Lijm in je haar


Als je haarwerk steeds dunner wordt dan ga je je afvragen hoe je dat op kunt lossen. Je kunt haren kopen in allerlei zaakjes, maar hoe bevestig je die dan?

Je kunt bijvoorbeeld een trens kopen. Een trens is een soort gordijntje van aan elkaar genaaide haren. Zo’n trens kun je prima gebruiken om aan de achterkant extra haren te bevestigen. Je kunt zo’n trens vastmaken aan je haarwerk onder haren die er al zitten. Zo krijg je meer volume of zelfs langer haar.
Maar dat werkt dus alleen aan de zijkant of de achterkant. Maar meestal krijgt je juist kale plekken bovenop langs de scheiding of aan de voorkant. Daar kun je geen trens naaien.

Maar wat dan?

Een klant van me dacht dat je haren zou kunnen lijmen. Dat is echter een slecht idee vanwege een aantal zaken:

Als je haren zou lijmen over de volle lengte blijven ze misschien wel zitten, maar dan bewegen ze dus niet meer. Wat je wilt is dat je de haren kunt bevestigen aan hun uiteinde, maar dat heeft een veel te klein oppervlak. Dat blijft nooit zitten.

Lijm wordt hard. Wat je niet wilt, is harde stukken in je haar.

Kunsthaar is geen haar; het is een soort plastic. Lijm die je gebruikt om de PU-laag vast te maken “eet” haar op. Haarlak beschadigt kunsthaar ook. Of je lijm kunt gebruiken om synthetisch haar te lijmen, is dus maar zeer de vraag.

Maar je hebt toch wel eens gehoord dat haar werd gelijmd? Ja inderdaad. Extensies kun je op een aantal manieren aan je haar bevestigen en een van de manieren is met een soort wax dat je smelt met een speciale lijmtang. Maar net als trenzen werkt dat alleen onder je haar en niet bovenop. En daarvoor heb je nog wel haar nodig om het aan te bevestigen want extensies bevestig je niet aan het netje.

De enige manier om haar aan het netje te bevestigen is door het te knopen. En als je dan eerst met lijm bezig bent geweest, dan is het netje hard en moet je eerst de lijmrestjes verwijderen voordat je kunt knopen. En bij voorkeur zonder dat je het netje beschadigt, want zonder netje kun je niet knopen. Je kunt niet knopen in een gat, alleen in gaas. Bij mijn creatieve klant heb ik het uiteindelijk opgelost door een stukje lace te knopen en dat op het netje met de harde lijmresten te naaien.

Het is dus handiger om niet te gaan hobbyen.