haren van je haarwerk. Dat is niet één kleur, maar meerdere. Zelfs in een blonde pruik (tenzij het bijna wit-blond is) zitten donkere en rode haren. En bruin haar is vaak een mengsel van rode en zwarte haren.

Moet ik zelf haren meenemen?
Nee, ik heb zowel echt haar als synthetisch haar in alle kleuren. Maar je mag wel haar meenemen als je graag wilt dat ik jouw haar gebruik.
Als je een bijzondere kleur hebt of een bijzondere vorm van synthetisch haar is het wel handig om dat even te vermelden. Dan kan ik kijken of ik eraan kan komen. Ik heb geen cyberhair. Het is fijn als je dat zelf meeneemt.
Maakt het uit of het haar gekruld is of steil?
Ja dat maakt wel uit. Gekruld haar is schaars. Ik kan wel steil haar permanenten, maar dat is extra werk en kost best veel tijd. En gepermanent haar valt niet altijd hetzelfde als natuurlijke krullen. En permanenten nadat het is geknoopt, is op eigen risico omdat het haar dan erg kan gaan klitten. Een beetje slag is niet erg, maar wil je flink gekruld haar laten bijknopen, overleg dan vooraf met me.
Heb je ook kleuren zoals paars en roze?
Nee, ik heb alleen natuurlijke kleuren. Daarbij heb ik wel het hele scala van grijs naar blond naar rood naar bruin naar zwart. Ik heb zelfs verschillende tinten blond haar dat bij de haarwortel donkerder is dan aan de punten.
Ik heb wel wat asblond haar, maar dat is duurder. Dat kan ik namelijk niet inkopen net als het natuurlijke haar omdat het speciaal moet worden gemaakt.
Heb je ook Remy hair, virgin hair, Europees haar? En wat betekenen die termen nou eigenlijk precies?
(Raw) Virgin hair is van één donor en chemisch onbewerkt haar. Remy hair heeft de schubben allemaal dezelfde kant op. Virgin haar is wel remy, maar remy hoeft niet virgin te zijn. Remy en virgin haar kunnen overal ter wereld vandaan komen. Europees haar kan geschubd en ontschubd zijn zolang het maar van een donor komt uit een Europees land. Realiseer je dat iedereen van alles kan roepen over haar en dat meestal doet om de prijs op te drijven. En je kunt het nergens aan zien, dus je koopt puur op vertrouwen. En helaas is dat vertrouwen vaak onterecht. Ik zie regelmatig in “haar”winkels 100% human hair waar je van 10 meter afstand al aan kunt zien dat het synthetisch moet zijn.
Ik heb haar van Nederlandse donoren, zowel mannen als vrouwen, die hun vlecht afknippen en naar mij toesturen en dat is dus virgin Europees haar. Omdat de schubben op je hoofd één kant op lopen is dat haar ook remy haar. Verder heb ik Europees haar remy haar uit België en Spanje en ik heb geschubd en ontschubd haar uit China en India en Mexico.

Is Europees haar beter dan Chinees haar? Dat ligt eraan. Europees haar is van nature lichter en springeriger dan het steile, zwarte Chinese haar. Chinees haar is ook wat stugger, maar daardoor wel sterker. Maar lichtblond haar maken van zwart Chinees haar vergt nogal wat chemische handelingen. Wat overigens niet betekent dat het Europese haar van nature blond was. Oost-Europese landen hebben niet echt veel blonde mensen wonen daar en er komt wel veel haar vandaan.

Is geschubd haar beter dan ontschubd haar? Ook dat ligt eraan. Bij geschubd haar moet je enorm oppassen dat je het de goede kant op knoopt, want als je het op zijn kop gebruikt gaat het klitten. En de baardharen van geschubd haar lopen de verkeerde kant op en kunnen in theorie dus gaan klitten. Ontschubd haar knoopt dus een stuk ontspannener. Wel is het lastiger om ontschubd haar te verven of permanenten. Maar ik raad niemand aan om een haarwerk te permanenten. Je kunt veel veiliger het haar eerst permanenten en dan pas knopen. Daarvoor heb ik permanentvloeistof op voorraad. Het duurt dan wel langer voordat ik het haarwerk klaar heb.

