Jeuk


Fabrikanten van haarwerken kunnen kiezen wat voor basis ze gebruiken. Nemen ze een netje dat stevig is, dan heeft dat als nadeel dat het hard is en dat de drager van het haarwerk last kan hebben van irritatie. Nemen ze een netje dat zacht is, dan heeft dat als nadeel dat het sneller kapot kan gaan waardoor de drager van het haarwerk gaat klagen dat het haarwerk te kort meegaat. Je kunt dus wel raden waar fabrikanten voor kiezen.

Het gevolg is dat mensen die een pruik dragen best wel vaak last hebben van jeuk op hun hoofdhuid. Bewust probeer je dat te negeren, maar als je even niet oplet dan ga je krabben. Als je elke keer op dezelfde plek krabt op het haarwerk, dan wordt het daar vanzelf kaal op den duur en moet je het laten bijknopen.

Maar erger is het als de drager een kind is. Want kinderen zijn niet zo goed in het negeren van jeuk en irritatie en die roepen dan na een tijdje: “Hij jeukt, ik wil hem niet meer op.”
En dat is zo zielig. Want dan ga je als ouder op zoek naar een andere oplossing zoals een mutsje. Maar als je je hele jeugd een mutsje draagt, dan ben je behoorlijk afwijkend van je leeftijdsgenootjes en kinderen kunnen heel wreed zijn als je afwijkt van de norm.

Is er dan niets aan te doen? Jawel.

Je hoort nog wel eens verhalen van mensen die hun haarwerker aanspreken. Die stuurt het haarwerk dan terug en dan wordt er een ander binnenwerk in gezet. Dan ben je je haarwerk maanden kwijt en het komt voor dat het dan nog steeds irriteert en dat het haarwerk uiteindelijk in een la belandt.

Terwijl het veel simpeler kan: je kunt hem zelf voeren. Je haarwerker is geen naaister; dus je kunt wel verlangen dat die het oplost, maar naaien is een ander beroep. Als je zelf (of je kind) het probleem ervaart, dan kun je het net zo goed zelf oplossen. Dan heb je de meeste kans dat het goed komt. Je kunt zelf bepalen met welke stof en welk garen je voert.

Je kunt kiezen voor zachte transparante lace, maar ga ook eens shoppen bij een stoffenzaak. Of kijk in je kledingkast. Heb je niet een lekker zacht huidkleurig t-shirt?

Als je toch in de stoffenzaak bent, koop dan gelijk niet te dik garen in de kleur van het haar. Dan vallen de steekjes weg ook al steek je door je haarwerk heen om de voering vast te zetten.

Zet je haarwerk binnenstebuiten op een (halve) kop. Span de stof erover heen. Niet te strak spannen, want dan trekt de stof terug als je klaar bent en is je haarwerk ineens een stuk kleiner.
Je ziet nu het probleem: de stof is recht en je haarwerk loopt rond. Je zult dus plooien krijgen. Daar zijn twee oplossingen voor: accepteer de plooien en naai ze plat. Of breng de stof aan in delen. Twee maal de helft is iets meer naaiwerk, maar dan zit de stof glad. Lukt dat nog niet zonder plooien, dan kun je het ook in drie delen doen.

Laat het op de kop zitten tijdens het naaien met de stof er netjes op gespannen (niet te strak). Haal het pas van de kop af als je klaar bent.
Kijk nog even of je haren hebt vastgenaaid en haal die voorzichtig weer los met een puntkam.

Je kunt bij klemmetjes en anti-slip laagjes of plakplaatsen kiezen of je de stof tot aan de klemmetjes laat lopen of dat je de klemmetjes eraf haalt en als je klaar bent op de voering naait.
Het is handig om de stof eerst te wassen voor je het op het haarwerk naait, zodat je zeker weet dat het niet krimpt als je je haar wast.
Mocht je niet kunnen naaien dan kun je het altijd laten doen door een handige oma of door mij. Ik ben meestal niet meer dan een uur tot anderhalf uur bezig.

Heb je last van je haarwerk, dan kun je dit altijd proberen. Dat is beter dan jouw haarwerk of dat van je kind in een hoek gooien omdat je klaar bent met de irritatie. Want daar krijg ik pas jeuk van.