7 tips voor verzorging van je haarwerk


De zorgverzekeraar vergoedt maar één haarwerk per jaar, dus het is wel zaak om het haarwerk goed te verzorgen.

Geen kam
Gebruik nooit een kam om je haar in model te brengen, maar liever een borstel. Alle haren die je verliest uit je haarwerk groeien niet meer terug.

Niet in bed
Als het haar niet permanent bevestigd is, slaap er dan niet mee. Dat scheelt heel veel slijtage van het haar.

Niet te vaak wassen
Was het haarwerk het liefst niet vaker dan eenmaal per week. Kunsthaar moet altijd in koud water worden gewassen anders gaan de krullen eruit. Voor echt haar kun je gewone shampoo gebruiken, voor kunsthaar is speciale shampoo in de handel.

Was echt haar op een kop
Door een echt haar haarwerk op een kop te zetten tijdens het wassen, voorkom je dat de haren naar binnen slaan.

Balsem niet bovenop
Conditioner of balsem gebruiken is prima, maar blijf daarmee uit de buurt van de knoopjes. Als het haar bij de knoopjes zacht wordt, dan kunnen de knoopjes loslaten. Dat kan wel weer worden bijgeknoopt, maar je kunt het beter voorkomen. Als het haar handdoekdroog is, kun je er nog wat sprayconditioner in doen, voorzichtig in model brengen en op een kop laten drogen. Als er verstelbaar elastiek binnenin zit, zet dat dan op de meest losse stand zodat je niet het risico loopt dat het uitrekt en je haar daarna minder stevig op de je hoofd zit.

Gebruik altijd een conditioner en spoel die uit met KOUD water
Dit sluit de schubben. Sluit je die niet dan gaat je haar enorm klitten.

Pas op met hete apparaten
Echt haar kun je als het droog is behandelen zoals je je eigen haar zou behandelen, al moet je wel voorzichtig zijn. Kunsthaar mag niet met hete apparaten zoals een föhn of krultang worden bewerkt, dan kan het haar kapot gaan. Als je niet meer tevreden bent over het model van een synthetisch pruik, ga dan naar een haarwerker en laat het haar stomen. Als je nergens terecht kunt wil ik het ook wel voor je doen, want ik heb ook een stoomapparaat. Maar ik ben geen kapper.

Reparatie is niet duur
Als het haarwerk wat dunner wordt, kun je haren laten bijknopen zodat het haarwerk weer als nieuw is en weer maanden mee kan. Meestal is het haarwerk met een uur tot anderhalf uur werk al een heel eind opgeknapt en dan ben je dus voor 45 tot 65 euro weer mooi. (In verband met de dure haarprijzen krijg je bij lang haar nog een toeslag per factuur van 7,50 euro bij 40 cm, 15 euro bij 50 cm of 25 euro bij 60 cm of langer.) Je kunt een afspraak maken via het contactformulier op de site of telefonisch. Het haarknopen is klaar terwijl je wacht. Als je een reservehaarwerk hebt, kun je je haarwerk ook opsturen. Vergeet dan niet om er een briefje bij te doen met je naam en adres.

Leden van de Alopecia Vereniging en vaste klanten krijgen 10% korting.
Haarknopen.nl is van maandag tot en met zaterdag op afspraak geopend.