Klitten in je haarwerk


Ik heb me er eens in verdiept want ik hoor de klacht te vaak. En vaak wimpelen haarwerkers je klacht af met: in je eigen haar heb je ook wel eens klitten. En dat klopt natuurlijk, maar het is toch appels met peren vergelijken.

Want wat gebeurt er vaak met een haarwerk? Het haar in je nek klimt omhoog. Ofwel het gaat een beetje raar uitstaan. Halflang haar heeft daar veel meer last van dan lang of kort haar. Ofwel het gaat klitten in je nek en helemaal in elkaar. En laten we eerlijk zijn: dat heeft nog nooit iemand met zijn eigen haar gehad. En het probleem is dat het dat best snel doet. Vaak haal je niet eens de lunchpauze. En je hebt nou net een haarwerk omdat je niet de hele dag met je haar(verlies) bezig wilt zijn.

Je kent mij, ik hou van praktische oplossingen. Dus ik ben gaan rondvragen en uitproberen.

Beschadigd haar heeft meer kans om te gaan klitten dan onbeschadigd haar. Dat betekent dat Chinees haar dat chemisch is verandert van stijl, zwart haar naar springerig blond haar de meeste kans heeft om te gaan klitten. Is de oplossing dan alleen Europees haar nemen? Ja en nee. Ook Europees haar kan behandeld zijn. Of ken je veel blonde Spanjaarden en Oost-Europeanen?

Beschadigd haar betekent dat de schubben open blijven staan. Hoe sluit je die dan?

Borstel je haar goed door voor het wassen.
Beweeg je haar niet te veel in het water, want dan gaat het in de klit.
Breng eerst conditioner aan op het haar aan de onderkant (dus niet bij het netje). En onder je nek uiteraard waar de klitten normaal gesproken zitten. Was je haar vervolgens met shampoo en spoel alles uit. En was het dan met conditioner om de schubben te sluiten. En spoel uit met KOUD water. Dat is heel belangrijk. Warm water zorgt dat de schubben openen.

Hierbij is wel een waarschuwing op zijn plaats. Conditioner/balsam/anti-klit mag je bij je eigen haar niet op de hoofdhuid aanbrengen omdat je haar dan vet wordt. Bij een haarwerk mag je het OOK NIET op je hoofdhuid/de bovenkant van je haarwerk aanbrengen. Want daar zitten de knoopjes. Een knoop in een haar is onnatuurlijk, dus zodra je die knoop zacht maakt ontknoopt hij. En laten de haren los. Dus alleen conditioner op de haren en nooit in de buurt van het netje.
Ik hoor ook weleens de tip om te wassen met wasverzachter om zo prachtig zacht haar te krijgen. NIET DOEN. Je kunt zo bossen met haar verliezen als de knoopjes zacht worden.

Helpt dit niet voldoende?

Mocht het enorm klitten tijdens het wassen gebruik dan Oi hair butter van Davines (niet op het netje).

Spoel na met appelazijn 1:3 verdund met koud water. Dit sluit de schubben.
Om de azijnlucht weg te krijgen kun je nog naspoelen met water. Let op: dit moet koud zijn om de schubben te sluiten. Bij blond haar kun je in plaats hiervan citroensap proberen en dat een kwartier in laten trekken en uitspoelen met koud water.

Je kunt ook eens in de zoveel tijd een haarmasker proberen, bijvoorbeeld Hennaplus hairwonder.

Borstel het niet als het nat is, want dit kan het haar ook beschadigen. Ik ben eigenwijs. Ik wil het in model laten opdrogen dus ik borstel het toch, maar doe het wel heel voorzichtig. Als de haren worden uitgerekt dan beschadigen ze.

Om de klitten tussen de wasbeurten weg te krijgen kun je Hug enjoyable vetiver oil van Jean Paul Myne gebruiken. Dan is het gelijk glad en goed doorkambaar en het maakt niet vet. Het is o.a. te krijgen bij Bol.com en eventueel bij Jongejans Haarwerken.

Wat ik daarnaast zelf heb gedaan en wat perfect werkte:
Koop een trens (weft, weave, gordijntje van haar) liefst van Europees haar en naai die aan de onderkant van je haarwerk in je nek. Dan wrijft je haar niet meer langs je kleding, want de trens zit daar, waardoor het gladder blijft zitten.
Je hebt dus maar hooguit 10 cm breedte nodig, zelfde kleur als je haar, maar 5 tot 10 cm korter omdat het onder in je nek zit. Bij twijfel tussen iets donkerder of iets lichter dan je eigen haar kies je voor donkerder, want dat is natuurlijker. Het zit op een plek waar geen zon komt. Het is wel  belangrijk dat het onbeschadigd haar is, anders gaat het gewoon meeklitten. En het kan zijn dat het haar na een aantal keren wassen alsnog gaat klitten. Dan moet je de trens vervangen door een nieuwe. Wil je zeker weten dat het goed haar is? Dan zul je de trens zelf moeten maken. Ik heb daar een cursus voor.

Wat ik verder nog als advies hoorde:
Draag je haar het liefst in een vlecht, dan lijdt het het minste. Borstel het vaak en veel.