 

Kan ik mijn haar gewoon wassen nadat je het hebt bijgeknoopt?
Ja natuurlijk. Je kunt er alles mee doen wat je er eerder ook mee deed. Wel kan het zijn dat er nog wat losse haren vrijkomen. Schrik hier niet van. Maar wat je NIET mag doen (ook niet met een nieuw haarwerk) is balsem/conditioner/crèmespoeling gebruiken in de buurt van de knoopjes. Gebruik dat alleen aan de onderkant bij de punten, maar nooit in de buurt van het netje. Als knoopjes zacht worden, dan gaat de knoop los en dan verlies je dus de haren. Was daarom ook nooit met wasverzachter.
Ik plak mijn haarwerk vast met tape of lijm. Kan dat nog steeds na het bijknopen?
Ja, met een hele grote MAAR. Als je tape of lijm plakt op de plek waar je knoopjes ziet zitten en je trekt het er weer af, dan kun je de knoopjes meetrekken. Dat is zonde van het werk. Het is dan handiger om een plakplaats in te (laten) naaien op de plekken waar je tape of lijm wil bevestigen. Je binnenwerk blijft schoner en de knoopjes blijven zitten. Ook kan ik het binnenwerk voeren zodat de knoopjes veilig achter de voering zitten. Vergeet niet om mij vooraf te vertellen hoe je je haarwerk bevestigt en waar je de lijm of tape aanbrengt.
Nieuwe haarwerken hebben aan de binnenkant een extra laagje waardoor de knoopjes bedekt zijn. Daarom kun je daar wel tape of lijm op bevestigen, al zou je altijd beter met plakplaatsen kunnen werken.
Help, het haar valt boller na het knopen, wat nu?
Net als wanneer je een nieuw haarwerk krijgt, moet je even wennen aan het feit dat je weer meer haren hebt. Je moet een geknoopte pruik ook altijd even “inlopen”. Een paar keer wassen en stylen helpt wel. En als het synthetisch haar is, kun je het haar wat platter (laten) stomen. Wees hier wel voorzichtig mee, want te plat wil je niet.

 

