De beste tips op een rij


LOTGENOTEN

Tip: Lotgenoten
Denk niet dat je de enige bent. Ik weet dat het zo voelt, maar we zijn met heel veel. Wil je contact met lotgenoten dan zijn er een aantal mogelijkheden:
– Wordt lid van de Alopecia Vereniging. Zij organiseren bijeenkomsten zoals landelijke ledendag, de jongerendag, de kinderdag, de zwemdag en de Alopecia beurs, maar ook regionaal de Haarom bijeenkomsten voor mensen die nog heel veel moeite met hun haaruitval hebben, en workshops Haar, stijl en make-up, en workshops Haarknopen (die worden door mij gegeven).
De Alopecia Vereniging heeft een forum waar je vragen kunt stellen en een geheime facebookgroep voor leden.
– Daarnaast zijn op facebook nog een aantal plaatsen waar je lotgenoten vindt in geheime groepen.
Bijvoorbeeld:
Alopecia en haaruitval bij vrouwen (NL/BE)
Alopecia BE/NL
Alopecia & Me
Ouders van kinderen met Alopecia (nl/be)

 

INFORMATIE OP INTERNET

Tip: Kijk wel uit waar je leest
Vertrouw niet alles wat je op internet leest.
Ik zie ook weleens dingen die verwarrend kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat mensen hun haar afscheren als ze een haarwerk krijgen. Dat mag gerust als je dat leuk vindt, maar het hoeft niet.
Tip: Er willen heel veel mensen aan je verdienen
Het internet staat vol met middelen tegen haaruitval. Ga er maar vanuit dat als het echt werkte dat het met koeienletters in de krant had gestaan, want iedereen is daarnaar op zoek. Heb je er nog nooit van gehoord, weet dan dat het niet werkt en dat de enige die er beter van wordt de verkoper is.
Bovendien zijn er een heleboel vervalste medicijnen op internet. Als er alleen suiker in zit dan mag je blij zijn, maar vaak zitten er zelfs schadelijke stoffen in. Dan werkt het niet maar wordt je er ook nog ziek van.

 

