Hitte is eng?


Als je een haarwerk hebt van synthetisch haar, dan ben je vast uitentreuren gewaarschuwd voor stoom en hitte. Want dat geeft problemen. Maar hoe eng zijn stoom en hitte eigenlijk?

Synthetisch haar is eigenlijk best mysterieus. Het kan niet tegen hitte. Zet een krultang in je haar en je ziet het kapot gaan. Maar als je haarwerker het voor je stylt dan gebruikt die stoom van 100°C. Vraag niet hoe het kan, maar maak er gebruik van.

Stoom
Met stoom haal je de krullen uit je haar en ook het pluis als je lang synthetisch haar hebt en je hebt het veel langs je schouders laten schuren. Maar op den duur krijg je het vervilte haar niet meer glad dus voorkomen is beter dan genezen. Steek bijvoorbeeld je haar eens op als het daar lang genoeg voor is. Niet te hoog natuurlijk, zorg ervoor dat je binnenwerk niet zichtbaar is aan de achterkant. Maar losjes opsteken gaat prima. Het beschermt je haar tegen slijtage en het ziet er nog mooi uit ook.
Met stoom kun je er ook weer krullen in krijgen met behulp van krulspelden.
Hoe zit het dan met de stoom van de sauna? Dat haalt net als alle stoom de krullen uit je haar. Maar je kunt toch naar de sauna als je voorzichtig bent. Zorg dat je haar perfect zit en kom er niet aan totdat het weer volledig is afgekoeld. Dan is de hete stoom in de sauna geen enkel probleem.
Let op als je aardappels afgiet. Ook dan kun je met je haar in stoom hangen en kan je krul eruit gaan. Met diezelfde stoom kun je het ook weer oplossen: Zet krulspelden in je haar (liefst een beetje open krulspelden zodat de stoom bij het haar kan) ga nog een keer in de stoom met je haar en laat het afkoelen. Haal pas nadat het is afgekoeld de krulspelden er weer uit.

Doe het zelf?
Ga je nu gauw naar de doe het zelf zaak om een stoomreiniger te kopen zodat je die op je haar kunt gebruiken? Dat kan, maar wees voorzichtig. De meeste zo verkrijgbare stoomapparaten geven vooral veel heet water met ook wat stoom. Terwijl de professionele apparaten die haarwerkers gebruiken alleen maar stoom geven. Daar zit ook een handige tuit aan zodat je goed kunt richten op je haar. Maar helaas zijn die apparaten erg duur en is er slecht aan te komen.

Hete lucht oven
Je kunt ook weer prachtige krullen krijgen door krulspelden in je haar te rollen en je haar dan in de oven te zetten. We hebben het dan wel over een hete lucht oven die je niet heter zet dan 100°C en je laat het haarwerk er niet langer in staan dan een half uur. Probeer het eerst even uit op een oud haarwerk voordat je je gloednieuwe haarwerk verpest. En kijk uit met plastic krullers. Je haarwerker gebruikt metalen rollers.
De oven is vooral handig als je het wat te vaak hebt gestoomd waardoor het kapsel heel plat is geworden. Door het dan in de oven te krullen, krijg je er weer volume in. En die krullen blijven goed zitten in je haar. Met wassen krijg je ze er niet uit.

Föhn
En föhnen? Dat mag toch ook niet bij synthetisch haar? Wel als je voorzichtig bent. En nooit op de heetste stand, dan gaat het haar kapot. Maar middelwarm kan het wel hebben. En koud is helemaal geen probleem. Zo kun je je haarwerk droog föhnen als je haast hebt na het wassen. En je geen tijd hebt om het haar een hele nacht te laten drogen.

 

Een reactie plaatsen