De beste tips op een rij


Tip: Lotgenoten
Denk niet dat je de enige bent. Ik weet dat het zo voelt, maar we zijn met heel veel. Wil je contact met lotgenoten dan zijn er een aantal mogelijkheden:
– Wordt lid van de Alopecia Vereniging. Zij organiseren bijeenkomsten zoals landelijke ledendag, de jongerendag, de kinderdag, de zwemdag en de Alopecia beurs, maar ook regionaal de Haarom bijeenkomsten voor mensen die nog heel veel moeite met hun haaruitval hebben, en workshops Haar, stijl en make-up, en workshops Haarknopen (die worden door mij gegeven).
De Alopecia Vereniging heeft een forum waar je vragen kunt stellen en een geheime facebookgroep voor leden.
– Daarnaast zijn op facebook nog een aantal plaatsen waar je lotgenoten vindt in geheime groepen.
Bijvoorbeeld:
Alopecia en haaruitval bij vrouwen (NL/BE)
Alopecia Belgie
Alopecia & Me

Tip: Eerst lezen voordat je naar een pruikenzaak gaat
Voordat je op pad gaat is het goed om je in te lezen. Een goede plek om dat te doen is op https://www.alopecia-vereniging.nl/haarwerken
En uiteraard hier op Haarknopen.nl
De beste tip die ik je kan geven: Neem iemand mee die je vertrouwt en slaap er een nachtje over als je bij de haarwerker bent geweest. Voelt het niet goed? Er is een heel land vol met haarwerkers. Ga alleen naar haarwerkers die zijn aangesloten bij de ANKO of HSBN. Die hebben een klachtenregeling en worden om de zoveel tijd getoetst.

Tip: Kijk wel uit waar je leest
Vertrouw niet alles wat je op internet leest.
Ik zie ook weleens dingen die verwarrend kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat mensen hun haar afscheren als ze een haarwerk krijgen. Dat mag gerust als je dat leuk vindt, maar het hoeft niet.

Tip: Haarwerk nieuw
Als je voor de eerste keer een haarwerk gaat kopen, koop dan een confectie haarwerk. Je weet nog niet wat je precies wilt en je weet pas na het dragen van een haarwerk wat je ook vooral niet wilt. Dus koop eerst een confectie haarwerk en gebruik dat eerste jaar om op een rijtje te krijgen wat je wel en niet bevalt.
Een maatwerk kost drie maanden (en vanwege Corona werken de knoopateliers in Azië op halve kracht, dus nu duurt het al bijna een jaar) voordat hij er is en meestal wacht je zo lang voor je over de drempel kunt stappen om een haarwerk te nemen, dat die drie maanden wel eens te lang zouden kunnen zijn. Je wilt ten slotte niet dat iemand heel duidelijk de overgang van echt haar naar een haarwerk ziet. Bovendien wordt een maatwerk pruik speciaal voor je gemaakt en kun je hem niet terug geven als hij eindelijk is aangekomen en hij valt tegen. Als je gaat voor een confectie haarwerk dan worden er een aantal kleuren en kapsels besteld en die kun je gewoon passen. Wat niet bevalt gaat weer retour en als er niets tussen zat kunnen ze nog andere bestellen of je kijkt bij een andere haarwerker.

Tip: Haarwerk nieuw
Kijk eens goed naar de scheiding bij het uitzoeken van een haarwerk. Zit die leuk gevlochten dan weet je gelijk dat als je dat gewoon draagt, de scheiding niet mooi zal zijn. Dus haal dat leuke vlechtje los en kijk of het er dan nog uitziet.
Let ook goed op de rand. Is die niet huidkleurig maar in de kleur van je haar, dan kan dat bij de scheiding dus een donker randje geven wat onnatuurlijk is. Als het haarwerk verder perfect is, maak er dan geen probleem van. Met een paar steekjes zijn er haren overheen geknoopt en is het onzichtbaar.
Als je de scheiding zou willen verplaatsen, kijk dan goed hoe het haarwerk is geknoopt. Als het free-style is geknoopt, dat wil zeggen als naar voren, dan kun je de scheiding overal trekken. Maar als er een scheiding in is geknoopt, dan kan het zijn dat je niet zomaar de scheiding kunt verplaatsen. Het kan zijn dat er niet genoeg haar zit op een andere plek.