HAARWERK KOPEN

Tip: Lees dit eerst voordat je naar een pruikenzaak gaat
Voordat je op pad gaat is het goed om je in te lezen. Een goede plek om dat te doen is op https://www.alopecia-vereniging.nl/haarwerken
En uiteraard hier op Haarknopen.nl
De beste tip die ik je kan geven: Neem iemand mee die je vertrouwt en slaap er een nachtje over als je bij de haarwerker bent geweest. Voelt het niet goed? Er is een heel land vol met haarwerkers. Ga alleen naar haarwerkers die zijn aangesloten bij de ANKO of HSBN. Die hebben een klachtenregeling en worden om de zoveel tijd getoetst.
Tip: Kijk uit welke haarwerker je kiest
Kijk uit waar je gaat. Er zijn drie soorten haarwerkers: voor beroemde mensen, voor mensen met kroeshaar en voor mensen met alopecia. Beroemde mensen en mensen met kroeshaar gebruiken een haarwerk als een accessoire. Ze dragen het voor optredens of feesten en niet dagelijks. Mensen met alopecia dragen een haarwerk 365 dagen per jaar. Dus moet je iets hebben wat slijtvaster is.
Een haarwerker voor beroemde mensen is te duur, want je betaalt ook voor de naam en een haarwerker voor mensen met kroeshaar is te goedkoop. Dat soort haarwerken zijn in elkaar geflanst en niet bedoeld voor continu dragen. Er worden ook minder eisen gesteld aan pasvorm, want mensen met kroeshaar kunnen een haarwerk aan hun in staartjes gevlochten kroeshaar vastnaaien.
Tip: Koop je voor de eerste keer een haarwerk?
Als je voor de eerste keer een haarwerk gaat kopen, koop dan een confectie haarwerk. Je weet nog niet wat je precies wilt en je weet pas na het dragen van een haarwerk wat je ook vooral niet wilt. Dus koop eerst een confectie haarwerk en gebruik dat eerste jaar om op een rijtje te krijgen wat je wel en niet bevalt.
Een maatwerk kost drie maanden (en vanwege Corona werken de knoopateliers in Azië op halve kracht, dus nu duurt het al bijna een jaar) voordat hij er is en meestal wacht je zo lang voor je over de drempel kunt stappen om een haarwerk te nemen, dat die drie maanden wel eens te lang zouden kunnen zijn. Je wilt ten slotte niet dat iemand heel duidelijk de overgang van echt haar naar een haarwerk ziet. Bovendien wordt een maatwerk pruik speciaal voor je gemaakt en kun je hem niet terug geven als hij eindelijk is aangekomen en hij valt tegen. Als je gaat voor een confectie haarwerk dan worden er een aantal kleuren en kapsels besteld en die kun je gewoon passen. Wat niet bevalt gaat weer retour en als er niets tussen zat kunnen ze nog andere bestellen of je kijkt bij een andere haarwerker.
Tip: Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw haarwerk?
Kijk eens goed naar de scheiding bij het uitzoeken van een haarwerk. Zit die leuk gevlochten dan weet je gelijk dat als je dat gewoon draagt, de scheiding niet mooi zal zijn. Dus haal dat leuke vlechtje los en kijk of het er dan nog uitziet.
Let ook goed op de rand. Is die niet huidkleurig maar in de kleur van je haar, dan kan dat bij de scheiding dus een donker randje geven wat onnatuurlijk is. Als het haarwerk verder perfessct is, maak er dan geen probleem van. Met een paar steekjes zijn er haren overheen geknoopt en is het onzichtbaar.
Als je de scheiding zou willen verplaatsen, kijk dan goed hoe het haarwerk is geknoopt. Als het free-style is geknoopt, dat wil zeggen alles naar voren, dan kun je de scheiding overal trekken. Maar als er een scheiding in is geknoopt, dan kan het zijn dat je niet zomaar de scheiding kunt verplaatsen. Het kan zijn dat er niet genoeg haar zit op een andere plek.
Wil je het haarwerk toch graag, kom dan even langs zodat ik de plek van de nieuwe scheiding kan bijknopen en eventueel de oude scheiding kan dichtknopen.
Tip: Laat je geen slechte pasvorm geven
Ik zie nogal eens mensen die bij een haarwerker een haarwerk hebben gekocht dat besteld is en niet retour mag, want heel slecht past.
Bestel liever confectie dat een haarwerker op zicht laat komen zodat je het kunt passen. Past een haarwerk niet en is het speciaal voor jou besteld, accepteer het dan niet zomaar. Elke haarwerk kan vermaakt worden. Soms is dat niet eens zoveel werk maar zit het daarna tien keer beter. Elke haarwerker die aangesloten is bij de ANKO of HSBN heeft een adres van een haarwerkreparateur die kan vermaken. Is je haarwerker nergens bij aangesloten, koop er dan niets!
