Heb je ooit gehoord van alopecia?


Alopecia is haarverlies. Hebben daar veel mensen last van? Ja 2%. Dat is toch niet zoveel? Nou 2% van 17 miljoen is 340.000 mensen alleen al in Nederland. Ja oke, je ziet wel eens een man met een kaal hoofd. Alleen wist je niet dat dat alopecia is.

Maar dat is maar de helft van waar ik het over heb. Er zijn dus 170.000 vrouwen met haarverlies in Nederland.
Wat zeg je nou? Dat kan helemaal niet? Want je hebt nog nooit een kale vrouw gezien?
Nee natuurlijk niet. Vrouwen lopen niet rond zonder haar, die camoufleren hun haarprobleem.

Als ze kleine kale plekjes hebben, dan proberen ze het te camoufleren door hun kapsel eroverheen te laten vallen. Of ze doen er een haarband overheen of een sjaal of een hoofddoek of een petje.

Maar als het haarverlies zo groot is dat het zo niet meer te bedekken is, dan moet je het bedekken met een pruik. En een pruik is net een kunstgebit: De mooiste oplossing, maar je wacht tot het niet anders kan voordat je eraan begint. En het gaat niemand iets aan dat je het hebt.

Je gaat echt niet rondlopen met: Heb je mijn nieuwe kunstgebit gezien? Mooi hè?

Zijn er dan geen andere oplossingen? Nou niet echt, al ligt het eraan wat voor vorm van haarverlies iemand heeft.

Bij alopecia androgenetica (de “gewone” mannelijke kaalheid die vrouwen dus ook kunnen hebben) zijn er medicijnen die je kunt kopen die de haaruitval kunnen vertragen. Daar moet je dan wel op tijd mee beginnen, want weg is weg. En bij vrouwen werken die tabletten meestal niet.

Bij alopecia areata (de pleksgewijze haaruitval waarmee je al je haar kunt verliezen, maar soms ook weer kunt terugkrijgen) zijn er niet echt medicijnen om in te nemen. De behandelingen die er zijn, zijn zo agressief dat artsen het liever een half jaartje aankijken of het haar niet vanzelf terugkomt. Maar je kan moeilijk een half jaar binnen blijven.

Gelukkig zijn pruiken tegenwoordig zo mooi dat je het niet ziet als iemand er eentje draagt.

Wel lastig als je daardoor denkt dat je de enige bent met dat probleem. Gelukkig is er een vereniging waar heel veel mensen lid van zijn met haarverlies: de Alopecia vereniging http://www.alopecia-vereniging.nl.