Tip: Haarwerker
Kijk uit waar je gaat. Er zijn drie soorten haarwerkers: voor beroemde mensen, voor mensen met kroeshaar en voor mensen met alopecia. Beroemde mensen en mensen met kroeshaar gebruiken een haarwerk als een accessoire. Ze dragen het voor optredens of feesten en niet dagelijks. Mensen met alopecia dragen een haarwerk 365 dagen per jaar. Dus moet je iets hebben wat slijtvaster is.
Een haarwerker voor beroemde mensen is te duur, want je betaalt ook voor de naam en een haarwerker voor mensen met kroeshaar is te goedkoop. Dat soort haarwerken zijn in elkaar geflanst en niet bedoeld voor continu dragen. Er worden ook minder eisen gesteld aan pasvorm, want mensen met kroeshaar kunnen een haarwerk aan hun in staartjes gevlochten kroeshaar vastnaaien.

Tip: Garantie
Een haarwerker hoeft maar drie maanden garantie te geven op een haarwerk, terwijl jij graag ziet dat hij mimimaal een jaar meegaat.
Hou daar dus rekening mee als je klachten hebt. Binnen die drie maanden moet de haarwerker bewijzen dat het probleem door jou is veroorzaakt, na die drie maanden moet jij bewijzen dat het een fabrieksfout was.
Ga op tijd terug en laat je niet wegsturen. Als je een televisie koopt van dat geld, dan sta je er ook op dat hij wordt gemaakt als hij hapert, dus waarom niet bij een haarwerk? Als je niet terug durft te gaan, dan zit je bij de verkeerde haarwerker. Ga dan voortaan naar iemand die je wel vertrouwt.
Kom je er echt niet uit met je haarwerker? Je kunt proberen om je zorgverzekeraar erbij te betrekken; die heeft er tenslotte voor betaald en wil graag dat zijn klant waar voor zijn geld krijgt. En je kunt ook altijd naar de klachtencommissie van de ANKO of HSBN. Is je haarwerker daar niet bij aangesloten? Koop er dan geen haarwerk!
Zegt je haarwerker dat je wel vijf jaar met dat haarwerk kan doen? Sorry hoor, maar dat zijn sprookjes. Dat kan niemand garanderen.

Tip: Slijtage
Is het normaal dat een haarwerk slijt? Ja. Elke keer dat je je haar kamt (nooit met een kam doen, altijd met een borstel) en er blijven haren in je borstel zitten, dan zitten die haren dus niet meer in je haarwerk. Elke keer als je hem wast, verlies je haren.
Maar je kunt wel zorgen dat de slijtage beperkt blijft.
Niet slapen met je haarwerk want je halveert de tijd dat je hem kunt gebruiken. Niet te vaak wassen. Voorzichtig borstelen. Niet te vaak met een stijltang of krultang behandelen. Pas heel erg op met kleuren of permanenten. Als je krullen wilt, bestel dan een haarwerk met krullen. Maar koop niet een steil haarwerk wat je vervolgens permanent.
De zon verkleurt je haar dus doe in de zomer buiten een petje op en als je naar een warm land gaat, ga dan liever met een oud/reserve haarwerk waarvan het niet zo erg is dat het verkleurt.
Een haarwerk is duur, dus behandel het ook alsof het duur en kwetsbaar is.

Tip: droog en pluizig
Wordt je haar droog en gaat het pluizen en uitstaan en klitten? Probeer dan Hug enjoyable vetiver oil van Jean Paul Myne. Dan is het gelijk glad en goed doorkambaar en het maakt niet vet. Het is o.a. te krijgen bij Bol.com en eventueel bij Jongejans Haarwerken.

Tip: Pas op
Pas op met balsem/conditioner/anti-klit of hoe het ook allemaal heet. Haren zijn in het netje geknoopt, maar een haar is van nature recht en een knoopje is onnatuurlijk. Dus als je die knoop zacht maakt met balsem, dan wordt hij weer recht en laat de knoop dus los en valt de haar uit. Wat balsem gebruiken in een bakje met water kan wel, maar vooral niet inmasseren bij het netje in de buurt.
Ik hoor ook weleens de tip om te wassen met wasverzachter om zo prachtig zacht haar te krijgen. NIET DOEN. Je kunt zo bossen met haar verliezen als de knoopjes zacht worden.

Tip: Pas op met haarlak
Heb je synthetisch haar? Pas dan op met haarlak! Koop alleen haarlak waarvan je 100% zeker weet dat het geschikt is voor kunsthaar. Bijvoorbeeld CHI Helmet head en Eviro flex hold hair spray. Er zullen ongetwijfeld meer merken zijn maar daar heb ik geen ervaring mee.
Als je haarlak gebruikt die niet geschikt is, dan wordt je haar “opgegeten” en ziet het er daarna niet meer uit. Dan kun je je haarwerk weggooien. Dus liefst GEEN HAARLAK gebruiken, maar als het perse moet gebruik het spaarzaam en alleen als je zeker weet dat het geschikt is voor synthetisch haar.