Zorgen dat een haarwerk goed past hoor bij het afleveren ervan en hoort ook in de prijs inbegrepen te zijn.
Tip: Garantie op een haarwerk
Een haarwerker hoeft maar drie maanden garantie te geven op een haarwerk, terwijl jij graag ziet dat hij minimaal een jaar meegaat.
Hou daar dus rekening mee als je klachten hebt. Binnen die drie maanden moet de haarwerker bewijzen dat het probleem door jou is veroorzaakt, na die drie maanden moet jij bewijzen dat het een fabrieksfout was.
Ga op tijd terug en laat je niet wegsturen. Als je een televisie koopt van dat geld, dan sta je er ook op dat hij wordt gemaakt als hij hapert, dus waarom niet bij een haarwerk? Als je niet terug durft te gaan, dan zit je bij de verkeerde haarwerker. Ga dan voortaan naar iemand die je wel vertrouwt.
Kom je er echt niet uit met je haarwerker? Je kunt proberen om je zorgverzekeraar erbij te betrekken; die heeft er tenslotte voor betaald en wil graag dat zijn klant waar voor zijn geld krijgt. En je kunt ook altijd naar de klachtencommissie van de ANKO of HSBN. Is je haarwerker daar niet bij aangesloten? Koop er dan geen haarwerk!
Zegt je haarwerker dat je wel vijf jaar met dat haarwerk kan doen? Sorry hoor, maar dat zijn sprookjes. Dat kan niemand garanderen.
Tip: Vraag extra reparatie haar bij een maatwerk
Als je een maatwerk haarwerk bestelt, vraag je haarwerker dan om gelijk wat extra haar mee te bestellen bij de fabriek die het haarwerk gaat maken. Dan heb je voor reparatie haar met dezelfde lengte en kleur als het haar wat voor je haarwerk is gebruikt.
Tip: Oplossingen voor FFA
In het begin kun je het nog goed camoufleren als je een kapper hebt die verstand heeft van knippen en het in een model kan knippen waardoor het niet opvalt.
Daarna zou je kunnen beginnen met een trens/weft (gordijntje van haar) aan een haarband te naaien. In grotere steden zijn vaak haarwinkels waar van alles te koop is. Laat het door je kapper op lengte knippen, dan mengt het vanzelf met je eigen haar.
Ook kun je plaktrenzen op je haar en op je huid plakken zodat je weer meer haar heb. Iris kappers in Boxtel heeft hier ervaring mee.
Heb je vooral aan de voorkant last en zou je geholpen zijn met alleen een pony? Kijk dan bijvoorbeeld eens op
https://www.dening.de/en/ladies/hair-pieces/human-hair/details/frontalis-rh/
https://mooihoofd.nl/haarwerk/pony-van-kunsthaar of https://www.kondorhair.nl/haaraanvulling-en-haarstukken/haarstukken/pony of https://www.bodybling.nl/remy-human-hairextensions/remy-clip-in-pony/ of
https://www.dening.de/damen/turbane-kopftuecher/details/cap-hair-long/ of https://www.dening.de/damen/turbane-kopftuecher/details/cap-hair-short/ of https://pakshop.nl/balmain-clip-in-fringe-pony-human-hair-echt-haar/ of
https://www.bol.com/nl/nl/p/pony-hairextension-clip-in-blond-m27-613/9200000098934514/?bltgh=j8WvlQ1oBWQjVqMiRhVFog.2_30.31.ProductImage
Als het allemaal niet naar je zin is kun je ook bij Finkers door je haarwerker een “lap” haar laten bestellen waar ik dan een haarband van kan maken (mits je haar niet te kort is achter).
De oplossing van de meeste haarwerkers is maatwerk. De levertijd daarvan is tegenwoordig vele maanden (het kan zomaar een half jaar zijn). Je bevestigt het door het te plakken. Het is een kwetsbaar stukje en door het plakken slijt het harder. Bestel dan op tijd een nieuwe. Want als je het eenmaal gaat dragen wil/kun je niet meer zonder. Realiseer je wel dat het alleen blijft zitten door de tape. Bij extreme hitte en veel zweet kan het zo van je hoofd vallen.
Tip: Afrohaar
Als je een Afrokapsel hebt is een haarwerk een uitdaging. Haarwerkers lijken alleen maar Europese kapsels te hebben. Bij de groothandel Kondor hair is wel iets te bestellen door haarwerkers:
https://www.kondorhair.nl/catalogsearch/result/?q=afro
Als het geen echt haar hoeft te zijn, heb je wat meer keus. Dan zijn er modellen die afro haar benaderen en die ook in zwart kunnen worden geleverd. Bijvoorbeeld:
https://www.kondorhair.nl/alanna-jon-renau
https://www.kondorhair.nl/stephanie
https://www.kondorhair.nl/tania-new
https://www.kondorhair.nl/pepa-lace-gisela-mayer-style-book
https://www.kondorhair.nl/curl-b
https://www.kondorhair.nl/boogie-short-lace
https://www.kondorhair.nl/extreme-hit-lace
https://www.kondorhair.nl/jessica-ii
https://www.kondorhair.nl/jenny
https://www.kondorhair.nl/calliope
https://www.kondorhair.nl/wiki
https://www.kondorhair.nl/cher-ii