Ik heb een volledig dun 'plastic' binnenwerk. Kun je dat ook knopen?
Nee. ik knoop met een hele scherpe naald. Die naald steek ik door het netje en dan hang ik er een paar haren aan en die trek ik door het netje naar boven waarna ik er een knoopje in leg.
Dat betekent dat ik voor elk knoopje een gaatje in je netje prik. Als je binnenwerk volledig van PU is, dan blijven de gaatjes zichtbaar en verzwakt het binnenwerk. Ik kan dan ook niet heel dicht bij de rand knopen. Ik kan er aan de binnenkant wel een nieuw PU-laagje overheen leggen als ik klaar ben, maar als je het plakt dan komen er grote krachten op elke keer als je hem loshaalt waardoor het haarwerk kan scheuren. Een (dikke) PU-rand om een “stoffen” binnenkant heen is geen probleem.
Kun je jarenlang dezelfde pruik blijven bijknopen?
Nee, er zit een grens aan. Het binnenwerk moet nog goed genoeg zijn, anders heb je niets om de haren aan te bevestigen. Je kunt dat niet altijd zelf zien. Maar ik merk bij het knopen dat het binnenwerk aan het vergaan is door inwerking van jouw lichaamszuren op de stof en dan is de stof zo zacht dat ik er niet mijn knoopjes aan kan knopen. Dan komen er ook vaak gaten in tijdens het knopen. Ik kan er dan wel een voering in naaien zodat ik weer iets heb om mijn knoopjes aan te bevestigen, maar dat is dan wel de laatste keer dat je het bij kunt laten knopen. Want dan is de rest van het binnenwerk ook aan het vergaan en laat dan heel makkelijk je haren los. Dan is het dweilen met de kraan open.
Bovendien slijt het haarwerk ook door het knopen: ik knoop met een hele scherpe naald. Die naald steek ik door het netje en dan hang ik er een paar haren aan en die trek ik door het netje naar boven waarna ik er een knoopje in leg. Zo maak ik dus gaatjes in het netje. Dat geeft niet, maar dat kun je niet te vaak doen, want dan heb je meer gaatjes dan netje.
En als de pruik te oud is, kan het haar gaan klitten als je er nieuw haar bijknoopt of een dikke prop vormen in het netje. Het scheelt wel of je het een paar jaar in de kast hebt laten liggen of dat je het al die jaren hebt gedragen. Maar realiseer je dat er een grens zit aan het bijknopen, zeker bij haarwerken ouder dan 3 jaar. Misschien kun je dan beter sparen voor een nieuwe.
Je kunt het ook zien aan de PU-rand (die “plastic” rand waar je makkelijk je tape op kunt bevestigen). Als die lelijk wordt en gaat verpulveren dan wordt je haarwerk echt te oud. De rest van het binnenwerk is dan ook aan het slijten en laat eerder haren los. Bovendien komt het zelfs voor dat je de PU-rand van het haarwerk kan lostrekken als je veel met tape werkt en de rand is oud.
Het binnenwerk van mijn haarwerk is aan het vergaan, maar de haren zijn nog goed. Kun je dan nog bijknopen?
Nee, want ik maak het haar aan het binnenwerk vast. Dus als dat ver kapot is, heb ik niets waar de haren aan vastgeknoopt kunnen worden. Dan wordt het echt tijd voor een nieuw haarwerk. Als het lange haren zijn, dan zou ik ze wel bewaren. Die kun je dan mooi gebruiken om een volgend haarwerk bij te laten knopen. Als je haren bewaart, zorg dan wel dat je weet wat je boven- en onderkant is. Echt haar heeft schubben en als je haar op zijn kop inknoopt gaan de schubben in elkaar klitten.
Je hebt dus niets aan haren die op de grond zijn gevallen of in je borstel zitten.
Mijn pruik is bij nader inzien een beetje verknipt. Kun je hem verlengen?
Ja dat kan, maar verwacht niet te veel. Ik kan een trens maken van dezelfde kleur haar en die aannaaien. Dat werkt ook goed als de pruik bijvoorbeeld aan één kant korter is dan aan de andere kant. De trens wordt helemaal op maat gemaakt, net zo breed of smal als nodig is.
Ik kijk altijd eerst of ik een trens op voorraad heb, want het maken kost ook tijd die ik doorbereken.
Let op: Dat werkt alleen bij korte lengtes. Een trens wordt onder het andere haar genaaid dus ziet eruit als een laagje. En het is niet een hele dikke laag. Verwacht dus niet dat je je haarwerk flink langer kunt maken.
Ook knopen heeft geen zin. Dat is heel mooi om een kale plek om  het netje te bedekken, maar als je daarmee probeert te verlengen dan is het nog dunner dan een trens. Dan zou je enorm veel moeten knopen voordat het een leuk dik laagje is en daar is geen plek voor want er zitten al haren geknoopt in je netje.

 

