Kennis is macht


Ik wil nog geen pruik want ik ben er nog niet aan toe om mijn haar af te scheren.
Nee natuurlijk niet, wie is daar ooit wel aan toe! Maar dat hoeft ook helemaal niet.
Deze misvatting hoor ik vaker maar het is jammer als mensen daardoor langer blijven doorlopen met een kalend kapsel. Want dat is helemaal niet nodig. Het is juist handig als je nog haar hebt, want dan kun je het haarwerk vastzetten met klemmetjes.

Zo zijn er nog veel meer misvattingen die ik tegenkom zoals: was je haar met wasverzachter want dan wordt het lekker zacht. Geknoopte haren die zacht worden ontknopen. En vallen dus uit. Dan heb je zacht haar, maar vooral ook veel kale plekken op je haarwerk.

Er is best veel kennis over haaruitval (bij de Alopecia Vereniging) en over haarwerken (bij alle gezamenlijke haarwerkers in Nederland). Maar bij de pruikdragers is niet zoveel kennis en vaak weten ze ook niet waar ze de kennis kunnen vinden. Dat wordt verergerd doordat haarwerkers vinden dat hun kennis hun concurrentiepositie versterkt en ze het dus niet publiceren en alleen mondeling doorgeven aan hun eigen klanten. En dat is best jammer.

Ik heb het mijn doel gemaakt om alle kennis te verzamelen en ook door te geven aan iedereen die het wil weten. Omdat het fijner is als je al gelijk in het begin als je haaruitval krijgt ook de kennis krijgt die je nodig hebt over wat goede therapieën zijn en wat je kunt doen als een dermatoloog je niet kan helpen. Hoe kun je toch naar je werk zonder doodongelukkig te zijn?

Alle kennis die ik verzamel zet ik op mijn website zodat iedereen er kennis van kan nemen.
Ik voel me soms echt een pionier. Om een voorbeeld te geven: kennis van medicijnen zit in de apotheek, maar daar is geen kennis over haaruitval. Dus toen ik een lijst zocht van alle medicijnen die haaruitval veroorzaken, bleek die er helemaal niet te zijn. Er waren wel wat algemene groepen zoals beta-blokker. Maar ja, als je een beta-blokker gebruikt en je hebt last van haaruitval, dan wil je juist weten welke je wel kunt gebruiken. Die lijst heb ik dus zelf moeten maken.

Ik heb kennis voor je verzameld over haarwerken en over wimpers en wenkbrauwen.

Haarwerken:

Als je een maatwerk haarwerk bestelt, vraag je haarwerker dan om gelijk wat extra haar mee te bestellen bij de fabriek die het haarwerk gaat maken. Dan heb je voor reparatie haar met dezelfde lengte en kleur als het haar wat voor je haarwerk is gebruikt.

Ben je allergisch voor metaal maar wil je toch klemmetjes gebruiken om je haarwerk mee vast te zetten? Lak dan met transparante nagellak een laagje over het klemmetje. Het kan er na een paar weken afgesleten zijn, dus tijdig herhalen.

Heb je lang haar en wil je het zo min mogelijk laten slijten? Hou dan je haar vast in een staart als je het borstelt, zodat er geen kracht op de knoopjes komt en er dus veel minder haar uitvalt.

Om te voorkomen dat je haar naar binnen slaat, kun je een haarwerk op een kop/wasbol wassen.

Als het haar eenmaal naar binnen geslagen is, knip het dan niet af. Dan krijg je stekeltjes die kunnen gaan irriteren.

Je kunt haar voor haar terugsteken met een naald als je je heel erg verveelt, maar de kans dat je door hetzelfde gat terug steekt en dat het blijft zitten is erg klein. Een betere oplossing is om je haarwerk te voeren. Daarmee voorkom je niet dat het naar binnen slaat, maar je hebt er in elk geval geen last meer van.

Heb je synthetisch haar? Pas dan op met haarlak! Koop alleen haarlak waarvan je 100% zeker weet dat het geschikt is voor kunsthaar. Bijvoorbeeld CHI Helmet head en Eviro flex hold hair spray. Er zullen ongetwijfeld meer merken zijn maar daar heb ik geen ervaring mee.
Als je haarlak gebruikt die niet geschikt is, dan wordt je haar “opgegeten” en ziet het er daarna niet meer uit. Dan kun je je haarwerk weggooien. Dus liefst GEEN HAARLAK gebruiken, maar als het perse moet gebruik het spaarzaam en alleen als je zeker weet dat het geschikt is voor synthetisch haar.