Op internet zijn ook goedkopere oplossingen te vinden, bijvoorbeeld:
https://www.pruikenplaza.nl/zoeken?q=afro
https://www.amazon.nl zoeken op afro
https://onasafro.nl/catalog/Wig?language=nl-nl

https://www.be-unbeweaveable.com

Haarwerkers:
Salon Afro World in Utrecht www.salonafroworld.nl
All Shades in Zaandam www.allshades.nl
Hairglow in Baarn https://www.hairglow.nl/pruiken-en-haarstukken/blackhair-pruiken/

Op Facebook:
Teresa’s handgemaakte pruiken 06-17986737

 

HAARWERK DRAGEN

Tip: Beperk de slijtage
Is het normaal dat een haarwerk slijt? Ja. Elke keer dat je je haar kamt (nooit met een kam doen, altijd met een borstel) en er blijven haren in je borstel zitten, dan zitten die haren dus niet meer in je haarwerk. Elke keer als je hem wast, verlies je haren.
Maar je kunt wel zorgen dat de slijtage beperkt blijft.
Niet slapen met je haarwerk want je halveert de tijd dat je hem kunt gebruiken. Niet te vaak wassen. Voorzichtig borstelen. Niet te vaak met een stijltang of krultang behandelen. Pas heel erg op met kleuren of permanenten. Als je krullen wilt, bestel dan een haarwerk met krullen. Maar koop niet een steil haarwerk wat je vervolgens permanent.
De zon verkleurt je haar dus doe in de zomer buiten een petje op en als je naar een warm land gaat, ga dan liever met een oud/reserve haarwerk waarvan het niet zo erg is dat het verkleurt.
Een haarwerk is duur, dus behandel het ook alsof het duur en kwetsbaar is.
Tip: Pas op met verven
Verven is slecht voor de vitaliteit van je haar. Bovendien verkleurt het snel en kun je dus aan de gang blijven. Je kunt beter kleurmaskers gebruiken bij het wassen.
En nog beter kun je je haar gewoon laten bijknopen als de kleur je niet meer aanstaat. Ik hoef niet heel je haarwerk te knopen om de kleur weer net zo te krijgen als toen je heb kocht. Door langs de scheiding een laag aan te brengen is de bovenste laag van je haar weer de kleur die je wilt zien. En je hebt gelijk de slijtage verholpen die onvermijdelijk is door het wassen en borstelen.
Tip: Pas op met zilvershampoo
Als je deze shampoo bij een haarwerk gebruikt heb je grote kans dat het binnenwerk verkleurt en dat zie je door het haar heen bij dunne stukken of bij de scheiding. Wil je minder geel haar hebben, dan kun je er beter wat lichter blond overheen laten knopen. Dat zeg ik niet om meer omzet te hebben, maar omdat ik geen methode heb om je lace weer te ontkleuren.
Tip: Gebruik nooit een pen of stift aan de binnenkant van je haarwerk
Bijvoorbeeld om aan te geven wat moet worden bijgeknoopt. Je ziet het net zo hard aan de buitenkant en je kan het niet meer verwijderen van de lace. Dan moet ik extra dik knopen om het te bedekken.
Tip: Wil je uitgroei? Dat kun je verven
Uitgroei kun je er niet in knopen, maar je kunt wel L’Oreal Rootspray gebruiken. Die is er in diverse kleuren. Neem 1 tint donkerder dan je eigen kleur.
Tip: Irriteert je haarwerk?
Als je binnenwerk van je haarwerk irriteert, laat het dan voeren. Anders zit je ongemerkt de hele dag te krabben en daardoor slijt het haar van het plekje waar je steeds krabt.
Tip: Pas op met een bril in je haar
Zet niet stoer je (zonne)bril in je haar. Je haarwerk slijt elke keer op de plek waar de pootjes langs het haar gaan.
Heb je last van je haarwerk als je je bril probeert op te zetten, dan kun je dat heel makkelijk zelf verhelpen. Neem wat stof net boven je oor tussen duim en wijsvinger en naai dat aan elkaar vast. Hierdoor komt je haarwerk iets hoger te zitten en kunnen de pootjes er makkelijker onder door. Gebruik wel altijd haarkleurig garen of visgaren.
Tip: Voorzichtig borstelen?
Heb je lang haar en wil je het zo min mogelijk laten slijten? Hou dan je haar vast in een staart als je het borstelt, zodat er geen kracht op de knoopjes komt en er dus veel minder haar uitvalt.
Tip: Heb je het snel warm?
Heb je makkelijk last van de hitte, overweeg dan de aanschaf van een Clim’Hair. Dat is een doekje wat je onder het haarwerk kan dragen en wat het hoofd koelt óf juist warm houdt.
Het is uitgevonden door een Française in 2014 die zelf een pruik droeg vanwege chemo. Zij wilde een oplossing voor hitte- en koudeproblemen onder een pruik. Het is bedoeld voor mensen zonder haar, dus niet voor mensen die nog (deels) heel dun haar hebben!
Het is compleet natuurlijk gemaakt van 100% organisch geproduceerd katoen en het bevat geen toevoegingen en kleurstoffen. Het is geschikt voor mensen met allergieën of mensen met chemotherapie en het heeft een buitengewoon absorberend vermogen, is zacht en ademt. Clim’Hair beschermt het binnenwerk bij overmatige transpiratie en of talgafscheiding en neemt het vocht op. Door het extra laagje tussen het haarwerk en de huid ervaren mensen ook minder irritatie van het binnenwerk. Mensen met een klein formaat hoofd, kunnen de achterkant van het doekje beter inkorten. Het is wel irritant wit, dus het is handig om het in zwarte thee te weken om het huidkleurig te maken.

Mocht je iets anders nodig hebben tegen de hitte dan kun je ook een Cobber Koelsjaal dragen om je nek. Dit is een kokervormige sjaal die je voor gebruik in een bakje water legt zodat de gel zich volzuigt. Wring hem een beetje uit en bind hem om je nek. De sjaal geeft zo’n 4 dagen verkoeling.
Hij komt uit Australië en is op internet te koop voor 18,95 euro bijvoorbeeld bij mediplus en ook bij stenen winkels zoals Vegro en golfwinkels zie https://www.coolcoolestcobber.nl/verkooppunten-cobber/ Hier staan ook wat verkooppunten in België.

