Wenkbrauwen tekenen


Mensen met haarproblemen hebben vaak ook last van uitval van wimpers en/of wenkbrauwen. Vooral bij alopecia areata komt het voor dat de wimpers en wenkbrauwen volledig uitvallen. En dan is vervelend aangezien wimpers en wenkbrauwen bedoeld zijn om je ogen te beschermen. En die bescherming mis je dan. Ook geeft het een heel “bloot” gezicht.

Gelukkig kun je het wel camoufleren. Je kunt kunstwimpers plakken en wenkbrauwen tekenen of laten tatoeëren (dermatografie). Het is ook mogelijk wenkbrauwen te maken van haar of kunstvezel, geknoopt op een filament ondergrond. De wenkbrauwen worden dan uitgevoerd als een soort mini-haarwerk en met lijm aangebracht. Jammer alleen dat dit zo’n dure oplossing is.

Dit is de tweede van drie blogs over wimpers en wenkbrauwen. In deze blog ga ik het hebben over het zelf tekenen van wenkbrauwen.

Wat gebruik je?

Voor het aanbrengen van wenkbrauwen kun je verschillende materialen gebruiken:
Wenkbrauwpoeder
Wenkbrauwpotloden
Wenkbrauw eyelinerstiften.

Bij wenkbrauwpoeder zit bij sommige merken een aantal malletjes van wenkbrauwen bijgesloten. Wenkbrauwpotloden zijn minder vet. Ze zijn iets harder dan oogpotloden en blijven daardoor beter zitten. Met wenkbrauw eyelinerstiften kun je hele dunne streepjes maken. Als je een gevoelige huid hebt, let er dan wel op, dat je potloden en stiften gebruikt die voor jouw huid geschikt zijn. Belangrijk is dat je kleuren kiest, die bij je gezicht en bij je haar passen. Het geeft een levendiger en natuurlijker effect als je verschillende kleuren gebruikt. Wees voorzichtig met het gebruik van donkere kleuren, het kan je gezicht ‘hard’ maken.

Begin met de lichtste kleur en teken de vorm van de wenkbrauw in streepjes, zoals de haren zouden groeien. Dit geeft een meer natuurlijk effect dan een dichte streep. Teken daarna streepjes met een donkerder potlood/stift. Bij het gebruik van wenkbrauwpoeder kun je eventueel met stift of potlood haarlijntjes aanbrengen. Uitvegen van de wenkbrauw kan worden voorkomen door een dun laagje wimperlijm (bijvoorbeeld van ‘Grimas’, deze glimt niet en blijft niet plakken) over de getekende wenkbrauw te smeren.

Wanneer je nog wat eigen wenkbrauwhaar hebt, kun je dit met een bijna lege mascararoller wat aanzetten en de rest bijtekenen.
Wanneer je geen wenkbrauwen hebt, kunnen oude foto’s je misschien houvast bieden bij het bepalen van de vorm van de wenkbrauw. Door te fronsen komt de plek, waar je wenkbrauwen eigenlijk horen, naar voren. Maak de wenkbrauwen niet te breed anders wordt het onnatuurlijk.

1. Het begin van een wenkbrauw:
Trek een denkbeeldige lijn van de buitenrand van de neusvleugel naar de binnenhoek van je oog en trek deze omhoog door. Dit is je startpunt.

2. Het hoogste punt van een wenkbrauw:
De buitenrand van de iris trek je denkbeeldig door. Dit is hoogste punt van de wenkbrauw.

3. Het einde van de wenkbrauw:
De lijn neusvleugel – buitenzijde van het oog is het einde van de wenkbrauw. Deze moet even hoog of hoger eindigen dan de aanzet.

4. Ogenstand geopend oog
Tussen een geopend oog en de wenkbrauw hoort altijd plaats te zijn voor een tweede iris.

5. Ogenstand geopend oog
Tussen de ogen hoort zoveel afstand te zijn, zo dat er een derde oog tussen past.