De beste tips op een rij


Tip 1:
Als je een maatwerk haarwerk bestelt, vraag je haarwerker dan om gelijk wat extra haar mee te bestellen bij de fabriek die het haarwerk gaat maken. Dan heb je voor reparatie haar met dezelfde lengte en kleur als het haar wat voor je haarwerk is gebruikt.

Tip 2:
Als je wilt weten of je echt haar pruik ook inderdaad echt haar is, knip dan een klein plukje af en hou er een lucifer/aansteker bij. Echt haar verkruimeld, synthetisch haar smelt. Als je bijna zeker weet dat het echt haar is en je wilt niet knippen, dan kun je ook een stukje krullen met een hete krultang. Echt haar kan daar gewoon tegen, synthetisch haar zie je gelijk “verwelken”. Behandel je haar overigens niet te vaak met hete krultangen en stijltangen e.d. Ook echt haar kan verbranden en aangezien het niet uitgroeit is het dan toch verpest.

Tip 3:
Als je een staart virgin haar krijgt aangeboden en bij de kant waar het is afgeknipt kun je kleine haartjes uit de staart trekken, dan is het heel aannemelijk dat het inderdaad virgin haar is, recht van iemands hoofd geknipt. Een andere manier om het te controleren is om het te blonderen. Bewerkt haar kun je nog wel donkerder verven, maar niet makkelijk lichter.

Tip 4:
Je kunt behoorlijk wat geld besparen door eens goed naar je aanvullende zorgverzekering te kijken en dan met name de vergoedingen van pruiken. Dat scheelt enorm tussen verzekeringen.
Kijk eens op: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken

Tip 5:
Ben je allergisch voor metaal maar wil je toch klemmetjes gebruiken om je haarwerk mee vast te zetten? Lak dan met transparante nagellak een laagje over het klemmetje. Het kan er na een paar weken afgesleten zijn, dus tijdig herhalen.

Tip 6:
Heb je lang haar en wil je het zo min mogelijk laten slijten? Hou dan je haar vast in een staart als je het borstelt, zodat er geen kracht op de knoopjes komt en er dus veel minder haar uitvalt.

Tip 7:
Om Permanente make-up (PMU wimpers/wenkbrauwen) vergoed te krijgen, is bij de meeste verzekeringen heel lastig. Deze tip kan helpen.
Zorg dat bekend is dat je alopeciapatiënt bent bij de zorgverzekeraar.
Zorg dat de behandelaar is aangesloten bij de Anbos.
Zorg dat de omschrijving bij de declaratie is: camouflagetherapie gelaat.
Kijk hier voor een lijst met verzekeraars: https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/camouflagetherapie.aspx
Maar zorg voor alle zekerheid vooraf dat je op papier toestemming hebt.

Tip 8:
Last van wimperuitval? Probeer Castorolie.

Tip 9:
Om te voorkomen dat je haar naar binnen slaat, kun je een haarwerk op een kop/wasbol wassen.

Tip 10:
Als het haar eenmaal naar binnen geslagen is, knip het dan niet af. Dan krijg je stekeltjes die kunnen gaan irriteren.
Je kunt haar voor haar terugsteken met een naald als je je heel erg verveelt, maar de kans dat je door hetzelfde gat terug steekt en dat het blijft zitten is erg klein. Een betere oplossing is om je haarwerk te voeren. Daarmee voorkom je niet dat het naar binnen slaat, maar je hebt er in elk geval geen last meer van.

Tip 11:
Heb je synthetisch haar? Pas dan op met haarlak! Koop alleen haarlak waarvan je 100% zeker weet dat het geschikt is voor kunsthaar. Bijvoorbeeld CHI Helmet head en Eviro flex hold hair spray. Er zullen ongetwijfeld meer merken zijn maar daar heb ik geen ervaring mee.
Als je haarlak gebruikt die niet geschikt is, dan wordt je haar “opgegeten” en ziet het er daarna niet meer uit. Dan kun je je haarwerk weggooien. Dus liefst GEEN HAARLAK gebruiken, maar als het perse moet gebruik het spaarzaam en alleen als je zeker weet dat het geschikt is voor synthetisch haar.

Tip 12:
Pas op met zonnebrandolie. Het kan je haar heel lelijk verkleuren.

Tip 13:
Als je haarwerker niet goed kan knippen of je hebt je haarwerk bijvoorbeeld in het buitenland gekocht, zoek dan een kapper die ook haarwerker is. Iedereen kan een afspraak maken bij een willekeurige kapper en omdat hij/zij ook haarwerker is, weet hij/zij hoe hij/zij haarwerken moet knippen. Mocht je echt niemand kunnen vinden, neem dan contact met me op. In Brabant ken ik er twee en in Noord-Holland ook eentje waar je zonder problemen terecht kunt. Weet je adressen in andere provincies, dan hoor ik ze graag.

Tip 14:
Gebruik anti-slip en PU niet door elkaar. Anti-slip (ook wel verkocht onder de naam: spezial folie) plakt van nature en zorgt bij een kaal hoofd dat het haarwerk vast blijft zitten. Als je nog (dun) haar hebt, dan werkt anti-slip niet zo goed. Tape blijft niet plakken op anti-slip.
PU werkt niet als anti-slip, maar je kunt het wel gebruiken om tape of lijm op aan te brengen om de lace te beschermen.