Tip: Pas op met zonnebrandolie
Pas op met zonnebrandolie. Het kan je haar(werk) heel lelijk verkleuren. Zodanig dat het haar moet worden weggeknipt en nieuw haar moet worden ingeknoopt.
Tip: Pas op met dagcrème met zonbescherming
Pas op met dagcrème waar een factor bescherming tegen de zon in zit. Die verkleurt je haar oranje net als zonnebrandolie.
Tip: Pas op met hitte bij je netje/lace
Pas op met hitte zoals een styletang bij je lace. Als je in plaats van een lok een stuk lace verwarmd met een styletang of krultang dan gaat het lace bobbelen en wordt niet meer glad. Eigenlijk kun je dan je haarwerk weggooien.
Tip: Last van statisch haar?
Is je haarwerk statisch? Spray haarlak op een borstel en borstel je haar ermee.
Tip: Reizen met een haarwerk
Een vraag die vaak voorkomt is: Kan ik met mijn klemmetjes door de beveiliging op het vliegveld? Ja hoor, geen enkel probleem. Er zit zo weinig metaal in dat het poortje niet piept. En zelfs al zou het piepen dan halen ze zo’n handmatig ding over je lichaam vanaf je schouders naar beneden en vinden ze dan niets dan mag je gewoon doorlopen ook al piep je. Of ze gaan met hun handen over je lichaam, maar ze voelen nooit in je haar.
Misschien kunnen ze de klemmetjes zien zitten met een full body scanner, maar ze hebben miljoenen reizigers dus ze kijken vooral naar grote dingen die drugs of explosieven kunnen zijn en iets in je haar, wat ook gewoon een speldje aan de buitenkant zou kunnen zijn, is totaal oninteressant.

Als je  je haarwerk ’s nachts afzet, waar laat je hem dan? Bijvoorbeeld op de simpele wig tree die je bij aankoop van je haarwerk krijgt van je haarwerker. Die kun je uit elkaar halen en plat in de deksel van je koffer vervoeren. Niet gekregen van je haarwerker? Hij is voor een tientje te koop bij Bol.

Neem een kleinverpakking van de shampoo en conditioner mee op vakantie. Ik was mijn haarwerk liever thuis, maar ik ben wel eens terug gekomen van een excursie en toen was mijn haar touw geworden en er was niets meer mee te beginnen. Dan is het fijn als je het kunt wassen.

Ga je naar een warm land en je plakt je haarwerk, neem dan extra tape mee, want door het zweten kan je tape eerder loslaten.

Als je gaat zwemmen, kun je je haar beter in een staart doen of opsteken en niet met je hoofd onder water gaan.

Het is handig om met een ouder haarwerk op vakantie te gaan, omdat de zon altijd voor behoorlijke verkleuring zorgt. En pas op met zonnebrandcreme. Dat maakt je haar oranje. Dan moet je na de vakantie langskomen zodat ik de oranje haren eruit kan knippen en nieuwe haren in kan knopen.

 

BEVESTIGEN

Tip: Metaalallergie en klemmetjes
Ben je allergisch voor metaal maar wil je toch klemmetjes gebruiken om je haarwerk mee vast te zetten? Lak dan met transparante nagellak een laagje over het klemmetje. Het kan er na een paar weken afgesleten zijn, dus tijdig herhalen.
Tip: Wil je meer grip met je klemmetjes?
Gebruik dan volumepoeder op je eigen haar, dan hebben je klemmetjes meer grip.
Tip: Wees niet te zuinig als je klemmetje hebt want dan krijg je vragen over de vlekken in je haar
Klemmetjes hebben koperen ringetjes die groen uitslaan/roesten als ze ouder worden. Dit groen gaat door het netje heen naar buiten. Vooral bij blond haar is dat heel zichtbaar. Leg dan maar eens uit wat jij voor groens in je haar hebt. Je krijgt de vlekken er niet meer uit, dus voorkomen is beter.
Klemmetjes kosten meestal minder dan 5 euro. Koop op tijd nieuwe en vervang je oude klemmetjes. Het is heel makkelijk om ze aan de binnenkant van het haarwerk te naaien. Een paar steekjes aan elke kant is voldoende. Gebruik wel haarkleurig garen of visgaren.
Tip: PU en anti-slip
Gebruik anti-slip en PU niet door elkaar. Anti-slip (ook wel verkocht onder de naam: spezial folie) plakt van nature en zorgt bij een kaal hoofd dat het haarwerk vast blijft zitten. Als je nog (dun) haar hebt, dan werkt anti-slip niet zo goed. Tape blijft niet plakken op anti-slip.
PU werkt niet als anti-slip, maar je kunt het wel gebruiken om tape of lijm op aan te brengen om de lace te beschermen.
Tip: Tape gebruiken om te bevestigen
Denk vooraf na over hoe je een haarwerk bevestigt. Als je graag vastplakt met tape of lijm dan is een frontlace haarwerk niet zo handig. Dan kun je veel beter rondom een PU-rand doen. Frontlace is vrij kwetsbaar en de lijm of tape elke keer los trekken beschadigt het en maakt het ook vies. Als je nog wat haar hebt, kun je klemmetjes gebruiken. Tape kan alleen op kale plekken, niet op haar.
En heb je een heel haarwerk, dan blijft dat vaak ook gewoon zitten op het elastiek. Al lukt dat vaak beter bij een confectie dan bij een maatwerk gek genoeg. Dan hoef je het nergens mee vast te maken, tenzij het hard waait.
Er bestaat ook tape om op je haar te plakken. Deze gebruiken ze bij bepaalde extensies (t-parting). Maar om het weer los te krijgen heb je wel een bepaalde vloeistof nodig en het is nog een behoorlijk gepiel, dus niet geschikt om elke dag op en af te zetten. Die tape is onder andere te krijgen bij Haircontrast.

