Haaruitval door geneesmiddelen


99% van de bijwerkingen krijg je nooit
Er zijn behoorlijk wat medicijnen die haaruitval kunnen veroorzaken. Nu hoef je niet gelijk in de stress te schieten. Als je de bijsluiter bekijkt van een medicijn zie je heel veel bijwerkingen, maar dat is een optelsom van alles wat ooit gemeld is door alle personen die het medicijn hebben gebruikt. Je krijgt dus nooit alles wat er staat. Het kan zelfs zijn dat je helemaal nergens last van krijgt. Bij de meeste medicijnen staat haaruitval gemeld onder het kopje zelden of zelfs onder ook is nog gemeld. Dat betekent dat het heel weinig voorkomt.

Meestal heb je alleen maar haaruitval zolang je het medicijn gebruikt
Maar als je er gevoelig voor bent en er staat haaruitval of alopecia in de bijsluiter, dan kun je er dus wel degelijk last van krijgen. Meestal is het wel zo dat de haaruitval weer ophoudt als je stopt met het medicijn. Maar bij sommige medicijnen herstelt de haargroei niet. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chemotherapie met docetaxel (Taxotere®).

Een hoge dosis geeft meer kans
Vaak is het ook dosisafhankelijk of je haaruitval krijgt: bij een lage dosis valt het meestal wel mee en bij een hoge dosis van het medicijn is de kans veel groter dan je haar uitvalt.

Welke medicijnen?
Is er een algemene regel te geven? Zo van: bij die medicijnen krijg je haaruitval en bij die niet? Nee. Nou ja, één groep medicijnen kent iedereen: de chemokuur. Die medicijnen zorgen dat er geen nieuwe haren meer worden gevormd en haren kunnen dan al binnen enkele dagen uitvallen.

Bij de meeste andere medicijnen werkt het anders: die zorgen dat je haar versneld van de groeifase naar de rustfase gaat en daardoor uitvalt. En aangezien meestal 80% van je haar in de groeifase zit, valt er dan ineens best veel uit. Dit gaat wel geleidelijker dan bij een chemokuur: het duurt meestal een maand of vier voordat je het merkt. Dan leg je ook niet gelijk het verband met medicijnen die je maanden geleden bent begonnen. Meestal denk je aan een acute oorzaak en vraag je je af wat er de laatste weken met je is gebeurd.

Gelijk naar de huisarts?
Ja dat wel. Eerst even de bijsluiter bekijken van alle medicijnen die je gebruikt en die je het laatste half jaar hebt gebruikt. Als daar niets in staat, kan er uiteraard ook een andere oorzaak zijn voor de haaruitval. Laat dat goed uitzoeken door de huisarts. Haaruitval is wel iets om heel serieus te nemen als symptoom.

Acuut stoppen met de medicijnen?
Nee dat niet. Stoppen moet je altijd alleen doen in overleg met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Er zijn genoeg medicijnen die forse bijwerkingen geven als je ze zomaar acuut stopt en er zijn andere medicijnen waar je niet zonder kunt zonder je gezondheid op het spel te zetten. Dus altijd overleggen met de arts.

Is er ergens een lijst waar alle medicijnen die haaruitval veroorzaken op een rij staan?

Ja, die heb ik voor je gemaakt. Ik heb lopen zoeken, maar die lijst heb ik nergens kunnen vinden, dus heb ik hem zelf maar samengesteld. Zijn de 15 jaar ervaring als apothekersassistente toch nog ergens goed voor geweest.

Klik voor de lijst op: http://www.haarknopen.nl/haaruitval-door-medicijnen/