Wat doet een haarwerker?


Als je last krijgt van haaruitval dan hoor je al gauw het woord haarwerker rondzingen. Maar wat is een haarwerker en wat doet hij of zij?

Is het kapper? Hoewel een kapper ook met haar werkt is het geen haarwerker. Haarwerker word je door de opleiding tot haarwerker te volgen. Dus een kapper kan ook een haarwerker zijn, maar dan moet die wel eerst terug naar school zijn geweest.

Een haarwerker is een pruikenverkoper of haarwerkverkoper. Wat is het verschil? Eigenlijk niks. Bij pruik denk je aan zo’n goedkoop ziekenfondspruikje of een carnavalspruik. Bij haarwerk denk je aan het ding dat je wilt opzetten om je haarverlies te camoufleren. Voor een carnavalspruik moet je naar de feestwinkel want een haarwerker verkoopt die niet.

Hoe vind je een haarwerker? Je kunt op internet gaan zoeken, maar dan zie je door de bomen het bos niet meer. Beter kun je kijken bij een van de twee koepels: ANKO of HSBN. Haarwerkers die bij die organisaties zijn aangesloten moeten aan bepaalde eisen voldoen zoals nascholing, nazorg, aangesloten zijn bij een geschillencommissie, een kapper in dienst hebben, contracten hebben bij de meeste zorgverzekeraars voor de declaratie en contact hebben met een haarwerkreparateur die kan vermaken en bijknopen. En de SEMH? Dat is een soort keurmerk voor hulpmiddelen. Haarwerkers die daarbij zijn aangesloten zitten meestal ook bij de HSBN. En als ze niet bij de HSBN zitten moet je je afvragen waarom niet. Je kunt zien waar ze bij zijn aangesloten omdat ze een sticker op hun deur moeten hebben met de naam van de koepel en het lopende jaar. Zie je een sticker van 2018 in 2022 dan kunnen ze erg vergeetachtig zijn, maar dan zou ik toch maar eerst op de site van de koepel controleren of ze niet geroyeerd zijn (meestal omdat ze niet aan de eisen voldoen).

Zorgverzekeraars vinden het zo belangrijk dat je haarwerker aan dat soort eisen voldoet, dat ze je haarwerk niet vergoeden als je haarwerker nergens bij aangesloten is. En dan ben je dus aan de goden overgeleverd, net als de Belgen. Daar vergoeden zorgverzekeraars een haarwerk alleen maar als je chemo krijgt, dus alle alopeciapatiënten (mensen met haarverlies) moeten het zelf betalen. Daar heb je geen koepel en geen zorgverzekeraar, dus ook geen geschillencommissie. Dus bij klachten sta je alleen. Terwijl je hier in Nederland naar de geschillencommissie kunt en kom je er dan nog niet uit, dan kun je je zorgverzekeraar nog inschakelen. Die hebben nog wat macht omdat ze haarwerkers waar veel klachten over komen hun contract niet verlengen en dan wordt het dus niet meer vergoed. Daarmee verliezen haarwerkers dan heel veel klanten.
Let op: een haarwerker moet declareren bij de zorgverzekeraar. Dat eisen de meeste zorgverzekeraars. Alleen bij hoge uitzondering mag je zelf declareren tegenwoordig. Bij sommige zorgverzekeraars kunnen ze alleen de basisverzekering declareren, bij andere ook de aanvullende verzekering en bij CZ, Ohra en Nationale Nederlanden alles, dus ook de eigen bijdrage die je moet betalen omdat het haarwerk duurder is dan het bedrag van je verzekering. Vervolgens stuurt CZ je dan een rekening hiervoor. Zegt je haarwerker dat hij niet kan declareren? Gauw omdraaien, de deur uit en een andere zoeken.

En alle haarwerkers kennen een haarwerkreparateur? Ja.
Dus als ik aan mijn haarwerker een adresje vraag om mijn haarwerk bij te laten knopen, dan krijg ik dat? Nee.
Helaas zien haarwerkers bijknopen als concurrentie. Want als je je haarwerk laat bijknopen dan doe je er langer mee en koop je dus later een nieuwe bij ze. Het is niet zo dat je na een jaar je haarwerk kunt laten bijknopen en er dan vervolgens weer een jaar mee kunt doen. Want het netje waar je in knoopt is ook versleten en laat de haren sneller vallen. Maar je kunt wel enkele maanden vooruit.
Maar haarwerkers willen dat ontmoedigen en roepen soms onzinnige dingen. Dat het niet kan worden bijgeknoopt. Onzin, alles kan worden bijgeknoopt. Zelfs als het een heel ouderwets haarwerk is met gaten in de bovenkant om je eigen haar doorheen te trekken, dan kan ik het nog knopen. En ze roepen dat het heel duur is, wel 600 euro. Je reinste onzin. Er zit al haar, dus ik hoef alleen de kale plekken te knopen. Meestal kost dat tussen 1 en 4 uur werk. In een zeldzaam geval is het zoveel werk dat ik 6 uur bezig ben. Ik kost 45 euro per uur, dus dan is 6 uur 270 euro. Die 600 euro is 13 uur werk. Hoe komen ze erop? Ze roepen zomaar iets om je te ontmoedigen.

Zelfs voor reparatie sturen ze je niet altijd door. Ik kreeg een klant met een maatwerk die niet goed paste en haar haarwerker had glashard gezegd dat er niets aan te doen was. Dubbel schande dus: Eerst een niet goed passend maatwerk. Ze meten je hoofd op en maken een haarwerk op maat en dat past dan niet. Broddelwerk dus, terug naar de fabriek.
En vervolgens ook nog zeggen dat het niet te vermaken is. Heel slechte nazorg dus. Terwijl ik het in een kwartier had opgelost.

Daarom is het zo belangrijk dat je een reservepruik hebt. Als er dan iets is met de nieuwe, dan kun je nog een paar maanden vooruit terwijl ze de nieuwe terugsturen. Anders zit je gelijk voor het blok en moet je iets kopen wat niet goed is, alleen omdat je anders niks hebt. Steeds meer verzekeraars doen moeilijk over het vergoeden van een reservepruik, maar je kunt ook je oude pruik laten opknappen zodat die als reservepruik kan dienen.

Maar om terug te komen op de vraag in de titel: wat doet een haarwerker? Hij zorgt dat je een haarwerk krijgt waar je gelukkig mee bent en heeft een kapper in dienst of is zelf kapper om het zo te knippen dat het helemaal naar je zin is. Hij is er voor je als er wat mee is en lost dat dan netjes op en hij declareert het bij je zorgverzekeraar. Dus zorg dat je je haarwerker vertrouwt zodat je terug durft te gaan als je niet helemaal happy bent. Durf je dat niet? Dan zit je bij de verkeerde haarwerker. Er is een land vol, echt honderden haarwerkers. Dus zoek door tot je er eentje gevonden hebt waar je je goed bij voelt.