Een beetje voorzichtigheid met je haarwerk kan geen kwaad


Een haarwerk is een hulpmiddel, een heel duur hulpmiddel. Je wilt er zo lang mogelijk mee doen. Dan kun je het maar beter een beetje voorzichtig behandelen.

Het begint al bij het kammen. Doe dat nooit met een kam maar met een borstel. En vergeet niet dat elke haar die in de borstel blijft zitten, niet meer in je haarwerk zit. Begin onderaan en werk naar boven toe als het klit. Als dat niet lukt met de borstel, doe het dan met de punt van een puntkam. Om het klitten ter plekke op te lossen kun je een beetje olie in je haar wrijven/sprayen. Bijvoorbeeld Hug enjoyable vetiver oil van Jean Paul Myne. Om het te voorkomen kijk je bij “mijn beste tips op een rij” elders op deze site.

En een volgend probleem is het wassen. Je eigen haar kun je elke dag wassen, maar je haarwerk slijt dan veel te hard. Was het niet vaker dan eenmaal per week of eenmaal per twee weken. Gebruik geen goedkope rommel uit de supermarkt. Er is wel degelijk verschil tussen shampoos, dus gebruik wat je haarwerker aanraadt of in elk geval iets geschikt voor haarwerken. En gebruik altijd een conditioner en spoel die uit met koud water.
Bij je eigen haar moet je de conditioner niet gebruiken bij je hoofdhuid omdat je haar dan vet wordt. Bij een haarwerk moet je de conditioner ook niet gebruiken bij het netje omdat dan de knoopjes zacht worden. Haren zijn van nature recht. Maak ze zacht en het knoopje ontknoopt waardoor de haar uitvalt.

Een van de beste manieren om een haarwerk te verpesten is permanenten. Daarom zeggen kappers altijd dat het op eigen risico is. Je kunt je eigen haar ook verpesten, maar dan groeit het uit. En een haarwerk kan zelfs helemaal raar gaan doen waardoor het dan niet meer te dragen is.

Een goeie tweede is verven. Ook dat is altijd op eigen risico. Doe het te vaak en je haar wordt heel breekbaar. Voeg daarbij het probleem dat de meeste haarwerken al eerder zijn geverfd. Ook Europees haar is niet allemaal blond. Hoeveel blonde Spanjaarden ken je? Dus al dat blonde Europese haar is geverfd. En als het geen Europees haar is, dan is het zeker geverfd. In China is al het haar zwart. Je moet een hoop moeite doen om daar blond of bruin haar van te maken. Dan heeft je haar dus al flink wat geleden. Als je dan zelf ook nog zelf gaat verven, dan slijt het haar nog harder. Bovendien kan de kleur ook nog verkeerd gaan, zeker bij blond haar. Een haarwerk heeft haar van meerdere mensen dus het kan op verschillende manieren reageren. Blond haar kan ook nog een rare kleur krijgen zoals oranje of groen.

Na het wassen volgt het stylen en dan kun je heel onvoorzichtig worden.
Je eigen haar groeit, dus als je het verpest door het te heet te föhnen of te bewerken met een stijltang, dan groeit dat er wel weer uit. Maar een haarwerk groeit niet, dus als je het haar verbrandt met een te hete föhn, dan heb je een probleem.

Als je je haarwerk plakt, kun je ook veel verzieken. Zit er een PU-rand omheen dan kun je die eraf trekken als je je tape probeert te verwijderen. Mijn advies is om kleine stukjes tape te gebruiken zodat je niet teveel kracht kunt zetten. Ik ken iemand die zo hard trok aan een stuk stevige tape dat hij de rand lostrok van het binnenwerk. Ik kan dat wel repareren, maar je schrikt wel.
Ook een lacefront kan worden losgetrokken van de sterkere lace die verder naar achteren zit. Gebruik dus nooit kracht en hou je haarwerk nooit beet bij de lacefront. Ook losgetrokken lacefronts heb ik al gerepareerd.

En dan ben je nog niet eens naar buiten gegaan.
Buiten zijn dingen als een zwembad of een sauna. Het binnenwerk van een haarwerk was na 3 maanden lang elke week saunabezoek flink versleten. Dat wil je niet, want je haren zijn geknoopt in je binnenwerk. Als dat zacht wordt en vergaat dan vallen je haren vanzelf uit.

Heb je geen echt haar maar synthetisch, dan is hitte ook nog een gevaar. Blijf uit de buurt van een hittebron zoals een straalkacheltje of een oven. Blijf uit de buurt van stoom zoals van de aardappels die je afgiet.

Een haarwerk is kwetsbaar en duur, dus je kunt er maar beter voorzichtig mee zijn.