Hoeveel krijg je voor je haarwerk vergoed?


De meeste verzekeraars hebben inmiddels de polis voor 2019 opgestuurd naar hun verzekerden. En de wijzigingen doorgegeven ten opzichte van de verzekering in 2018.

Verandert er in 2019 veel voor de vergoeding van haarwerken? Meestal niet.
De vergoeding vanuit de basisverzekering is volle 5 euro omhoog gegaan naar 436 euro. Wow. Maar gezien de 385 euro eigen risico moet je het daar niet van hebben. Het gaat er vooral om wat je krijgt van de aanvullende verzekering en dat kan behoorlijk veel schelen. De kosten ervan trouwens ook. Soms moet je even rekenen of je het niet beter zelf kan betalen.

De getallen op een rijtje

Hier moet je niet zijn:

Bewuzt, De Friesland, Ditzo, Just en ZieZo geven helemaal niets vanuit de aanvullende verzekering.
Aevitae Plus geeft 50 euro, Aevitae Top geeft 100 euro. Daarvoor moet je dan wel 20 euro per maand meer betalen, oftewel: 240 meer betalen om 50 euro meer te krijgen.
Besured All in one is nog erger: 50 euro per 2 jaar.
CZ heeft vier verschillende aanvullende verzekeringen. De kosten variëren van 7,90 per maand tot 36,95 euro per maand. De uitkeringen niet! Zelfs de duurste aanvullende verzekering geeft je maar 75 euro per jaar. Oftewel: 443 euro betalen om 75 euro te krijgen.
Ook bij IZZ moet je echt niet zijn, want daar krijg je maar 50 euro tegen de hoofdprijs van de premie: 96 euro per maand!! Oftewel 1152 euro alleen voor de aanvullende verzekering!!!
Bij Interpolis ZonderZorgen mag je 21,75 euro per maand betalen om 100 euro te krijgen.
InTwente AV Top geeft ietsiepietsie meer 135 euro. Daarvoor moet je ook ietsiepietsie meer betalen: 36 euro per maand. Oftewel je betaalt 171 euro meer om 35 euro meer te krijgen.
National Academic Aanvullend 1 geeft 50 en 2 en 3 geven 100 euro per jaar. Daarvoor moet je bij Aanvullend 3 dan wel 54,95 euro betalen per maand. Oftewel. Na 2 maanden had je al beter geen aanvullende verzekering kunnen nemen.
Ook Promovendum zit in die categorie. Primair en Royaal kosten niet veel ,maar geven ook maar 50 euro. Ideaal en vooral Excellent zijn duurder, maar veel meer krijg je er niet voor: 100 euro.
Zorg en Zekerheid geeft iets meer. Basis en Standaard 70 euro. AV Top, Plus en GeZZin geven 140 euro maar ook weer tegen een premie die varieert van 40 tot 50 euro, oftewel: 480 tot 600 euro betaal je om die 140 euro te krijgen.

Hier krijg je iets meer, al houdt het nog niet over:

Avero Achmea Royaal voelt wat zuinig aan met 100 euro en Excellent geeft 200 euro. Maar kost dan ook meer dan 50 euro premie per maand.
FBTO Gezichtszorg & Orthodontie geeft 250 euro. Dat lijkt veel, maar daar moet je ook de acnetherapie, de eigen bijdrage gehoorapparaten, elektrische epilatie gezichtsbeharing en/of camouflagetherapie van betalen.
Menzis en PMA Extra Verzorgd geeft bij 1 100 euro bij 2 200 en bij 3 300 euro.
ONVZ Benfit geeft 100, Optifit 150 en Topfit 250 euro.
OZF AV Royaal geeft een zuinige 200 euro.
PNO Zorg Plus geeft 100, Optimaal 150 en Top 250 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald.
Pro Life Large polis geeft 100 en Extra Largepolis geeft 200 euro.
Salland Extra geeft 100, Plus 200 en Top 300 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald.
Stad Holland Uitgebreide AV en Extra Uitgebreide AV geven 135, en AV Zorg Riant geeft 250 euro. Dat voelt toch wat krenterig. Je verwacht meer bij Riant.
Zekur Extra Zekur geeft 250 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald.
Zilveren Kruis Aanvullend 3 sterren geeft 100 euro en Aanvullend 4 sterren geeft 200 euro.
ZorgDirect Online gemak – Extra geeft 100 euro, Plus 200 euro en Top 300 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald.

