Verven of bijknopen?


Als je een haarwerk van echt haar hebt, dan kun je daar alles mee wat je met je eigen haar zou kunnen, dus ook verven. Maar is dat ook echt zo?

Als negen mensen hun haar doneren, dan kun je daar drie pruiken van maken: een lange, een middellange en een korte. Dat betekent dat je haarwerk altijd uit haar van drie personen bestaat. Die drie personen kunnen hun haar heel anders behandeld hebben, waardoor het haar heel anders reageert.

Bovendien is het heel belangrijk waar het haar vandaan komt. Komt het uit Azië dan was de oorsprong dus donker en stijl. Dat kun je prima wijzigen in blond en golvend, maar dan heb je wel wat chemische middelen losgelaten op het haar.

Als je daarna nog meer chemische middelen (haarverf) loslaat op het haar dan kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen. Je kunt haar niet oneindig vaak verven. Het gaat een keer mis en dan heb je ineens groen haar of fel oranje. Met bijknopen heb je dit probleem niet. En het voordeel van knopen is dat je gelijk wat slijtage oplost.

Ook Europees haar hoeft helemaal niet blond geweest te zijn oorspronkelijk. Als je goed rondkijkt in Europa, dan zijn er maar weinig landen waar een groot deel van de inwoners blond zijn van nature. Dus ook Europees haar kan meer chemische behandelingen ondergaan hebben dan je lief is.

Laatst zag ik weer een voorbeeld van verven wat geen verbetering was. Meestal krijg je door het te verven één egale kleur. Maar niemands echte haar is maar één kleur. Een mevrouw had haar haarwerk zelf geverfd en het lag nu als een marmot op haar hoofd en mengde niet meer met haar eigen haar.
Nadat ik het had bijgeknoopt met een donkerdere kleur die ook in haar eigen haar zat, mengde het zo goed dat je niet meer kon zien waar het haarwerk eindigde en haar eigen haar begon.

Een andere klant van me met donkergrijs haar had een goudblonde pruik waar haar eigen haren aan de achterkant nog onderuit kwamen. Door die pruik met donkerbruin haar te knopen werd het blonde haar vanzelf grijs en paste het perfect bij haar eigen haar.

Dit effect van van blond haar dat tegen een achtergrond van donker haar grijs lijkt, kon ik prima gebruiken in dit geval. Meestal moet je oppassen als je in te donker haar blonde lokken wilt hebben. Neem het blonde haar dan niet te licht. Hoe lichter je het neemt hoe grijzer het lijkt. En ook hoe donkerder het donkere haar is, hoe grijzer het blonde zal lijken. Dat geldt zowel voor knopen als verven.