Handleiding voor je haarwerk


Als je een haarwerk koopt, krijg je er zelden een handleiding bij. Meestal hoor je nog wel hoe je hem het beste kan wassen, maar daar blijft het dan bij. En als je al 20 jaar een haarwerk draagt, heb je zelfs dat niet nodig. Maar er zijn nog genoeg mensen die er jaren tegenaan hebben zitten hikken en uiteindelijk toch maar een haarwerk nemen. En hoe ga er dan mee om?

Er is verschil tussen een hele pruik een een deelhaarwerk.
Een deelhaarwerk moet je vastzetten met klemmetjes of ringetjes (als je nog wat haar hebt) of tape (of lijm) als je geen haar hebt.

Klemmetjes of ringetjes (micropoint)
Het voordeel van ringetjes is dat het haarwerk vast zit aan je hoofd. Het nadeel is dat het vastzit aan je hoofd. Want je kunt hem niet afzetten als je je haar wast. Het zit in het begin best strak en irriterend. En het slijt harder omdat je er ook mee slaapt. En als je haar gaat groeien gaat hij steeds losser zitter. Na een week of 6 moet je terug naar de haarwerker om hem los te laten maken, schoonmaken en weer strak vast te laten zetten.
Ik ben er geen fan van. Geef mij maar klemmetjes. Het is wel handig om ze af en toe op een andere plek vast te naaien, aangezien je anders dunne plekken krijgt waar je ze altijd vastzet.
Het maakt voor het bijknopen overigens niet uit of je ringetjes of klemmetjes hebt. Bij ringetjes kun je een plastic mal onder het haarwerk schuiven wat je hoofd beschermt tegen de scherpe naald. Op een ligstoel lig je dan gewoon te wachten tot ik klaar ben met bijknopen.

Plakplaatsen
Je gebruikt tape of lijm als je geen haar hebt. Het beste is tape te bevestigen op de PU-rand die je vooral bij mannelijke haarwerken ziet. Je kunt het ook op lace plakken, maar je loopt dan wel het risico dat het lace beschadigd of dat je de vlekken die kunnen achterblijven door het lace aan de buitenkant gaat zien. Als je het lace hebt bijgeknoopt en je gebruikt tape, dan heb je grote kans dat de knopjes meegetrokken worden als je de tape probeert te verwijderen. Daarom kun je beter werken met opnaaibare PU om plakplaatsen te maken. Als je dat bij de voorkant niet wilt, naai dan in elk geval dunne transparante frontlace tegen de lace aan ter bescherming.

Een hele pruik
Bij een heel haarwerk zitten vaak baleinen in de buurt van je oren. Daarmee kun je het haarwerk goed recht op je hoofd zetten. Let er dan wel op dat je de baleinen niet naar buiten drukt. Elke keer als je ze aanraakt, kun je ze het beste een beetje naar binnen buigen. Dan blijft het haarwerk mooi langs je hoofd zitten.
Een hele pruik heeft vaak elastiek, zeker een pruik van trenzen en zit daardoor redelijk stevig om je hoofd heen. Je hoeft hem daardoor niet perse vast te zetten. Alleen bij een windvlaag is het wel handig als de mogelijkheid om hem vast te zetten wel aanwezig is, bijvoorbeeld met ingenaaide klemmetjes die je indien nodig kunt vastklemmen. Als je kapsel zich ervoor leent, kun je ook een haarband in je tas stoppen die je om je hoofd doet bij windvlagen of bijvoorbeeld als je in een kermisattractie stapt. Een maatwerk haarwerk is op jouw hoofd aangemeten, maar heeft vaak minder elastiek en kan daardoor minder stevig zitten dan een confectie haarwerk. Als je twijfelt of je een maatwerk of confectie moet nemen, neem dan een confectie haarwerk. Pas als je een paar jaar confectie hebt gedragen, weet je wat je wilt en vooral ook wat je niet wilt en kun je dat goed overbrengen naar een haarwerker. Een maatwerk wordt speciaal voor jou gemaakt en die moet je afnemen. Dat is heel vervelend als hij tegenvalt. Begin daarom nooit met een maatwerk.

