Een pruik dragen is nog steeds een taboe


Recentelijk was er op facebook een filmpje van een verspringster uit Nigeria, op een atletiekwedstrijd in Oslo, die tijdens haar sprong haar pruik verloor. Niemand die het interesseerde hoe ver ze had gesprongen; het ging alleen maar over het verliezen van haar pruik.
De reacties op het forum van de Alopecia Vereniging voornamelijk waren: Wat erg! Wat zielig voor haar! Maar op de film hoorde mensen haar uitlachen terwijl ze het mutsje weer opdeed en de pruik weer opzette. Ze zag er onbewogen uit terwijl ze werd uitgelachen, maar het is moeilijk te zien of iemand met een donkere huid bloost. Misschien is ze meer zoals Sylvana die elke week een ander kapsel heeft. Dan draag je een pruik meer als een mode accessoire en is het minder erg dat iedereen het weet. Laten we het hopen voor haar.

Ik bedacht gelijk dat ik haar klemmetjes wilde geven. Die zouden mogelijk toch beter werken dan dat mutsje wat ze op haar haar had. Aannemend dat klemmetjes kroeshaar niet beschadigen. Maar ja, een Nigeriaanse atlete, hoe kom je achter haar adres? En ze is nu toch niet thuis, want ze is aan de andere kant van de wereld voor de wedstrijd. Toen fantaseerde ik dat het minder moeilijk zou zijn om aan het adres te komen van Epke of Yuri. Die gaan waarschijnlijk naar dezelfde wedstrijden en kunnen de klemmetjes dus aan haar geven. Maar goed, dat zal allemaal wel niet lukken.

Maar wat verschrikkelijk om voor het oog van de wereld je haar te verliezen. Nog opgenomen ook. En ‘s avonds zag ik het op tv. Nota bene op de dag van het haarwerk.
Het was blijkbaar belangrijk genoeg om het op het journaal te laten zien. Hoezo? Is het komkommertijd? Een atletiekwedstrijd in Noorwegen en de atlete is niet eens Nederlands en het komt op het journaal als ze haar pruik verliest? Blijkbaar is het heel bijzonder dat iemand een pruik draagt. En wat voor boodschap hebben alle mensen met alopecia nu weer gekregen? Verberg te allen tijde dat je een pruik draagt en ga vooral niet sporten of andere dingen doen waarmee je je pruik kunt verliezen. Want je wordt uitgelachen.