Ik wil heel dichtgeknoopt haar, kan dat?
Ja, maar binnen grenzen. Ik knoop in het netje. Als ik het netje niet meer kan zien omdat er al zoveel haren zitten, dan is er geen ruimte meer om te knopen. In de fabriek waar ze haarwerken maken, kunnen ze dichter knopen omdat ze dan beginnen op een leeg netje. Ik moet werken op een netje waar al haar opgeknoopt zit. Dat is lastiger.
Ik zie licht door mijn haarwerk als ik hem voor een lamp hou. Kun je hem helemaal vol knopen zodat er geen licht meer door komt?
Nee. Dat heeft twee redenen. De eerste reden staat bij “Ik wil heel dichtgeknoopt haar, kan dat?”
De tweede reden is dat ik knoop met een hele scherpe naald. Die naald steek ik door het netje en dan hang ik er een paar haren aan en die trek ik door het netje naar boven waarna ik er een knoopje in leg. Dat betekent dat ik voor elk knoopje een gaatje in je netje prik. Dus zelfs als er dubbel zoveel haren in geknoopt zijn als voordat je bij mij kwam, dan nog zie je er licht doorheen, want daar zorgen de gaatjes voor.
Is het bezwaarlijk dat het een groot oppervlak is dat moet worden bijgeknoopt?
Nee, maar dan is het wel lang werk en dan moet je je afvragen of een nieuw haarwerk geen betere oplossing is.
Bijknopen is handwerk. Je kunt per keer maar enkele haren knopen. Vandaar dat een oppervlak ter grootte van een 20 eurocent muntstuk zo’n 30 tot 45 minuten tijd kost. En een stuk ter grootte van een twee euro muntstuk kost een uur tot anderhalf uur tijd. Mijn uurprijs is 45 euro per uur inclusief 9% BTW en inclusief haar tot 30 cm, bij langer haar reken ik een toeslag.
Maar heb je bijvoorbeeld aan de voorkant een plek zitten die kaal is geworden of is je scheiding steeds breder geworden terwijl de rest van het haarwerk nog prima is, dan is het zonde om een nieuw haarwerk te kopen. Als je met minder dan 100 euro weer een haarwerk hebt, dat zo goed als nieuw is.
De klaar terwijl u wacht service geldt niet voor plekken die meer dan twee uur werk zijn. Ik gun het liefst elk uur mijn ogen en handen even rust en na een paar uur wil ik even wat anders tussendoor doen.
Ik ben mijn haarkleur beu. Kun je daar wat aan doen met knopen?
Jazeker. Ik kan bijvoorbeeld highlights in je haarwerk knopen. Dat duurt meestal een uur en kost 45 euro. Ook kan ik bijvoorbeeld rood haar toevoegen. Dat mengt heel goed met de overige haren en geeft dan een mooie warme gloed over je haren.
Mijn haar is lichter geworden door de zon. Kan ik het beter knopen of verven?
Als je haar te licht geworden is door de zon, kan ik er de oorspronkelijke kleur overheen knopen. Omdat dat maar een dun laagje is, kost het niet meer dan zo’n anderhalf uur.
Knopen is beter dan verven vanwege twee redenen:
Je kunt je haar maar een aantal keren verven. Je weet niet wat er mee is gebeurd voor het in jouw haarwerk terecht kwam en het is van meer dan 1 persoon, dus het kan ook nog anders reageren op de verf. Bovendien pakt het na een aantal keer niet meer of je krijgt rare kleuren.
De tweede reden is dat je gelijk weer wat meer haar hebt als je de kleur van jouw keuze bijknoopt. Stiekem verlies je toch haar met wassen en kammen en wordt je haarwerk steeds dunner. Door het bij te knopen voorkom je kale plekken.
Hoe lang blijven de nieuwe knoopjes zitten?
Dat weet ik niet. Het ligt aan het binnenwerk. Hoe meer versleten dat is, hoe sneller dat haar loslaat. En het maakt ook uit of je balsam aanbrengt op de knoopjes (gegarandeerde uitval) of dat je tape of lijm aan de binnenkant op de knoopjes plakt en daarna weer lostrekt, want dan komen de geknoopte haren mee naar binnen.
En je moet niet denken dat je het kan laten bijknopen in plaats van een nieuwe te kopen en dat je er dan weer een jaar mee verder kan. De garantie op een nieuw haarwerk is drie maanden en wat ik bijknoop is niet nieuw.
Ik wil iets laten maken van mijn eigen haar of het haar van een dochter/vriendin. Kan dat?
Ja dat kan, maar realiseer je dat je dan de duurste oplossing kiest, want dat is echt maatwerk en in Nederland is de uurprijs erg hoog.
Ik repareer voornamelijk. Ik maak geen nieuwe haarwerken. Bovendien is 1 staart niet genoeg voor een nieuw haarwerk. Daar heb je minimaal 3 staarten voor nodig.
Wat wel kan is dat ik een gordijntje van haar weef (een trens of weft) dat je onder een muts of haarband kunt dragen. Maar ook dat is erg veel werk en kost dus veel meer dan wanneer je zo’n trens gewoon koopt. Ga uit van 300 euro voor 60 cm breed (rondom je hoofd). De minimale lengte van het haar moet 20 cm zijn, anders kun je het niet beethouden tijdens het weven. En verwacht niet dat het dan net een haarwerk is. Het is maar 1 laagje haar. Dan heb ik liever dat je het bij Toupim bestelt.

