Wanneer zeg je dat iemand een haarwerk zou moeten gaan dragen?


Het maakt nogal uit of iemand zelf twijfelt of zich nog van niets bewust is. Iemand die zich nog van geen probleem bewust is, zal ik niet wijzer maken. Want wie ben ik om iemand een probleem aan te praten? Maar als je zit met je haar en je hebt al van alles geprobeerd en niets helpt, dan wordt het toch echt wel tijd voor een haarwerk.

Maar wanneer zet je hem dan op? Mijn advies: wacht niet te lang. Juist als je een vorm van haarverlies hebt die langzaam gaat kunnen mensen soms eindeloos wachten. Want die drempel van een haarwerk is zo groot. Maar je haar wordt steeds dunner en dunner of je haargrens gaat steeds verder naar achteren. En de overgang naar hoe je eruit ziet met een haarwerk vergeleken met wat je nu hebt wordt steeds groter. En dat wil je niet. Je wilt als het even kan een naadloze overgang.

Niemand let op je, maak je geen illusies. Dus de kans dat ze het zien is best klein, zeker mannen. Want zeg nou eerlijk: ze zien het toch ook niet als je een nieuwe jurk aan hebt? Of naar de kapper bent geweest? Of een nieuwe bril hebt?

Maar als je van superdun haar naar een flinke bos gaat, dan moet je wel heel blind zijn om het niet te zien. Dus wacht niet te lang.

En neem de tijd om eraan te wennen zonder dat andere mensen je zien. Nieuwe schoenen loop je ook in, dus draag hem ‘s avonds en in het weekend als er niemand anders is. Zodat je eraan went en je niet heel de tijd bewust bent van je haar. En je niet elke spiegel, plas en etalageruit kijkt of het nog wel goed zit. En het is heel normaal dat je na een paar weken dragen terug gaat naar je haarwerker omdat het toch nog een beetje anders moet. Een goede haarwerker verwacht dat ook.
Daarna kun je ermee onder de mensen.

Als je het spannend vindt om van de ene dag op de andere met ander haar rond te lopen, kies er dan voor om pas na een vakantie het haarwerk te gaan dragen. Dan hebben mensen je een tijdje niet gezien en bovendien heb je dan een goede reden als ze iets zien: je bent lekker uitgerust of je hebt een kleurtje gekregen. Je kunt ook altijd zeggen dat je weer veel geld uit hebt gegeven bij de kapper. Dat is tenslotte ook zo.