Als je snel zweet of ook wilt dat je haarwerk blijft zitten bij het sporten, ga dan op zoek naar Walker blue tape. Die schijnt muurvast te blijven zitten, zelfs tijdens het zwemmen. Onder andere te krijgen bij Peels.

Tip: Voorkant vastplakken
Voel je je onzeker en zou je graag de voorkant van je haarwerk vastplakken ook al is het bijvoorbeeld een frontlace? Gebruik dan de Jon Renau It stays lijmroller. Eventueel te krijgen bij pruikenshop.eu.
Tip: Zweten voorkomen als je wilt plakken
’s Zomers zweet je eerder en meer waardoor de tape of lijm sneller kan loslaten. Je zou kunnen proberen om anti-transpirant niet alleen onder je oksel te spuiten maar ook op je hoofdhuid.
Tip: Wiggrip, een alternatief voor klemmetjes of tape
Wil je geen klemmetjes en ook niet plakken, dan kun je een wiggrip gebruiken. Dit is een haarband van siliconen of fluweel die je onder je haarwerk draagt. Het haarwerk blijft er vanzelf op plakken en de siliconen plakken als anti-slip op je kale hoofd. Heb je nog haar dan kun je de fluweel gebruiken. Let wel op de vleug. De ene kant op  ga je met de vleug mee en is hij gladder, de andere kant op ga je tegen de vleug en is hij stroever. Die kant wil je op je hoofd anders gaat hij makkelijk glijden.
Ik gebruik het ook bij yoga en kan dan gerust met mijn hoofd omlaag.

 

HAARWERK VERZORGEN

Tip: Minder glans bij je synthetische haarwerk
Wil je je synthetische haarwerk minder laten glanzen? Gebruik dan droogshampoo.
Tip: Klitten en droog en pluizig haar behandelen
Wordt je haar droog en gaat het pluizen en uitstaan en klitten? Dan heb je beschadigd haar. Eigenschappen:
Stugge, poreuze haarstructuur (zonder beschermlaag)
Voelt heel broos aan (vaak vergelijken we het met stro)
Snel vatbaar voor klitten, vooral als het nat is
Haarkleur vervaagt snel, doordat het haar de kleur teveel opneemt
Was het niet te vaak, gebruik geen hete apparaten zoals föhns e.d. en verven is helemaal uit den boze.
Ik heb een aantal tips verzameld die je kunt proberen:
Borstel je haar goed door voor het wassen.
Beweeg je haar niet te veel in het water, want dan gaat het in de klit.
Breng eerst conditioner aan op het haar aan de onderkant (dus niet bij het netje). En onder je nek uiteraard waar de klitten normaal gesproken zitten. Was je haar vervolgens met shampoo en spoel alles uit. En was het dan met conditioner om de schubben te sluiten.
Mocht het enorm klitten tijdens het wassen gebruik dan Oi hair butter van Davines (niet op het netje).
Spoel na met appelazijn 1:3 verdund met koud water. Dit sluit de schubben.
Om de azijnlucht weg te krijgen kun je nog naspoelen met water. Let op: dit moet koud zijn om de schubben te sluiten. Bij blond haar kun je in plaats hiervan citroensap proberen en dat een kwartier in laten trekken en uitspoelen met koud water.
Open schubben klitten makkelijk en nemen van alles op. Gesloten schubben zijn gladder en glanzender.
Borstel het niet als het nat is want dit kan het haar ook beschadigen.
Om de klitten tussen de wasbeurten weg te krijgen gebruik je Hug enjoyable vetiver oil van Jean Paul Myne. Dan is het gelijk glad en goed doorkambaar en het maakt niet vet. Het is o.a. te krijgen bij Bol.com en eventueel bij Jongejans Haarwerken.

