Wat veroorzaakt schade aan je haarwerk?


Een haarwerk is duur, dus daar wil je zuinig mee omgaan zodat hij minimaal een jaar meegaat. Aan de andere kant wil je gewoon alles doen wat je wil doen en je wilt er leuk uitzien. Dat bijt elkaar. Laten we een paar dingen bespreken die je beter niet kunt doen.

Slapen met een haarwerk
Een haarwerk slijt behoorlijk van ermee slapen, al kan je dat iets verminderen door een satijnen kussensloop te gebruiken. In feite kun je stellen dat als je er een jaar mee kunt doen met alleen overdag dragen, dat je er maar een half jaar mee kunt doen als je hem ook ‘s nachts draagt.
Een synthetisch haarwerk is niet geschikt om mee te slapen. Wrijving maakt het haar snel lelijk en ze zeggen zelfs dat je brand zou kunnen krijgen door de wrijving van het synthetische haar op het kussen.
Een haarwerk ligt ook helemaal niet lekker. Als je micropoint hebt, dan heb je geen keus, maar in alle andere gevallen kun je beter een zacht mutsje op doen en als niet zonder iets op je hoofd wilt slapen.
En als je het nog niet aan je nieuwe liefde hebt verteld? Tja. Als hij je verlaat vanwege je (gebrek aan) haar, dan kun je dat beter zo snel mogelijk weten, toch?

Bril in je haar
Het staat heel stoer om je (zonne)bril te gebruiken als een soort haarband. Maar realiseer je wel dat je haarwerk slijt waar de pootjes erlangs schuren.

Krabben
Een haarwerk heeft een stevig netje zodat dat een jaar mee kan gaan. Maar stevig betekent ook niet zacht en soms zelfs behoorlijk irriterend. En dan ga je krabben. Meestal op dezelfde plek. En dat zorgt ervoor dat je op die plek haren gaat verliezen. Heb je last van het netje? Laat het voeren met een zachte huidskleurige stof. Ik heb vrijwel transparante lace die heerlijk zacht is.

Haarverf
Heb je synthetisch haar dan kun je verven wel vergeten. Er is textielverf, maar dat ziet er echt niet uit. Je kunt je kleur wel veranderen met knopen. Daarover schrijf ik een volgende blog.
Echt haar kun je wel verven, maar hou je in. Je weet niet wat er allemaal met het haar gebeurd is voordat er een haarwerk van gemaakt is. Is het vaak geverfd of gepermanent? Laten we eerlijk zijn. Als je blond haar hebt dan is het hoogstwaarschijnlijk flink geverfd. En dan kun je het gerust nog eens verven (mits het haar nog schubben heeft), maar niet te vaak. Want er komt een keer dat de verf niet meer pakt. Of dat er een hele rare kleur komt. En dan is Leiden in last, want zie het dan maar eens goed te krijgen. Dat is dan zelfs voor ervaren kappers een heksentoer. En als het al lukt zeggen ze hoogstwaarschijnlijk tegen je dat je het niet eens meer mag wassen en zo snel mogelijk een nieuw haarwerk moet bestellen.

Zomervakantie
Een heerlijke strandvakantie heeft een nadeel. Je haar wordt er stro van. Ga liever met een oud haarwerk op vakantie. Dan wordt het niet bleker van de zon en slijt het minder van het zoute water of de chloor in het zwembad.

Warmte
Ook al heb je een haarwerk van echt haar, dan nog moet je voorzichtig zijn als je hitte wil gaan toepassen erop in de vorm van bijvoorbeeld een krultang, föhn of een stijltang. Je haar kan niet uitgroeien als je het per ongeluk verbrandt, dus dan heb je gelijk een probleem. Af en toe en niet te heet is dus het devies.
Synthetisch haar kan helemaal niet tegen warmte. Een föhn mag maar hooguit lauw en een krultang niet hoger dan 100°C als je de temperatuur kunt instellen. Kan dat niet? Niet gebruiken dan!
Maar denk ook eens aan bijvoorbeeld terraswarmers. Zit je daar net onder, dan zou je haar daar best wel van uit model kunnen raken. Blijf met je hoofd uit de buurt van warmte in elke vorm.

Stoom
Als je een haarwerk van synthetisch haar hebt, dan is dat in de juiste vorm gebracht met stoom. Kijk dus uit met aardappels afgieten, de vaatwasser uitruimen en dergelijke dingen. Want anders heb je ineens stijl haar in plaats van slag of krullen. En moet je terug naar je haarwerker om het weer in model te krijgen. Je kunt naar de sauna mits je haar perfect in model zit en je zorgt dat dat zo blijft tot het weer is afgekoeld. Maar de kans bestaat dat het misgaat en dat het model zodanig vervormd wordt door de warmte dat zelfs je haarwerker moeite heeft om er weer iets van te maken.

Kleding
Met stoom haal je de krullen uit je haar en ook het pluis als je lang synthetisch haar hebt en je hebt het veel langs je schouders laten schuren. Maar op den duur krijg je het vervilte haar niet meer glad dus voorkomen is beter dan genezen. Steek bijvoorbeeld je haar eens op als het daar lang genoeg voor is. Niet te hoog natuurlijk, zorg ervoor dat je binnenwerk niet zichtbaar is aan de achterkant. Maar losjes opsteken gaat prima. Het beschermt je haar tegen slijtage en het ziet er nog mooi uit ook.