Hier wordt het pas interessant:

De Amersfoortse Aanvulling uitgebreid geeft 250 euro en Optimaal geeft 500 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald. Wel vermelden ze erbij dat je tot 18 jaar een haarwerk volledig vergoed krijgt. Ik zou wel de kleine lettertjes gaan lezen in dat geval. Want hoe volledig is volledig?
Hema Aanvullend 2 en 3 geven 300 euro. Aanvullend 3 wel tegen de dubbele premie.
IZA Extra Zorg 1 geeft 125 euro, 2 geeft 150 euro, 3 geeft 350 euro en 4 geeft 525 euro.
Nationale Nederlanden heeft Delta Lloyd overgenomen inclusief de ruime vergoedingen van Extra 500 euro, Compleet 1000 euro, Comfort 1250 euro en Top 1500 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald. Je betaalt dan ook wel een behoorlijke premie: Top kost 136,50 per maand oftewel: 1638 euro per jaar.
Ohra Extra Aanvullend geeft 500 euro en Uitgebreid 1000 euro.
Umc Extra Zorg 2 geeft 250 euro, 3 geeft 350 euro en 4 geeft 750 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald.
United Consumers en VGZ Aanvullend Beter, Single/Duo Uitgebreid en Gezin Uitgebreid geven 250 euro, Aanvullend Best geeft 500 euro en Vitaal Uitgebreid geeft 350 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald.
Univé Aanvullend Beter geeft 250 euro en Best geeft 500 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald.
VvAA Plus geeft 100 euro, Optimaal geeft 150 euro, Top geeft 250 euro. Hiervan moeten wel meer dingen dan alleen een pruik van worden betaald. Excellent geeft een volledige vergoeding van het haarwerk. Ook hier zou ik weer heel goed de kleine lettertjes lezen, want hoe volledig is volledig?

Lees het hier allemaal nog eens na http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken

Bij sommige verzekeraars moet je vooraf voorschieten en zelf declareren en bij andere mag dat juist weer niet en moet de leverancier van het haarwerk het declareren. Vraag dit vooraf na.

En vraag ook na of de haarwerker van jouw keuze wel in aanmerking komt voor een vergoeding. Als jouw haarwerker niet aangesloten is bij een beroepsvereniging dan heb je grote kans dat je die haarwerker niet mag declareren en zelfs dat jij dat ook niet mag en hem zelf moet betalen.

Er zijn drie organisaties waar haarwerkers zich bij aan kunnen sluiten:
de ANKO, een beroepsvereniging voor kappers en haarwerkers,
de SEMH, een stichting die toeziet op organisaties die hulpmiddelen verstrekken,
de HSBN, een brancheorganisatie voor haarwerk specialisten gekoppeld aan de SEMH.
Zijn ze hier niet bij aangesloten, ga dan niet met die haarwerker in zee. Grote kans dat de reden dat ze niet aangesloten zijn is dat ze slechte service leveren en niet kunnen voldoen aan de eisen die je mag stellen aan een goede haarwerker.

Zijn er nog andere voorwaarden verbonden aan de vergoeding?
Dat zou zomaar kunnen. Kijk dit goed na op de site van je zorgverzekeraar en als je er niet uitkomt, bel je verzekeraar dan hierover. Vaak willen ze een machtiging van een arts voordat ze gaan vergoeden. Ook kan het zijn dat je niet bij elke haarwerker terecht kunt, maar alleen bij de haarwerkers waarmee je verzekering een contract heeft. Dit kan jaarlijks verschillen, dus kijk het na voordat je gaat bestellen. Verder kunnen verzekeraars nog andere voorwaarden verzinnen, zoals bijvoorbeeld DSW met zijn schamele vergoeding in de aanvullende verzekering die je kan verplichten om je te onderwerpen aan een extra goedkeuring. Verder is het zo dat haarwerkers tegenwoordig een kappersdiploma moeten hebben. Het kan dus zijn dat de haarwerker waar je altijd naar tevredenheid kwam, nu ineens niet meer kan declareren bij de zorgverzekeraar omdat hij geen kappersdiploma heeft.

Als je met je zorgverzekeraar belt, noteer dan de naam van degene die je iets heeft vertelt. De (meestal) dames die daar aan de telefoon zitten hebben een computerscherm voor zich en veel meer dan wat ze lezen weten ze niet. Als je het zeker wilt weten, vraag dan of ze het op schrift zetten. Dat voorkomt onaangename verrassingen achteraf.