Overgang


Een van de problemen van de overgang is haaruitval. Als het tot nu wel wel meeviel en je het nog aardig onder controle kon houden, dan kan het best zijn dat je vanaf nu zoveel haaruitval krijgt dat het niet leuk meer is.
En ik weet dat je er niet aan wil, maar hoe lang kan je het nog verborgen houden voor je omgeving?
En als je dan eenmaal gaat voor de oplossing van een haarwerk, dan is de overgang van jouw dunne haar naar een haarwerk vaak groot en opvallend. Dus wacht niet tot het superdun is, maar ga eerder op zoek naar een mooi haarwerk.

De beste tijd om te beginnen met een haarwerk is na een vakantie. Ga een paar weken voor de vakantie shoppen bij haarwerkers en kijk wat je mooi vindt. Begin eerst maar eens met een confectiehaarwerk. Maatwerk kan altijd nog als je weet wat je wilt.

Als je gevonden hebt wat je zocht en je hebt geregeld wat je moet regelen voor de vergoeding (bijvoorbeeld een machtiging van je dermatoloog of huisarts), schaf hem dan aan en ga oefenen ermee.
’s Avonds en in het weekend thuis achter de gesloten gordijnen dragen en eraan wennen.
En als je dan merkt dat er iets niet naar je zin is dan ga je terug naar de haarwerker om het op te laten lossen. Maar niet meteen helemaal uitdunnen en plat dat haar. Je moet jezelf de kans geven om te wennen aan meer haar. Wat je had was al heel weinig en dus lijkt het heel veel met het haarwerk op. Kun je er echt niet aan wennen, ook niet na een paar weken, laat het dan uitdunnen (en bij kunsthaar platter stomen) door je haarwerker.

En blijf oefenen met dragen tot het natuurlijk aanvoelt. Dan ga je op vakantie. En beslis zelf of je dat met je nieuwe haar doet of zonder. Zeker naar warme landen als je het al snel warm hebt, kun je beter zonder gaan. En zwemmen met je haarwerk kan ervoor zorgen dat het op stro gaat lijken. Gelukkig is dat weer op te lossen met wat balsam na het wassen. Als je echt haar hebt mag je die balsam echter niet opbrengen op de knoopjes, want als die zacht worden dan laten ze los en krijgt je haarwerk haaruitval.

En na de vakantie dan ga je met je nieuwe haarwerk naar je werk. En nee, echt niet, mensen zien het niet. Mensen letten niet op je, die hebben echt genoeg aan zichzelf. Natuurlijk zien ze wel iets aan je. Maar je bent net op vakantie geweest. Heerlijk uitgerust, lekker kleurtje gekregen misschien, misschien ook een kleurtje in je haar. En mensen geloven je ook. Je hoeft echt niemand te vertellen dat je een pruik draagt.

Dus begin op tijd met de voorbereidingen. Kijk eerst eens kritisch naar je verzekering. Hoe zit het met de vergoeding van een pruik? Ben je aanvullend verzekerd? Kun je overstappen naar een betere verzekering?
Dan naar de huisarts voor een verwijzing naar de dermatoloog. Dan een machtiging voor de vergoeding. Nu eerst even lezen voordat je gaat shoppen: https://www.alopecia-vereniging.nl/haarwerken
Nu gaan shoppen. Ga naar meer dan één haarwerker en neem iemand mee. Slaap er eerst een nachtje over voordat je beslist. En laat je geen maatwerk aanpraten. Het duurt maanden voordat die binnen is en je koopt hem ongezien. Dat is niet handig bij de eerste. Leer eerst maar eens wat je wel en niet fijn vindt aan een haarwerk. En wen aan meer haren op je hoofd.