Kunstwimpers plakken


Kunstwimpers

Mensen met haarproblemen hebben vaak ook last van uitval van wimpers en/of wenkbrauwen. Vooral bij alopecia areata komt het voor dat de wimpers en wenkbrauwen volledig uitvallen. En dan is vervelend aangezien wimpers en wenkbrauwen bedoeld zijn om je ogen te beschermen. En die bescherming mis je dan. Ook geeft het een heel “bloot” gezicht.

Gelukkig kun je het wel camoufleren. Je kunt kunstwimpers plakken en wenkbrauwen tekenen of laten tatoeëren (dermatografie). Het is ook mogelijk wenkbrauwen te maken van haar of kunstvezel, geknoopt op een filament ondergrond. De wenkbrauwen worden dan uitgevoerd als een soort mini-haarwerk en met lijm aangebracht. Het nadeel van deze oplossing is dat het erg duur is.

Dit is de eerste van drie blogs. In deze blog ga ik het hebben over kunstwimpers.

Het vereist wel wat handigheid om kunstwimpers aan te brengen. Gelukkig is er een stappenplan.

Wat heb je nodig om wimpers te plakken?
– Kunstwimpers
– Wimperlijm
– (platte) pincet
– Oogpotlood of eyeline
– Spiegel

Hoe kom je aan wimpers en wimperlijm?
Je kunt ze kopen bij diverse drogisterijen en soms bij de Hema. Ook zijn ze online te betellen bij o.a. www.madamemadeline.com (verschillende wimpers te koop) en www.grimas.com (de onderwimpers zijn prima te gebruiken als bovenwimpers (als je ze omdraait).

Of je een wimper fijn vindt is erg persoonlijk. Dus je kunt niet veel fout doen. Maar te volle wimpers hebben een onnatuurlijk effect.

Wimpers zijn er in verschillende soorten en maten. Van dun en fijn naar dik en grof.
Voor mensen zonder wimpers zijn dunne fijne zwarte kunstwimpers het meest gangbaar om  te plakken. Vaak worden onderwimpers, door ze om te draaien, gebruikt als bovenwimpers.

Onder- en bovenwimpers tegelijk dragen werkt niet, ze gaan dan gauw aan elkaar vastzitten. Als je met een oogpotlood of een eyelinerstift een lijntje of dunne streepjes tekent op het onderooglid, is dat ook niet nodig
Wimpers die te lang zijn, kunnen aan de buitenzijde iets bijgeknipt worden. Als de wimperharen zelf te lang zijn kunnen die ook bijgeknipt worden. Let er dan wel op dat de lengte van de haren onderling verschillend blijft en dat de haren aan het begin korter zijn dan aan het eind.

Voordat je kunt gaan plakken
Voordat je de wimper kunt plakken moet je eerst meten of de wimper niet te groot is. Dit doe je door één oog dicht te houden en de wimper erbij te houden. Bekijk met je andere oog of de wimper niet te lang is. Indien dit wel het geval is, kun je aan de buitenkant (dus waar de langere haren zitten) er wat afknippen. Doe dit voorzichtig en niet te veel in één keer. Liever 3 keer knippen dan in 1 keer te veel.
Teken vervolgens met een bruin of een zwart oogpotlood of eyeliner de wimperlijn op je oog. Breng indien gewenst oogschaduw op. Maak met dit potlood ook de rand van de wimper donker. Vaak is deze wit.

Het plakken zelf
Het plakken van kunstwimpers lijkt misschien een moeilijk karwei, maar na enige oefening valt dat mee en kost het plakken op zich niet meer dan vijf minuten tijd. Breng, met een staafje, een dun randje wimperlijm aan op het aanzetrandje van de wimper en als je durft, voorzichtig een klein randje (of stipjes) op het getekende ooglijntje. Pak met een pincet de wimper in het midden vast. Zet de wimper eerst ongeveer op het midden van het ooglid op de getekende lijn vast. Zet daarna de zijkanten op de juiste plaats. Je kunt de wimpers zo beter corrigeren.

Een pincet met een platte kant werkt het prettigst. Als je alleen je vingers gebruikt, zit je zo dicht op je ogen, dat je niet goed kunt zien wat je doet. Vaak is het gebruik van een handspiegel het makkelijkst. Je kunt dan zittend werken en de spiegel in
elke stand mee bewegen.

Op ‘You Tube’ kun je veel filmpjes vinden hoe je wimpers moet plakken. Het enige nadeel is dat het altijd wordt uitgelegd met mensen die wimpers hebben. Zij plakken het dus op hun bestaande wimpers. Als je dit niet kunt, is het belangrijk een lijntje te trekken met oogpotlood of eyeliner wat je houvast biedt om de nepwimpers op te plakken. Een voorbeeld van een duidelijk filmpje kun je vinden op: http://www.youtube.com/watch?v=Mpzk9tqENIE&feature=related.

Haal ze eraf voor je gaat slapen
Het beste kun je, voor dat je gaat slapen, de wimpers van je ogen halen. Als je wel met de wimpers op slaapt heb je kans dat ze ’s morgens verfrommeld aan je oog zitten en ze niet meer in model zijn te krijgen.
Je haalt de wimpers eraf door ze goed vast te pakken tussen duim en wijsvinger. Trek ze dan voorzichtig los, dit is niet pijnlijk.

Je kunt de wimpers op twee manieren bewaren. Als je ze niet dagelijks gebruikt kun je ze het beste terug stoppen in het doosje waarin je ze gekocht hebt. Voor je de wimper dan opnieuw gebruikt, maak je ze schoon door de wimper goed tussen duim en wijsvinger vast te houden en met de andere duim en wijsvinger de lijmrestjes van de wimper af te halen. Hierna kun je de wimpers opnieuw opplakken.

Ga je de wimpers dagelijks gebruiken dan is het handig om een lenzendoosje aan te schaffen. Hierin doe je in elk bakje wat water met een klein beetje vloeibare zeep douchegel/shampoo/handzeep/etc). Stop de wimpers in de bakjes. ’s Ochtends kun je de wimpers uit het bakje halen afspoelen, de lijm verwijderen en zachtjes droogdeppen. Daarna kun je met een oude tandenborstel of wimperborstel de haren in model borstelen.

Je ogen kun je schoon maken met een make-up reiniger. De restjes lijm, die op het ooglid zijn blijven zitten, kun je verwijderen door voorzichtig met water en een vinger langs het ooglid te wrijven.

Om te proberen je wimpers weer te laten groeien kun je de oogdruppels Lumigan (Bimatoprost) gebruiken. Let op: NIET in je ogen druppelen maar op je oogleden smeren. Een bijwerking van dit middel is groei van wimpers. Je moet wel naar een arts voor een recept. Het is niet zo te koop. En het kan zijn dat de arts het toch niet zo’n goed plan vindt.

Kijk voor meer informatie op www.alopecia-vereniging.nl.