Tip 15:
Denk vooraf na over hoe je een haarwerk bevestigt. Als je graag vastplakt met tape of lijm dan is een frontlace haarwerk niet zo handig. Dan kun je veel beter rondom een PU-rand doen. Frontlace is vrij kwetsbaar en de lijm of tape elke keer los trekken beschadigt het en maakt het ook vies.

Tip 16:
Als je voor de eerste keer een haarwerk gaat kopen, koop dan een confectie haarwerk. Je weet nog niet wat je precies wilt en je weet pas na het dragen van een haarwerk wat je ook vooral niet wilt. Dus koop eerst een confectie haarwerk en gebruik dat eerste jaar om op een rijtje te krijgen wat je wel en niet bevalt.
Een maatwerk kost drie maanden voordat hij er is en meestal wacht je zo lang voor je over de drempel kunt stappen om een haarwerk te nemen, dat die drie maanden wel eens te lang zouden kunnen zijn. Je wilt ten slotte niet dat iemand heel duidelijk de overgang van echt haar naar een haarwerk ziet. Bovendien wordt een maatwerk pruik speciaal voor je gemaakt en kun je hem niet terug geven als hij eindelijk is aangekomen en hij valt tegen.

Tip 17:
Heb je (nog) iets van wimpers, dan kun je Revitalash of GrandeLash proberen om ze weer vol te laten groeien.

Tip 18:
Als je snel zweet of ook wilt dat je haarwerk blijft zitten bij het sporten, ga dan op zoek naar Walker blue tape. Die schijnt muurvast te blijven zitten, zelfs tijdens het zwemmen. Onder andere te krijgen bij Peels.

Tip 19:
Kijk eens goed naar de scheiding bij het uitzoeken van een haarwerk. Zit die leuk gevlochten dan weet je gelijk dat als je dat gewoon draagt, de scheiding niet mooi zal zijn. Dus haal dat leuke vlechtje los en kijk of het er dan nog uitziet.
Let ook goed op de rand. Is die niet huidkleurig maar in de kleur van je haar, dan kan dat bij de scheiding dus een donker randje geven wat onnatuurlijk is. Als het haarwerk verder perfect is, maak er dan geen probleem van. Met een paar steekjes zijn er haren overheen geknoopt en is het onzichtbaar.

Tip 20:
Heb je vooral aan de voorkant last en zou je geholpen zijn met alleen een pony? Kijk dan bijvoorbeeld eens op https://mooihoofd.nl/haarwerk/pony-van-kunsthaar of https://www.kondorhair.nl/haaraanvulling-en-haarstukken/haarstukken/pony of https://www.bodybling.nl/remy-human-hairextensions/remy-clip-in-pony/
Als het allemaal niet naar je zin is kun je ook bij Finkers door je haarwerker een “lap” haar laten bestellen waar ik dan een haarband van kan maken (mits je haar niet te kort is achter).

Tip 21:
Pas op met balsem/conditioner/anti-klit of hoe het ook allemaal heet. Haren zijn in het netje geknoopt, maar een haar is van nature recht en een knoopje is onnatuurlijk. Dus als je die knoop zacht maakt met balsem, dan wordt hij weer recht en laat de knoop dus los en valt de haar uit. Wat balsem gebruiken in een bakje met water kan wel, maar vooral niet inmasseren bij het netje in de buurt.
Ik hoor ook weleens de tip om te wassen met wasverzachter om zo prachtig zacht haar te krijgen. NIET DOEN. Je kunt zo bossen met haar verliezen als de knoopjes zacht worden.

Tip 22:
Ik heb zelf nooit haarpijn gehad, maar ik heb wel tips gehoord van mensen die er last van hadden. Wat kan helpen: hoofdhuidmassage, vaak genoeg wassen, genoeg slapen.

Tip 23:
Denk niet dat je de enige bent. Ik weet dat het zo voelt, maar we zijn met heel veel. Wil je contact met lotgenoten dan zijn er een aantal mogelijkheden:
– Wordt lid van de Alopecia Vereniging. Zij organiseren bijeenkomsten zoals landelijke ledendag, de jongerendag, de kinderdag, de zwemdag en de Alopecia beurs, maar ook regionaal de Haarom bijeenkomsten voor mensen die nog heel veel moeite met hun haaruitval hebben, en workshops Haar, stijl en make-up, en workshops Haarknopen (die worden door mij gegeven).
De Alopecia Vereniging heeft een forum waar je vragen kunt stellen en een geheime facebookgroep voor leden.
– Op facebook zijn een aantal plaatsen waar je lotgenoten vindt in geheime groepen.
Bijvoorbeeld:
Alopecia en haaruitval bij vrouwen (NL/BE)
Alopecia Belgie
Alopecia & Me

Tip 24:
Lees je in voordat je een haarwerk gaat kopen. Bijvoorbeeld op https://www.alopecia-vereniging.nl/haarwerken
Daar staan zinnige dingen, zeker als je nog niet vaak een haarwerk hebt gekocht.
Ik zie ook weleens dingen die verwarrend kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat mensen hun haar afscheren als ze een haarwerk krijgen. Dat mag gerust als je dat leuk vindt, maar het hoeft niet.