Belgische toestanden


Er is nogal wat verschil tussen een Nederlandse en een Belgische zorgverzekering. Voor een Nederlandse betaal je al gauw zo’n 100 euro per maand en als je een aanvullende verzekering wilt, dan kom je al bijna op het dubbele. Een Belgische zorgverzekering (die zo overigens niet heet) kost maar een fractie daarvan.

Maar er is ook een behoorlijk verschil in de vergoedingen. Als we kijken naar pruiken dan krijg je in Nederland altijd 431 euro (2018) vergoed vanuit de basis en nog het een en ander vanuit de aanvullende verzekering. Dat kan oplopen tot zo’n 1.500 euro, al zijn er ook aanvullende verzekeringen die heel weinig uitkeren voor een pruik. En je eigen risico van 385 euro (2018) moet je nog wel zelf eerst betalen. In België krijg je niks. Nou ja, bij heel bijzondere omstandigheden is er nog een bedrag van een kleine 200 euro, maar reken je niet rijk, want de meeste mensen voldoen daar niet aan.

Wat is dan het beste? Weinig betalen en niks krijgen of veel betalen en veel krijgen?

Maar er is nog een verschil. Nederland hangt van regeltjes aan elkaar. En zorgverzekeraars zijn heel goed in nog veel meer regels verzinnen. Dus moeten haarwerkers aan allerlei regels voldoen om in aanmerking te komen voor vergoeding. Sommige zijn niet zo slecht. Zo moet tegenwoordig elke haarwerker een kapper in dienst hebben waardoor slimme zakenjongens niet meer een pruik kunnen bestellen, hem op je hoofd zetten, afrekenen, en je de deur uitgooien. Nu kan de pruik netjes worden bijgeknipt of zelfs helemaal in model geknipt nadat hij uit het verre oosten is gekomen.
En ze eisen ook dat haarwerkers aangesloten zijn bij een brancheorganisatie. Er zijn er twee dus als je bij de ene met ruzie bent weggegaan, kun je altijd nog naar die andere. En daardoor moeten haarwerkers aan nog meer regels voldoen, want die brancheorganisaties verzinnen er ook weer een aantal. Daar word als klant wel beter van, want een van de regels is bijvoorbeeld dat elke haarwerker een klachtenregeling moet hebben. En als je er dan niet uitkomt met de haarwerker kun je bij de (geschillencommissie van de) brancheorganisatie terecht. En in het ergste geval kun je ook nog bij je zorgverzekeraar terecht die met zijn macht om de vergoeding tegen te houden wel wat kan bewerkstelligen bij de haarwerker. Tenminste in Nederland.

In België betaal je zelf je haarwerk. Er is niemand om haarwerkers te dwingen aan bepaalde eisen te voldoen. Er is niemand met macht over de haarwerkers bij wie je kunt klagen. Je bent daar echt nog aan de goden overgeleverd. Arme Belgen.