Wat kun je niet als je een haarwerk draagt?


Volgens mij moet je je nergens door laten tegenhouden, maar sommige dingen zijn niet fijn of handig als je een haarwerk draagt.

Motorrijden is een dingetje. Je haarwerk moet goed vastzitten als je je helm af zet. Ik heb een filmpje gezien op internet waarbij het afzetten goed ging. Het was alleen geen integraal helm, waardoor het mogelijk makkelijker ging.

De zon is niet je vriend. Echt haar verkleurt in de zon. Je kunt dus beter met de reservepruik op vakantie gaan.

Pas op met zonnebrandolie want dat geeft lelijke vlekken die er niet meer uitgaan, vooral bij blond haar. Ik heb al eens een lelijk verkleurde pluk eruit moeten knippen en opnieuw moeten knopen.

Overigens is het niet zo dat synthetisch haar niet verkleurt. Daar komt vaak een roze gloed over. Ik heb pas gehoord dat dat niet geldt voor cyberhair. Dus wil je lang grijs haar dan is cyberhair misschien iets voor jou. Helaas is het niet als confectie te krijgen; je zult dan een maatwerk moeten laten maken.

Over chloor hoor ik tegenstrijdige verhalen. Dus pas op met zwemmen in een zwembad met je mooie haarwerk. Draag dan liever je reservepruik.

In de regen lopen heeft twee nadelen: een haarwerk dat nat is heeft veel tijd nodig om te drogen. Als je hem op houdt tijdens het drogen, dan rekt hij iets uit. Waardoor hij dus groter is geworden voortaan.

Bovendien is het met echt haar zo dat je model eruit gaat en je moet stylen. Dat probleem heb je niet met kunsthaar. Dat blijft nat in precies hetzelfde model zitten. Alleen warmte kan dat veranderen.

Het tweede nadeel van een bui is dat het dan ook vaak waait. Als het te hard waait om een paraplu open te hebben, dan loop je ook het risico dat een windvlaag je haar meeneemt.
Binnen blijven dan maar? Nee, een capuchon is heel handig. Wel oppassen als je die weer afzet. En een haarband kan ook goed helpen tegen windvlagen.
Dat geldt ook in grote steden tussen hoge gebouwen en op het strand.

Ga je graag naar de kermis of naar attractieparken? Zorg dat je haar goed vastzit, anders ligt hij beneden terwijl jij nog boven in de attractie zit.

Ben je een koukleum? Zie toch maar af van een dikke sjaal en/of een jas met een dikke kraag. Die schuiven je haar naar boven aan de achterkant.

Hou je van fietsen? Blaas eerst eens met een koude fohn in je gezicht om te kijken hoe je haar beweegt. Ik draag een petje met klep zodat mijn haar niet op kan waaien, want de haargrens ziet er niet natuurlijk uit.

Hou je van sporten? Wees wel voorzichtig. Op internet circuleert een filmpje van een verspringster wiens haar verder sprong dan zijzelf. Ze had zo’n nylonmutsje onder haar haarwerk, maar dan kun je toch beter een wiggrip nemen of nog beter plakken of klemmetjes vastzetten.
Dingen waarbij je niet te wild beweegt zoals bijvoorbeeld yoga zijn geen probleem.

Als laatste wil ik noemen: verven en permanenten. Je kunt je haarwerk ontzettend verzieken ermee. Als je het zelf doet en het is verpest dan kun je hem weggooien. Als je haarwerker het doet, heb je ook een probleem, alleen moet de haarwerker dan meedenken hoe het op te lossen. Bijvoorbeeld door korting op je nieuwe haarwerk als hij al ouder is of een nieuwe als hij nog nieuw is. Een gewone kapper heeft die oplossing niet, dus dat is hetzelfde als wanneer je hem zelf verziekt.