Tip: Pas op met zonnebrandolie
Pas op met zonnebrandolie. Het kan je haar(werk) heel lelijk verkleuren.

Tip: Krabben
Als je binnenwerk van je haarwerk irriteert, laat het dan voeren. Anders zit je ongemerkt de hele dag te krabben en daardoor slijt het haar van het plekje waar je steeds krabt.

Tip: Bril in je haar
Zet niet stoer je (zonne)bril in je haar. Je haarwerk slijt elke keer op de plek waar de pootjes langs het haar gaan.
Heb je last van je haarwerk als je je bril probeert op te zetten, dan kun je dat heel makkelijk zelf verhelpen. Neem wat stof net boven je oor tussen duim en wijsvinger en naai dat aan elkaar vast. Hierdoor komt je haarwerk iets hoger te zitten en kunnen de pootjes er makkelijker onder door. Gebruik wel altijd haarkleurig garen of visgaren.

Tip: Reparatie haar
Als je een maatwerk haarwerk bestelt, vraag je haarwerker dan om gelijk wat extra haar mee te bestellen bij de fabriek die het haarwerk gaat maken. Dan heb je voor reparatie haar met dezelfde lengte en kleur als het haar wat voor je haarwerk is gebruikt.

Tip: Echt of Synthetisch
Als je wilt weten of je echt haar pruik ook inderdaad echt haar is, knip dan een klein plukje af en hou er een lucifer/aansteker bij. Echt haar verkruimeld, synthetisch haar smelt. Als je bijna zeker weet dat het echt haar is en je wilt niet knippen, dan kun je ook een stukje krullen met een hete krultang. Echt haar kan daar gewoon tegen, synthetisch haar zie je gelijk “verwelken”. Behandel je haar overigens niet te vaak met hete krultangen en stijltangen e.d. Ook echt haar kan verbranden en aangezien het niet uitgroeit is het dan toch verpest.

Tip: minder glans
Wil je je synthetische haarwerk minder laten glanzen? Gebruik dan droogshampoo.

Tip: Virgin
Als je een staart virgin haar krijgt aangeboden en bij de kant waar het is afgeknipt kun je kleine haartjes uit de staart trekken, dan is het heel aannemelijk dat het inderdaad virgin haar is, recht van iemands hoofd geknipt. Een andere manier om het te controleren is om het te blonderen. Bewerkt haar kun je nog wel donkerder verven, maar niet makkelijk lichter.

Tip: Voorzichtig borstelen
Heb je lang haar en wil je het zo min mogelijk laten slijten? Hou dan je haar vast in een staart als je het borstelt, zodat er geen kracht op de knoopjes komt en er dus veel minder haar uitvalt.

Tip: Metaalallergie
Ben je allergisch voor metaal maar wil je toch klemmetjes gebruiken om je haarwerk mee vast te zetten? Lak dan met transparante nagellak een laagje over het klemmetje. Het kan er na een paar weken afgesleten zijn, dus tijdig herhalen.

Tip: Naar binnen slaan
Om te voorkomen dat je haar naar binnen slaat, kun je een haarwerk op een kop/wasbol wassen. Vooral bij echt haar is dat aan te raden.

Tip: Naar binnen geslagen
Als het haar eenmaal naar binnen geslagen is, knip het dan niet af. Dan krijg je stekeltjes die kunnen gaan irriteren.
Je kunt haar voor haar terugsteken met een naald als je je heel erg verveelt, maar de kans dat je door hetzelfde gat terug steekt en dat het blijft zitten is erg klein. Een betere oplossing is om je haarwerk te voeren. Daarmee voorkom je niet dat het naar binnen slaat, maar je hebt er in elk geval geen last meer van.

Tip: Een kapper die je haarwerk kan knippen
Als je haarwerker niet goed kan knippen of je hebt je haarwerk bijvoorbeeld in het buitenland gekocht, zoek dan een kapper die ook haarwerker is. Iedereen kan een afspraak maken bij een willekeurige kapper en omdat hij/zij ook haarwerker is, weet hij/zij hoe hij/zij haarwerken moet knippen. Mocht je niemand kunnen vinden, dan kun je in elk geval terecht bij Iris kappers in Boxtel, Ibeau kapsalon in Tilburg en Salon San in Geertruidenberg. Weet je adressen in andere provincies, dan hoor ik ze graag.

Tip: Tape en anti-slip
Gebruik anti-slip en PU niet door elkaar. Anti-slip (ook wel verkocht onder de naam: spezial folie) plakt van nature en zorgt bij een kaal hoofd dat het haarwerk vast blijft zitten. Als je nog (dun) haar hebt, dan werkt anti-slip niet zo goed. Tape blijft niet plakken op anti-slip.
PU werkt niet als anti-slip, maar je kunt het wel gebruiken om tape of lijm op aan te brengen om de lace te beschermen.

