Je hebt haarverlies, wat nu?


De kapper vertelt je dat je kale plekken hebt of je ziet het zelf. Hoe moet het dan verder?

Eerst maar eens langs de huisarts. En alhoewel ze tegenwoordig graag zelf hobbyen, zou ik de huisarts toch beschouwen als een korte tussenstop op weg naar de specialist: de dermatoloog.

En terwijl je wacht tot je daar terecht kunt, kun je je vast inlezen op de site van de Alopecia Vereniging. Daar staan ook de meeste vormen van haarverlies met de symptomen en de behandeling. Dus kijk vast eens of er iets bij staat wat bellen bij jou doet rinkelen.

Het ene haarverlies is het andere niet, dus er is geen generieke behandeling.
Vaak is er zelfs helemaal geen behandeling.
Lees dan mijn blog https://www.haarknopen.nl/wat-kun-je-zelf-doen-tegen-de-haaruitval/

Maar ondertussen heb je wel kale plekken. Hoe los je dat op?
Het ligt er nogal aan waar die kale plekken zitten. Heb je voor nog veel haar dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een V-part. Dat is een haarstuk dat je bovenop je eigen haar draagt en met klemmetjes aan het haar vastklikt. Aan de voorkant zit een V met de punt naar achteren. In die V kun je je eigen haar erover heen leggen zodat de randen mooi bedekt zijn en niemand ziet dat je wat extra haar draagt.

Is het bovenop dun maar heb je nog wel genoeg haar, kies dan voor een topper. Dat draag je net als een V-part met klemmetjes aan je eigen haar. Kies er wel eentje met een mooie scheiding. Je kunt alles in China bestellen, maar als ze te goedkoop zijn dan ziet de scheiding er te nep uit.

Heb je iets meer nodig dan kun je ook een 3/4e haarstuk nemen. Dat sluit voor mooi aan, maar heeft geen rand aan de achterkant zodat je daar nog wel je eigen haar gebruikt.

Je hebt ook haarstukjes die er aan de binnenkant uitzien als een inlegkruisje (T-parting). Die kun je plakken op je haar. Dit soort toppers kun je uitbreiden met meer extensies die je eraan kunt plakken waarmee je dus een behoorlijke bos haar krijgt. Maar je moet zelf ook nog wel wat haar hebben hiervoor. Dit is bedoeld als permanente bevestiging voor een week of zes. Daarna moet je het bij je haarwerker laten losmaken en wordt het verzorgd en worden eventueel de extensies vervangen/aangevuld als dat nodig is.

Heb je te weinig haar dan kun je kiezen voor een heel haarwerk. Als je helemaal geen haar hebt, dan helpt een binnenkant van anti-slip vaak wel om het haar vast te laten zitten zonder dat je het hoeft te plakken.

Een heel haarwerk dat goed past blijft meestal wel aardig zitten op je haargrens. Er zit elastiek in waarmee je kunt zorgen dat het stevig maar niet te strak om je hoofd zit. Heb je nog haar dan kun je ervoor kiezen om het vast te zetten met klemmetjes.

Ik ben zelf geen fan van permanente bevestiging met ringetjes omdat je het dan niet af kunt zetten ‘s nachts waardoor het enorm slijt. Ook ben je daardoor afhankelijk van je haarwerker waar je elke 6 weken naartoe moet omdat dan je haar is gegroeid en het haarwerk los begint te zitten.

Tape kan alleen gebruikt worden op huid, niet op haar. De tape van een T-parting die je op je haar kunt plakken is niet bedoeld om ‘s avonds los te maken.

Een wiggrip kan ervoor zorgen dat een haarwerk beter blijft zitten. Een wiggrip is een haarband van fluweel of anti-slip die je onder je haarwerk draagt.

Jammer genoeg blijven maatwerk haarwerken vaak niet uit zichzelf zitten. Je verwacht dat wel vanwege de naam, maar ik maak geregeld mee dat die als een pannenkoek op je hoofd liggen en zonder bevestiging niet te dragen zijn. Ik kreeg zelfs een klant die van haar haarwerker had gehoord dat het niet kon worden vermaakt terwijl haar haarwerk aan de zijkant week als ze de achterkant vast plakte met tape. Door gewoon de zijkanten in te knippen en de stof er elkaar heen vast te zetten zat het al een stuk steviger. Werkje van nog geen half uur.

Confectie haarwerken zitten vaak een stuk steviger, alleen als je geen standaard maat hoofd hebt kan het wel zijn dat de maat niet goed is en het ingenomen moet worden.

Confectie heeft mijn voorkeur boven maatwerk omdat het er zowel in echt haar als in synthetisch is, maar het is al kant en klaar. Dus de haarwerker kan het op zicht bestellen en je kunt het passen. Bevalt het niet, geen probleem. Bevalt het wel, dan heb je dus binnen een week een nieuw haarwerk.

Bij een maatwerk moet je maar afwachten of de haarwerker al jouw wensen begrepen heeft en of de fabrikant in China alles ook naar wens heeft uitgevoerd. En of je dan blij bent als je hem opzet. Maar als je dat niet bent, dan moet je toch betalen, want het is voor jou op maat gemaakt.
En sinds Corona is de levertijd soms wel meer dan een jaar.