Een tweedehands pruik


Als je haarproblemen hebt dan kun je die camoufleren met een haarwerk/pruik. Maar hoe ga je dat betalen als je geen inkomen hebt of een uitkering?

Een haarwerk met synthetisch haar is het goedkoopste. Als je die bij Aliexpres of Wish koopt, dan kun je al terecht voor 16 euro. Alleen zien die er niet uit. Vooral de scheiding is erg.
Bij postorderbedrijven zoals Wehkamp kun je ook terecht, maar dan kost het al een paar honderd euro.
Een haarwerker kan confectiepruiken voor je op zicht laten komen en dan kun je de beste uitzoeken. Dat kost al gauw minimaal 400 euro en kan oplopen tot wel 1000 euro. En dan hebben we het nog steeds over synthetisch haar. En zo’n haarwerk gaat meestal maar hooguit een half jaar mee.

Echt haar begint meestal bij een paar honderd euro bij Aliexpres of Wish of 1.000 euro bij een haarwerker afhankelijk van de lengte.

Als je een vorm van alopecia hebt, dan wordt een haarwerk vergoed door je zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering krijg je 436 euro (2019), maar je moet je eigen risico van 385 euro betalen. Als je een aanvullende verzekering hebt dan krijg je meer, al zit er heel veel verschil tussen alle verzekeringen. Maar als je weinig geld hebt, dan heb je meestal geen aanvullende verzekering en die 385 euro eigen risico plus wat het haarwerk meer kost dan 436 euro is dan ook heel veel geld.

Als je jonger bent dan 18 jaar, dan kun je aankloppen bij de stichting Haarwensen. Dan krijg je een gratis pruik, maar de kwaliteit is wisselend en je kunt niet veel eisen stellen.

Is er een alternatief om toch een haarwerk te krijgen als je heel weinig geld hebt? Ja.
Sinds dit jaar heeft de Alopecia Vereniging een inzameling gestart van gebruikte haarwerken die er nog goed uitzien of die met niet al te veel werk weer mooi te maken zijn.

Heb je een haarwerk in de kast liggen dat je niet meer draagt, stuur het dan op naar de Alopecia Vereniging. Heb je een haarwerk nodig, neem dan contact op met de Alopecia Vereniging.

https://www.alopecia-vereniging.nl/nieuws/een-2e-leven-voor-haarwerken