Komt haaruitval uit het niets of kun je een oorzaak aanwijzen?


Je hoort vaak dat mensen overvallen worden door haaruitval en geen idee hebben waar het vandaan komt. Vervolgens weten ze dan ook niet wat ze zelf kunnen doen om er weer vanaf te komen.

Ik vraag dan vaak: denk eens 3 tot 6 maanden terug. Heb je toen een periode gehad van geestelijke of lichamelijke stress? Bij lichamelijke stress moet je denken aan bijvoorbeeld een ziekte of een ziekenhuisopname. Die lichamelijke stress heeft vaak een duidelijk begin- en eindpunt. Dat is bij geestelijke stress veel lastiger. Stress is niet zozeer de oorzaak, maar wel een trigger.

Vervolgens denkt iemand dan: ik moet nu dus geen stress meer hebben, want daar valt mijn haar van uit. Dat is dus onmogelijk, want dat geeft alleen maar meer stress. Dus daar kom je niet uit. Beter is het om je voor te nemen beter voor jezelf te zorgen. En dat omvat meer dan alleen geen stress meer. Zorg dat je goed slaapt en zorg voor voldoende ontspanning. Je kunt dit doen door het in te plannen. Bewegen en ontspannen is zo belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke welbevinden dat je het meer prioriteit moet geven. Als je het niet inplant, dan blijft het een ondergeschoven kindje.

Er zijn steeds meer studies over de rol van vitamines en mineralen en hun invloed op haaruitval. Zo is al een tijd bekend dat een tekort aan vitamine D veel meer voorkomt bij mensen met Alopecia Areata dan bij mensen die geen haaruitval hebben. Vitamine D krijg je als je veel buiten bent en de zon de kans krijgt om je ontblote lijf te bereiken. Tegenwoordig zitten mensen veel binnen ofwel te werken ofwel voor de tv of de computer en het is bekend dat de waardes van vitamine D laag zijn. Niet laag genoeg voor een echte gebrekziekte, maar je lichaam heeft er wel last van en die bezuinigt dan dus op niet-essentiƫle organen zoals je huid. Je haar dat uit je huid groeit krijgt dan veel te weinig goede vitamines en mineralen en als dat maar lang genoeg duurt dan zie je dat vanzelf. Je haar wordt dunner of valt zelfs helemaal uit. Vervolgens ga je dan naar een dokter voor een pilletje of lotion om het op te lossen. Maar dat werkt dan natuurlijk niet, want je pakt de oorzaak niet aan. Alhoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, blijkt uit een studie uit 2019 wel dat er wel weer haar kan terug groeien bij behandeling met vitamine D.

Verschillende vitamines/mineralen hebben effect op verschillende vormen van haaruitval. Een tekort aan vitamine D wordt vooral in verband wordt gebracht met Alopecia Areata, maar het kan wel degelijk bijdragen aan Alopecia Androgenetica en Telogeen Effluvium. Tekorten van Biotine en Riboflavine hebben vooral effect op Telogeen Effluvium en Alopecia Androgenetica. Ook is er een verband tussen een tekort aan Selenium, vitamine B12, Foliumzuur, vitamine D en Ferritine en vroegtijdig grijs worden.

Een tekort aan IJzer/Ferritine wordt met alle vormen van haaruitval in verband gebracht. Daar wordt door de meeste artsen ook wel op gescreend. Jammer dat ze vaak niet naar de overige vitamines en mineralen kijken. En ook is jammer dat ze er geen rekening mee houden dat een lage waarde zorgt dat een niet-essentieel onderdeel als je haar minder krijgt dan het nodig heeft, omdat het lichaam zorgt dat essentiƫle onderdelen zoals de hersenen en de organen altijd voorrang krijgen.

Bij Alopecia Androgenetica en Telogeen Effluvium heeft een tekort aan vitamine C ook een groot effect bij mensen die tevens ijzertekort hebben.

Een tekort aan Zink wordt in verband gebracht met Alopecia areata.

Je kunt dus concluderen dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je geen tekorten of lage levels van vitaminen en mineralen hebt. Een orthomoleculair arts kan je hierbij helpen.