 

Het binnenwerk van mijn haarwerk is kapot. Kun je dat maken?
Ja, tenzij het door ouderdom op veel plekken kapot is gegaan. Er is wel een grens aan wat je kunt maken. Bovendien laat een te versleten binnenwerk makkelijk de haren los, dus dan kan ik blijven bijknopen. Maar als het bijvoorbeeld aan de voorkant gescheurd is, is het heel goed mogelijk om er lace tegenaan te naaien of PU tegenaan te lijmen, afhankelijk van welk materiaal het is en wat de beste oplossing is.
Ook de PU-rand kan ik maken als hij gescheurd is. Maar als de rand begint te verpulveren dan is het gewoon te oud en moet je op zoek naar een nieuw haarwerk.
Kijk ook bij de vraag: Kun je jarenlang dezelfde pruik blijven bijknopen?
Ik heb een gevoelige hoofdhuid en heb last van het binnenwerk. Kun je daar iets aan doen?
Ja, ik heb vrij zacht lace wat ik aan de binnenkant kan naaien. Het is transparant dus je ziet er helemaal niets van. Ik heb ook zachte huidskleurige stof.
Ik mis een lace randje aan de voorkant. Kun je dat eraan maken?
Ja, dat kan prima.
Het lace randje aan de voorkant doet zeer. Kun je dat verhelpen?
Ja, ik kan er hele zachte, transparantie lace tegenaan naaien, zodat je niets meer voelt van het randje.
De balein steekt door de stof heen. Wat nu?
Dat kunnen we gewoon herstellen door de balein iets korter te knippen en de stof weer vast te naaien. Ik heb ook speciale baleinband waardoor het metaal niet meer door de stof kan steken.
Ik ben een balein kwijt. Kun je die vervangen?
Ja dat kan. Ik heb metalen baleinen op voorraad en baleinband om ze in te schuiven zodat ze onzichtbaar zijn en niet door de stof heen kunnen steken. Ik heb ook plastic baleinen, maar die kun je niet naar binnen buigen zodat je haarwerk beter zit.
Mijn pruik gaat omhoog aan de achterkant als ik mijn hoofd naar achteren doe. Wat nu?
Dat kunnen we verminderen door de onderkant van de pruik te verhogen. Dat is ongeveer een half uur werk. Dit werkt alleen als hij omhoog gaat doordat de rand op de spier in je nek zit. Als hij omhoog gaat omdat je een plat achterhoofd hebt, dan kun je hem beter met tape vastzetten.
Ik wil tape gebruiken om mijn pruik te bevestigen, maar ik heb geen goede plek op het haarwerk.
Geen probleem. Ik kan een plakplaats in je pruik naaien met NPU op de plekken waar je de tape wilt plakken.
Als je je haarwerk laat bijknopen en je gebruikt altijd tape op die plaats, dan kun je die plek beter laten voeren of er een plakplaats op naaien. Anders trek je met de tape de pas geknoopje haren er aan de binnenkant uit. Dit geldt ook voor lijm.

 

Mijn pruik is te groot. Kun je hem verkleinen?
Ja dat kan prima. Ik vind het fijn als je zelf meekomt zodat ik hem precies pas op je hoofd kan maken en na het vermaken kan testen of hij naar je zin is, of dat er nog iets moet worden gewijzigd.
Mijn pruik is te klein. Kun je hem vergroten?
Ja dat kan, maar binnen grenzen. Ik kan er een spie in maken om wat meer ruimte te geven. Ook kan ik er een stuk tussen zetten, maar dat moet ik dan wel vol knopen, dus dat is niet goedkoop. Als je twijfelt tussen een te groot of een te klein haarwerk kopen, koop dan een te groot haarwerk. Dat is veel makkelijker op maat te maken.