Tip: Tape
Denk vooraf na over hoe je een haarwerk bevestigt. Als je graag vastplakt met tape of lijm dan is een frontlace haarwerk niet zo handig. Dan kun je veel beter rondom een PU-rand doen. Frontlace is vrij kwetsbaar en de lijm of tape elke keer los trekken beschadigt het en maakt het ook vies. Als je nog wat haar hebt, kun je klemmetjes gebruiken. Tape kan alleen op kale plekken, niet op haar.
En heb je een heel haarwerk, dan blijft dat vaak ook gewoon zitten op het elastiek. Al lukt dat vaak beter bij een confectie dan bij een maatwerk gek genoeg. Dan hoef je het nergens mee vast te maken, tenzij het hard waait.
Er bestaat ook tape om op je haar te plakken. Deze gebruiken ze bij bepaalde extensies (t-parting). Maar om het weer los te krijgen heb je wel een bepaalde vloeistof nodig en het is nog een behoorlijk gepiel, dus niet geschikt om elke dag op en af te zetten. De tape is onder andere te krijgen bij Haircontrast.

Tip: Tape
Als je snel zweet of ook wilt dat je haarwerk blijft zitten bij het sporten, ga dan op zoek naar Walker blue tape. Die schijnt muurvast te blijven zitten, zelfs tijdens het zwemmen. Onder andere te krijgen bij Peels.

Tip: FFA
Heb je vooral aan de voorkant last en zou je geholpen zijn met alleen een pony? Kijk dan bijvoorbeeld eens op https://mooihoofd.nl/haarwerk/pony-van-kunsthaar of https://www.kondorhair.nl/haaraanvulling-en-haarstukken/haarstukken/pony of https://www.bodybling.nl/remy-human-hairextensions/remy-clip-in-pony/
Als het allemaal niet naar je zin is kun je ook bij Finkers door je haarwerker een “lap” haar laten bestellen waar ik dan een haarband van kan maken (mits je haar niet te kort is achter).

Tip: Vergoeding Haarwerk
Je kunt behoorlijk wat geld besparen door eens goed naar je aanvullende zorgverzekering te kijken en dan met name de vergoedingen van pruiken. Dat scheelt enorm tussen verzekeringen.
Kijk eens op: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken

Tip: Vergoeding PMU
Om Permanente make-up (PMU wimpers/wenkbrauwen) vergoed te krijgen, is bij de meeste verzekeringen heel lastig. Deze tip kan helpen.
Zorg dat bekend is dat je alopeciapatiënt bent bij de zorgverzekeraar.
Zorg dat de behandelaar is aangesloten bij de Anbos.
Zorg dat de omschrijving bij de declaratie is: camouflagetherapie gelaat.
Kijk hier voor een lijst met verzekeraars: https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/camouflagetherapie.aspx
Maar zorg voor alle zekerheid vooraf dat je op papier toestemming hebt.

Tip: Wimpers
Last van wimperuitval? Probeer Castorolie.

Tip: Wimpers
Heb je (nog) iets van wimpers, dan kun je Revitalash of GrandeLash proberen om ze weer vol te laten groeien.

Tip: Haarpijn
Ik heb zelf nooit haarpijn gehad, maar ik heb wel tips gehoord van mensen die er last van hadden. Wat kan helpen: hoofdhuidmassage, vaak genoeg wassen, genoeg slapen.

Tip: hitte
Heb je makkelijk last van de hitte, overweeg dan de aanschaf van een Clim’Hair. Dat is een doekje wat je onder het haarwerk kan dragen en wat het hoofd koelt óf juist warm houdt.
Het is uitgevonden door een Française in 2014 die zelf een pruik droeg vanwege chemo. Zij wilde een oplossing voor hitte- en koudeproblemen onder een pruik. Het is bedoeld voor mensen zonder haar, dus niet voor mensen die nog (deels) heel dun haar hebben!
Het is compleet natuurlijk gemaakt van 100% organisch geproduceerd katoen en het bevat geen toevoegingen en kleurstoffen. Het is geschikt voor mensen met allergieën of mensen met chemotherapie en het heeft een buitengewoon absorberend vermogen, is zacht en ademt. Clim’Hair beschermt het binnenwerk bij overmatige transpiratie en of talgafscheiding en neemt het vocht op. Door het extra laagje tussen het haarwerk en de huid ervaren mensen ook minder irritatie van het binnenwerk. Mensen met een klein formaat hoofd, kunnen de achterkant van het doekje beter inkorten. Het is wel irritant wit, dus het is handig om het in zwarte thee te weken om het huidkleurig te maken.