Mesotherapie bij haarverlies, onzin of werkzaam?


Soms weet je iets zeker en moet je ervan terugkomen. Mesotherapie is zoiets.

Je kunt ervan uitgaan dat alles wat ze op het internet aanbieden vooral goed is voor de portemonnee van de aanbieder. Tot nu toe ging ik ervan uit dat dat ook voor Mesotherapie gold. Maar ik heb toch resultaten gezien waardoor ik ben gaan twijfelen.

Wat is mesotherapie?
Je prikt met naalden gaatjes in je huid en brengt vloeistof in. Het wordt gebruikt bij het bestrijden en voorkomen van rimpels en bij haarverlies.
De vloeistof die wordt ingebracht bevat Hyaluronzuur en vitamines. Er zijn verschillende merken met verschillende samenstellingen zodat er daarnaast ook nog mineralen, antioxidanten, co-enzymen en nucleïnezuren in kunnen zitten.

Waarom werkt het wel?
Met de naalden veroorzaak je trauma waardoor je de vorming van collageen en elastine bevordert.
Collageen zorgt voor stevigheid, waardoor je huid weer terug op zijn plek gaat na fronsen.
Elastine zorgt dat de huid meebeweegt.
Hyaluronzuur zorgt voor een sterke, strakke en elastische huid en verbetert de doorbloeding. Dit is een lichaamseigen stof die naarmate je ouder wordt minder wordt aangemaakt. Het houdt het vocht vast in de huid. Zonder vocht geen haargroei.
Vitamines zijn nodig in je hele lichaam en dus ook in de huid. Je krijgt ze binnen via je voeding, alleen is je huid het laatste aan de beurt. Zeker in deze tijd met veel bewerkt voedsel en verarmde bodem is je huid een stiefkind wat snakt naar vitamines en mineralen.
Daarnaast heb je ook eiwit nodig voor je haarstamcel. Zorg dus dat je genoeg binnenkrijgt. Als je te weinig eiwitten eet, dan is het op door de belangrijke andere processen waar je lichaam het voor gebruikt en is er niets over voor je haarstamcellen.

Waarom werkt het niet?
Mesotherapie kan alleen als de haarwortel nog werkt. Op moment dat er verlittekening is opgetreden, heeft mesotherapie geen zin.
Dit geldt bijvoorbeeld bij:
– alopecia cicatricialis,
– pseudopélade van Brocq,
– frontale fibroserende alopecia (ffa)
en mogelijk ook bij alopecia traumatica.

Bij alopecia areata heeft mesotherapie geen zin zolang het actief is.

Bij alopecia androgenetica heeft mesotherapie alleen zin zolang er nog haren zijn. Je hebt in je hele leven 20 haren per haarzakje en als die opgebruikt zijn, helpt niets meer.
Normaal gesproken groeit een haar zo’n 7 jaar, maar bij alopecia androgenetica kan de groeifase verkorten naar 2 tot 6 jaar, waardoor je veel sneller door je haren heen bent.

Dat verklaart waarschijnlijk de slechte naam die de therapie heeft. Als je wanhopig genoeg bent doe je alles, zelfs als het eigenlijk niet voor je geschikt is. En dan werkt het dus niet.

Jammer is wel dat Mesotherapie zo duur is. Dat maakt uitproberen wel heel begrotelijk.
Dat maakt dat het alleen voor mensen met veel geld toegankelijk is of mensen moeten er heel lang voor sparen. En als het dan niet werkt heb je dat geld niet meer voor een haarwerk.
Daar vind ik iets van. Daarom ben ik me erin gaan verdiepen en heb een cursus gevolgd en apparaatje en vloeistof gekocht zodat ik mensen kan helpen voor een veel lagere prijs dan de mensen die veel willen verdienen aan mensen met haarverlies, namelijk 75 euro per behandeling.

Als je het wilt proberen, neem dan contact met me op. Maar let op:
Mesotherapie wordt afgeraden bij mensen met:
– hemofilie
– chronische huidziekte
– overgevoeligheid van hyaluronzuur
– contactallergie
– ontstekingen op het voorhoofd
– gebruik van bloedverdunners of anti-stollingsmiddelen
– hart- en vaataandoeningen
– immuunstoornis wat zorgt voor trage genezing en littekenvorming en dus geen haargroei
– psoriasis, aangezien mesotherapie psoriasis kan activeren
– een oude huid, omdat die meer kans heeft op littekens en minder herstel

– antibiotica gebruik, wacht 6 weken
– diabetes, vanwege meer kans op ontsteking, moet het minimaal een half jaar stabiel zijn
– een koortslip bij behandeling van de baard, wacht 3 weken
– een zwangerschap, wacht 9 maanden