Je schijnt ook een haarmasker te kunnen proberen. Misschien had ik de verkeerde gekocht, maar ik had er een slechte ervaring ermee. Na gebruik van het haarmasker ging het haar zo uitstaan en in elkaar zitten dat het haarwerk niet meer draagbaar was.

Tip: Klitten in je nek?
Koop een trens (weft, gordijntje van haar) liefst van Europees haar en naai die aan de onderkant van je haarwerk in je nek. Dan wrijft je haar niet meer langs je kleding, want de trens zit daar, waardoor het gladder blijft zitten.
Je hebt dus maar hooguit 10 cm breedte nodig, zelfde kleur als je haar, maar 5 tot 10 cm korter omdat het onder in je nek zit. Bij twijfel tussen iets donkerder of iets lichter dan je eigen haar kies je voor donkerder, want dat is natuurlijker. Het zit op een plek waar geen zon komt. En als het geen Europees haar is en na een paar maanden ook gaat klitten, dan vervang je de trens gewoon door een nieuwe. Ik heb dit zelf met succes uitgeprobeerd.
Draag je haar het liefst in een vlecht, dan lijdt het het minste. Borstel het vaak en veel.
Tip: Pas op met balsem/anti-klit e.d. in de buurt van de knoopjes!
Pas op met balsem/conditioner/anti-klit of hoe het ook allemaal heet bij de aanzet van de haren in de buurt. Haren zijn in het netje geknoopt, maar een haar is van nature recht en een knoopje is onnatuurlijk. Dus als je die knoop zacht maakt met balsem, dan wordt hij weer recht en laat de knoop dus los en valt de haar uit. Wat balsem gebruiken in een bakje met water kan wel, maar vooral niet inmasseren bij het netje in de buurt.
Ik hoor ook weleens de tip om te wassen met wasverzachter om zo prachtig zacht haar te krijgen. NIET DOEN. Je kunt zo bossen met haar verliezen als de knoopjes zacht worden.
Tip: Pas op met haarlak
Heb je synthetisch haar? Pas dan op met haarlak! Koop alleen haarlak waarvan je 100% zeker weet dat het geschikt is voor kunsthaar. Bijvoorbeeld CHI Helmet head en Eviro flex hold hair spray. Er zullen ongetwijfeld meer merken zijn maar daar heb ik geen ervaring mee.
Als je haarlak gebruikt die niet geschikt is, dan wordt je haar “opgegeten” en ziet het er daarna niet meer uit. Dan kun je je haarwerk weggooien. Dus liefst GEEN HAARLAK gebruiken, maar als het perse moet gebruik het spaarzaam en alleen als je zeker weet dat het geschikt is voor synthetisch haar.
Tip: Voorkom naar binnen slaan
Om te voorkomen dat je haar naar binnen slaat, kun je een haarwerk op een kop/wasbol wassen. Vooral bij echt haar is dat aan te raden.
Tip: Wat doe je met naar binnen geslagen haar?
Als het haar eenmaal naar binnen geslagen is, knip het dan niet af. Dan krijg je stekeltjes die kunnen gaan irriteren.
Je kunt haar voor haar terugsteken met een naald als je je heel erg verveelt, maar de kans dat je door hetzelfde gat terug steekt en dat het blijft zitten is erg klein. Een betere oplossing is om je haarwerk te voeren. Daarmee voorkom je niet dat het naar binnen slaat, maar je hebt er in elk geval geen last meer van.

 

Tip: Bewaar oude haarwerken
Is je haarwerk te ver heen om nog gerepareerd te worden maar is het haar nog wel mooi? Dan kun je met dat haar je andere haarwerken (laten) bijknopen. Niet weggooien dus.

 

HAARWERK KNIPPEN

Tip: Kappers die je haarwerk kunnen knippen
Als je haarwerker niet goed kan knippen of je hebt je haarwerk bijvoorbeeld in het buitenland gekocht, zoek dan een kapper die ook haarwerker is. Iedereen kan een afspraak maken bij een willekeurige kapper en omdat die ook haarwerker is, weet die hoe je haarwerken moet knippen. Mocht je niemand kunnen vinden, dan kun je in elk geval terecht bij:

Iris kappers in Boxtel                                                            www.iriskappers.nl
Ibeau kapsalon in Tilburg                                                      www.ibeau.nu
Salon San in Geertruidenberg                                               salonsan.nl
Haarmode le Jardin in Valkenswaard                                    www.haarmodelejardin.nl
Johan’s Hairdesign in Oss                                                     pruikenthuisservice.nl
Haarsalon Liefde voor haar & haarwerken in Aarle-Rixtel     www.liefdevoorhaar.nl

