Frontale Fibroserende Alopecia


Ik was gevraagd om een lezing te geven over knopen voor de dames met FFA. FFA is een vorm van haarverlies die door middel van ontstoken haarzakjes zorgt dat je haargrens steeds verder naar achteren komt te liggen. Heel vervelend als je een vrouw bent. Mensen met FFA vinden het vaak niet fijn om een heel haarwerk te dragen om hun te kale voorhoofd te bedekken; ze dragen liever een stukje.

Ik geef liever een workshop dan een lezing over knopen, want het is veel leuker om het zelf uit te proberen. Maar als het dan toch een lezing moest zijn, dan had ik mooi tijd om er een paar dingen bij te doen naast het knopen die ook heel interessant zijn voor mensen met FFA.

De haargrens wordt heel geleidelijk aan steeds hoger en daardoor wachten mensen vaak lang voordat ze een oplossing zoeken. Als ze dan eindelijk een haarstukje nemen, dan vinden ze hem veel te dik. Wat dus heel interessant is voor mensen met FFA is als ze leren hoe ze een haarwerk veilig kunnen uitdunnen. Dat moet uiteraard wel met mate, anders kun je daarna aan de gang met knopen. Een tondeuse is hiervoor veel te groot. Denk meer aan een klein apparaatje wat je ook kunt gebruiken om wenkbrauwen uit te dunnen.

Het derde punt waar ik het over zou willen hebben bij zo’n lezing is het vermaken van een heel haarwerk tot een stukje. Een stukje is meestal maatwerk, maar het nadeel daarvan is dat je pas weet hoe het eruit ziet als het speciaal voor je gemaakt is en na een paar maanden komt. En dat kan dan soms tegenvallen.

Als je een confectie haarwerk vindt met precies het model wat je wilt en de kleur van de haren die exact bij je eigen haren past, dan hoef je geen maanden te wachten en je weet al gelijk dat het eruit ziet zoals de bedoeling is. Je hoeft dan alleen nog de delen eraf te knippen die je niet nodig hebt, het een beetje af te werken en klemmetjes en plakplaatsen met tape te bevestigen aan de binnenkant.

Op zondag 24 maart was er een dag gepland voor de FFA-leden van de Alopecia Vereniging. Helaas wordt die dag verplaatst naar het najaar.

Heb je FFA en wil je zolang niet wachten, dan wil ik je wel een voorproefje geven van de lezing bij mij thuis. Neem gerust contact met me op.