Binnenwerk

Er is veel verschil in hoe het binnenwerk eruit ziet. Sommige haarwerken zijn gevoerd. Dat heeft als voordeel dat de fabrikant een stevige lace kan gebruiken die lang meegaat, maar meestal niet erg zacht is. En de lace komt ook niet in aanraking met vet en zuur van je hoofdhuid, waardoor het nog minder slijt. Bovendien heb je geen last van de haren die naar binnen slaan.
Het andere uiterste is een haarwerk van trenzen dat helemaal open is.
Een heel haarwerk heeft vaak elastiek vanaf de zijkant naar achteren met een stukje klittenband op het eind of een haakje dat je op verschillende plekken kunt vastmaken. Je hoeft dat elastiek niet strak te spannen. Het moet zodanig strak zitten dat het haarwerk stevig zit, maar zo los dat het niet irriteert bij een hele dag dragen. Een kwestie van uitproberen. Als je je hoofd heen en weer schud moet het haarwerk niet bewegen, anders zit het te los.
Aan de voorkant kan een monotop zitten waardoor je een mooie scheiding krijgt op je “hoofdhuid”.
Er is geen goed of slecht. Er is alleen wat jij prettig en/of mooi vindt.

Naar binnen slaand haar
Het komt voor dat er steeds meer haar naar binnen slaat. Dat is heel irritant, want het zit niet lekker en alle haren die binnen zitten, zitten niet meer buiten waar ze horen. Met een naald proberen terug te steken heeft geen zin. Niet alleen is het monnikenwerk, maar je krijgt het nooit meer door hetzelfde gaatje en het lusje wordt alweer heel snel terug naar binnen getrokken.
Het is niet handig om de haren die naar binnen zijn geslagen af te knippen, want dan worden het stoppels die hard zijn en irriteren. Wel kun je het haarwerk voeren nadat je de haren hebt geknipt, dan heb je er geen last meer van.
Het is niet bekend waardoor het komt dat haren naar binnen slaan, al zegt men wel dat het meer voorkomt als je nog eigen haar eronder hebt. En het gebeurt meestal alleen met echt haar, niet met synthetisch haar.
Om te voorkomen dat haren naar binnen slaan, kun je het beste het haarwerk op een bol wassen en niet los in een teiltje. Gebruik bijvoorbeeld de kop waar je hem op zet om te laten drogen en prik hem daarop vast voordat je begint met wassen. Klein nadeel daarvan is dat je niet bij de binnenkant kan, maar dat wordt toch wel nat en dus schoon.

Haarwerken wassen
Aangezien je op de site van zowat elke haarwerker een handleiding hiervoor kan vinden, ga ik hier maar heel summier op in.
Vergeet niet om het elastiek op de meest losse stand te zetten. En zorg dat de kop waar je het op zet om te drogen, kleiner is dan je eigen hoofd. Als je een nat haarwerk op een grote kop zet met het elastiek in de stand zoals het bij jou lekker stevig zit, dan is het haarwerk opgerekt als het droog is en zit het dus losser dan voor het wassen. Na een paar keer op die manier wassen is het elastiek te lang en moet je het in gaan korten. En je haarwerk zit niet meer vast om je hoofd.
Vooral bij echt haar moet je heel voorzichtig zijn met balsem. Aanbrengen op de punten is prima, maar als je het bovenaan doet bij de knoopjes dan worden die zacht en laten los. En dan heb je een kalende pruik.
Realiseer je dat een haarwerk slijt met wassen. Ik krijg vaak de vraag: Hoe vaak moet je een haarwerk wassen? Zelf was ik mijn haarwerk van synthetisch haar pas als het model niet meer naar mijn zin zit. Ook kun je bijvoorbeeld het haarwerk wassen als het niet meer fris ruikt, maar heel eerlijk gezegd vind ik het na een dag al niet meer ruiken naar zeep.

Over hoe te drogen zijn de geleerden het niet eens.
Over synthetisch haar wordt gezegd dat je het flink moet uitschudden en dan laten drogen. En pas in model brengen als het droog is. Dat heeft als voordeel dat het niet plat gaat zitten. Zelf ben ik een voorstander van in model borstelen en zo laten drogen. Dan blijft het perfect in model en heb je er geen werk aan naderhand en dat is toch vaak de reden om synthetisch haar te nemen.
Bij echt haar mag je vaak niet in model borstelen voordat het droog is, omdat het haar dan kan beschadigen. Mocht het makkelijk klitten, dan kun je het beter wel voorzichtig borstelen als het nog nat is. Ik zeg bewust borstelen en niet kammen. In een kam blijven vaak meer haren zitten dan in een borstel en het groeit niet meer aan. Er zijn zelfs haarwerkers die liever willen dat je je haar met je handen in model brengt en niet met een kam of borstel. Ze hebben gelijk wat slijtage beperken betreft, alleen kun je op die manier niet altijd je haar mooi in model krijgen.

Over de verschillende soorten haar en wat je vooral niet moet doen als je een haarwerk draagt, kun je verder lezen in mijn volgende blog komende maand.