Rosella van de Poll in Zandvoort                                           angelhair.nu
Kitty van Klink in Leiden                                                        (06-21477629)
Haarhuys Dordrecht in Dordrecht                                         (078-7859264)

Fiona’s kapsalon & haarwerken in Westzaan                        fionaskapsalon.nl
Hairflow in Twello                                                                   hairflow.nl
Haarwerk Atelier Margriet in Oude Pekela (Groningen)        haarwerkateliermargriet.nl

Weet je adressen in andere provincies, dan hoor ik ze graag.

Je kunt ook terecht in België bij Coiffure Muriel in Ieper (st. Jan)     www.coiffuremuriel.be

 

VERGOEDINGEN en belasting

Tip: Vergoeding van je haarwerk
Je kunt behoorlijk wat geld besparen door eens goed naar je aanvullende zorgverzekering te kijken en dan met name de vergoedingen van pruiken. Dat scheelt enorm tussen verzekeringen. Maar let op dat de premie niet hoger is dan de vergoeding. Bij de Friesland kun je elk jaar een reservehaarwerk aanvragen. Dat is vooral handig als je net begint en nog geen reserve hebt.
Kijk eens op: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken
Tip: Vergoeding PMU
Om Permanente make-up (PMU wimpers/wenkbrauwen) vergoed te krijgen, is bij de meeste verzekeringen heel lastig. Deze tip kan helpen.
Zorg dat bekend is dat je alopeciapatiënt bent bij de zorgverzekeraar.
Zorg dat de behandelaar is aangesloten bij de Anbos.
Zorg dat de omschrijving bij de declaratie is: camouflagetherapie gelaat.
Kijk hier voor een lijst met verzekeraars: https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/camouflagetherapie.aspx
Maar zorg voor alle zekerheid vooraf dat je op papier toestemming hebt.
Tip: Hoe vind je iemand die permanente make-up zet?
Op de site van Anbos kun je zoeken naar een behandelaar: https://www.anbos.nl/zoek-schoonheidsspecialist
Kijk vooraf op de website, facebook of instagrampagina van de behandelaar naar foto’s. Zoals https://irmahulscher.nl/fotos/ of eyebrowmommy op instagram.
Belastingaftrek
Ik ken een enkeling die het van de belasting aftrekt, maar een haarwerk schijnt uitgesloten te zijn van belastingaftrek: https://kennisgroepen.belastingdienst.nl/publicaties/kg20220239-kosten-pruik-en-uitgaven-voor-specifieke-zorgkosten/

 

WIMPERS

Tip: Last van Wimperuitval?
Last van wimperuitval? Probeer Castorolie.

Heb je (nog) iets van wimpers, dan kun je Revitalash of GrandeLash proberen om ze weer vol te laten groeien.

 

HAARPIJN

Tip: Haarpijn
Ik heb zelf nooit haarpijn gehad, maar ik heb wel tips gehoord van mensen die er last van hadden. Wat kan helpen: hoofdhuidmassage, vaak genoeg wassen, genoeg slapen.
En een bevriende haarwerker heeft in overleg met een dermatoloog een oplossing gevonden met Mediceuticals. Een driestappenplan helpt. Haarpijn kan verschillende oorzaken hebben en afhankelijk daarvan kiest ze de middelen die nodig zijn. Vraag een kapper die Mediceuticals verkoop en neem anders contact op met Iris kappers in Boxtel.

 

TESTEN

Tip: Echt of Synthetisch haar?
Als je wilt weten of je echt haar pruik ook inderdaad echt haar is, knip dan een klein plukje af en hou er een lucifer/aansteker bij. Echt haar verkruimeld, synthetisch haar smelt. Als je bijna zeker weet dat het echt haar is en je wilt niet knippen, dan kun je ook een stukje krullen met een hete krultang. Echt haar kan daar gewoon tegen, synthetisch haar zie je gelijk “verwelken”. Behandel je haar overigens niet te vaak met hete krultangen en stijltangen e.d. Ook echt haar kan verbranden en aangezien het niet uitgroeit is het dan toch verpest.
Tip: Is het virgin haar?
Als je een staart virgin haar krijgt aangeboden en bij de kant waar het is afgeknipt kun je kleine haartjes uit de staart trekken, dan is het heel aannemelijk dat het inderdaad virgin haar is, recht van iemands hoofd geknipt. Een andere manier om het te controleren is om het te blonderen. Bewerkt haar kun je nog wel donkerder verven, maar niet makkelijk lichter.