Niet krabben


Niet krabben!

Heb je last van irritatie van de hoofdhuid? Je eerste neiging is om te krabben. Dat doe je niet bewust. Je hebt helemaal niet in de gaten dat je het doet. Maar als je het elke keer op dezelfde plek doet, dan zie je na een tijdje wel dat je het hebt gedaan, want dan laat het haar los en krijg je een kale plek op je haarwerk.

Betrap je jezelf erop dat je vaak krabt of merk je dat je haarwerk dunner wordt op een bepaalde plek, los dan eerst de irritatie op.

Ga nauwkeurig na waar je haarwerk irriteert. Is het alleen het randje helemaal vooraan? Of is het ook het gedeelte bovenop? Zit er iets wat irriteert, bijvoorbeeld een balein of klemmetje of een naad? Of heb je last van de lace omdat die erg hard is?

Blijf er niet mee lopen, want het is oplosbaar. Je kunt je haarwerk namelijk gewoon voeren. Je kunt hiervoor huidkleurige stof gebruiken. Span je haarwerk binnenstebuiten op een kop en span de stof erover heen. Let op: als de stof rekbaar is en je rekt teveel dan wordt je haarwerk te klein als je klaar bent. En zorg dat je de plooien netjes glad naait, anders krijg je daar last van. Gebruik niet te dikke stof, want anders wordt je haarwerk ook te klein.

Meer vooraan kun je niet met stof werken want dat zie je dan door de lace heen; daar moet je met lace werken. Er is frontlace te krijgen die zowel zacht als heel transparant is. Die kun je dus onder je lace naaien zodat je de harde lace bedekt die je nu op je haarwerk hebt, terwijl dit zo zacht is dat je er geen last meer van hebt.

Durf je het zelf niet aan? Je kunt kijken of een plaatselijke kleermaker het durft. Het moet wel met de hand worden gedaan, niet met de naaimachine. Durft die het ook niet of wil je daar niet laten weten dat je een haarwerk hebt, dan kom je gewoon naar mij of je stuurt je haarwerk op. Mocht je door het krabben al een kaal plekje hebben gekregen op je haarwerk, dan kan ik dat ook gelijk oplossen. Je kunt ook een workshop bij me volgen om te leren repareren of knopen.