 

Waarom geef je leden van de Alopecia Vereniging 10% korting?
Dat doe ik om dat lidmaatschap te promoten. De Alopecia Vereniging is er voor iedereen met een haarprobleem. Of dat probleem nu wordt veroorzaakt door een haarziekte zoals Alopecia Androgenetica of bijvoorbeeld vanwege het gebruik van medicijnen, als je haarverlies hebt, dan ben je welkom bij de vereniging. Ik heb gemerkt dat er nog een heleboel mensen met een haarwerk zijn die nog nooit gehoord hebben van de Alopecia Vereniging. Die denken dat ze de enigen zijn met dit probleem. En laten we eerlijk zijn, hoe aardig je vrienden ook zijn, als ze zelf geen last van haarverlies hebben, kunnen ze zich niet voorstellen hoe je je voelt. Leden van de Alopecia Vereniging kunnen dat wel. Het is een verademing om op ledendagen te komen. Er zijn ook hele leuke dagen voor kinderen en jongeren. En bijvoorbeeld ook zwemdagen. Durf jij naar een zwembad met de haarwerk? Er zijn regionale bijeenkomsten Haar en Make-up, Haaromdagen (waarbij je werkt aan acceptatie) en workshops haarknopen.
Er is ook een geheime facebookgroep voor leden en er is een besloten forum op de website voor leden. Ook heeft de vereniging een kleine collectie gedragen haarwerken voor vrouwen die een nieuw haarwerk niet kunnen betalen, ook niet als de zorgverzekering een deel vergoed.
Kom ook een keer naar een ledendag en ervaar het zelf. Je bent als niet-lid van harte welkom tegen betaling van 25 euro. Dan ben je ook nog de rest van het jaar gratis lid. Kijk voor meer informatie op http://www.alopecia-vereniging.nl.

 

Heb je een opleiding gehad om te knopen en het binnenwerk van een pruik te repareren?
Ja bij de Haarwerkacademie. Zie hiervoor de pagina Opleiding
En ik heb diverse nascholing gevolgd bij Pruikenzo.
Ben je lid van een branchevereniging?
Nee, ik heb een heel zeldzaam beroep, dus er bestaat geen branchevereniging waar ik me bij aan kan sluiten. Ik werk wel met haar, maar ik ben geen haarwerker en ik ben geen kapper.
Heb je referenties of reviews?
Ja maar niet zoveel want mijn klanten hechten heel erg aan hun privacy. Niemand wil adverteren dat hij een pruik draagt en het gaat ook helemaal niemand iets aan. Ik vind het hetzelfde als wanneer je een kunstgebit draagt. Dat gaat ook niemand iets aan. Er is nog best een groot taboe.
Kijk hier voor tevreden klanten: reviews.
Hoe handel je klachten af?
Ik doe mijn uiterste best om klachten te voorkomen, maar mocht je onverhoopt toch een klacht hebben dan los ik die gratis op. Ik heb zelf alopecia en ik wil niet dat mensen rondlopen met een haarwerk waar ze niet happy mee zijn, en zeker niet als dat mijn schuld zou zijn.
Ben ik de enige met een haarprobleem?
Heb je het gevoel dat je de enige bent met een haarprobleem? Dat is niet zo. Er zijn duizenden mensen die het ook hebben. Een aantal daarvan zijn lid van de Alopecia Vereniging. De vereniging organiseert bijeenkomsten met lezingen en workshops, zwemdagen (waarbij een heel zwembad is afgehuurd voor de vereniging), kinderdagen en jongerendagen. Er zijn regionale bijeenkomsten Haar en Make-up, Haaromdagen (waarbij je werkt aan acceptatie) en workshops haarknopen.
Er is ook een geheime facebookgroep voor leden en er is een besloten forum op de website voor leden. Ook heeft de vereniging een kleine collectie gedragen haarwerken voor vrouwen die een nieuw haarwerk niet kunnen betalen, ook niet als de zorgverzekering een deel vergoed.
Kijk voor meer informatie op www.alopecia-vereniging.nl.

Woon je in België? Er is ook een geheime facebookgroep: Alopecia België.

Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?
Stel dan je vraag de mail of WhatsApp of bel me even. Ook buiten mijn zeer ruime openingstijden ben ik meestal telefonisch bereikbaar op mijn vaste lijn of mijn gsm.

Twijfel niet langer en maak een vrijblijvende afspraak.