Is confectie nephaar? NEE!


Confectie is net als bij kleding kant en klaar. En dat kan echt haar zijn of synthetisch. Een maatwerk is helemaal op maat gemaakt, net als bij een kleermaker. En dat kan echt haar zijn of synthetisch.

Is een maatwerk duurder dan confectie? Meestal wel. Is een maatwerk beter dan confectie? Nee. Ik heb maatwerken gedragen die slechter pasten dan een confectiehaarwerk.
Als het je eerste haarwerk is, dan zeg ik hard dat een maatwerk veel slechter is dan confectie. Waarom? Omdat je niet kunt passen.

Als je naar de kapper gaat en je laat je eigen haar knippen of kleuren of permanenten, dan geef je best veel geld uit en je bent niet altijd helemaal happy. Soms begin je al te kammen in de spiegelruit van de etalage van de kapper of was je het gelijk als je thuiskomt. Omdat de kapper een ander beeld in zijn hoofd had dan jij en het is je niet gelukt om het beeld in je hoofd goed uit te leggen. Soms neem je een foto mee en dan let je vooral om het ene detail in die foto en je kapper vooral op het andere detail en dan is het dus toch niet wat je bedoelde.
En bij een haarwerk dat tien keer zo duur is gaat het dan wel goed? Nee natuurlijk niet. Maar je moet het wel betalen en mee naar huis nemen als je maatwerk hebt bestelt. Terwijl confectie gewoon op zicht komt en dat kun je passen. Zit er niets bij naar je zin? Dan laten ze nieuwe komen om te passen. Willen ze dat niet? Dan ga je naar een andere haarwerker.

Als je het niet kunt vinden bij een confectiehaarwerk, moet je dan toch een maatwerk bestellen? Nee. Want wat is het verschil tussen een maatwerk of een confectie? Dat je hoofd is opgemeten en dat het binnenwerk op de maat van de hoofd is gemaakt. Niets meer en niets minder. Een maatwerk is geen magie. Die wonderbaarlijk zorgt dat je je eigen haar weer terug hebt. Of in elk geval dat dat zo lijkt. Natuurlijk kunnen ze bij een maatwerk wel zorgen dat het haar net zo dik is ingeplant als jij wilt en met precies de kleuren die jij wilt. Toch hoor ik nog veel klachten dat het vaak veel dikker geknoopt is dan de bedoeling was. En ik hoor vooral veel dat het eerste haarwerk niet wordt gedragen, maar dat het achterin de kast wordt gesmeten. Zonde.