Pas op met zonnebrandolie. Het kan je haar heel lelijk verkleuren.

Als je haarwerker niet goed kan knippen of je hebt je haarwerk bijvoorbeeld in het buitenland gekocht, zoek dan een kapper die ook haarwerker is. Iedereen kan een afspraak maken bij een willekeurige kapper en omdat hij/zij ook haarwerker is, weet hij/zij hoe hij/zij haarwerken moet knippen. Mocht je echt niemand kunnen vinden, neem dan contact met me op. In Brabant ken ik er twee en in Noord-Holland ook eentje waar je zonder problemen terecht kunt. Weet je adressen in andere provincies, dan hoor ik ze graag.

Gebruik anti-slip en PU niet door elkaar. Anti-slip (ook wel verkocht onder de naam: spezial folie) plakt van nature en zorgt bij een kaal hoofd dat het haarwerk vast blijft zitten. Als je nog (dun) haar hebt, dan werkt anti-slip niet zo goed. Tape blijft niet plakken op anti-slip.
PU werkt niet als anti-slip, maar je kunt het wel gebruiken om tape of lijm op aan te brengen om de lace te beschermen.

Denk vooraf na over hoe je een haarwerk bevestigt. Als je graag vastplakt met tape of lijm dan is een frontlace haarwerk niet zo handig. Dan kun je veel beter rondom een PU-rand doen. Frontlace is vrij kwetsbaar en de lijm of tape elke keer los trekken beschadigt het en maakt het ook vies.

Als je voor de eerste keer een haarwerk gaat kopen, koop dan een confectie haarwerk. Je weet nog niet wat je precies wilt en je weet pas na het dragen van een haarwerk wat je ook vooral niet wilt. Dus koop eerst een confectie haarwerk en gebruik dat eerste jaar om op een rijtje te krijgen wat je wel en niet bevalt.
Een maatwerk kost drie maanden voordat hij er is en meestal wacht je zo lang voor je over de drempel kunt stappen om een haarwerk te nemen, dat die drie maanden wel eens te lang zouden kunnen zijn. Je wilt ten slotte niet dat iemand heel duidelijk de overgang van echt haar naar een haarwerk ziet. Bovendien wordt een maatwerk pruik speciaal voor je gemaakt en kun je hem niet terug geven als hij eindelijk is aangekomen en hij valt tegen.

Als je snel zweet of ook wilt dat je haarwerk blijft zitten bij het sporten, ga dan op zoek naar Walker blue tape. Die schijnt muurvast te blijven zitten, zelfs tijdens het zwemmen. Onder andere te krijgen bij Peels.

Kijk eens goed naar de scheiding bij het uitzoeken van een haarwerk. Zit die leuk gevlochten dan weet je gelijk dat als je dat gewoon draagt, de scheiding niet mooi zal zijn. Dus haal dat leuke vlechtje los en kijk of het er dan nog uitziet.

Let ook goed op de rand. Is die niet huidkleurig maar in de kleur van je haar, dan kan dat bij de scheiding dus een donker randje geven wat onnatuurlijk is. Als het haarwerk verder perfect is, maak er dan geen probleem van. Met een paar steekjes zijn er haren overheen geknoopt en is het onzichtbaar.

Heb je vooral aan de voorkant last en zou je geholpen zijn met alleen een pony? Kijk dan bijvoorbeeld eens op https://mooihoofd.nl/haarwerk/pony-van-kunsthaar of https://www.kondorhair.nl/haaraanvulling-en-haarstukken/haarstukken/pony of https://www.bodybling.nl/remy-human-hairextensions/remy-clip-in-pony/
Als het allemaal niet naar je zin is kun je ook bij Finkers door je haarwerker een “lap” haar laten bestellen waar ik dan een haarband van kan maken (mits je haar niet te kort is achter).

Pas op met balsem/conditioner/anti-klit of hoe het ook allemaal heet. Haren zijn in het netje geknoopt, maar een haar is van nature recht en een knoopje is onnatuurlijk. Dus als je die knoop zacht maakt met balsem, dan wordt hij weer recht en laat de knoop dus los en valt de haar uit. Wat balsem gebruiken in een bakje met water kan wel, maar vooral niet inmasseren bij het netje in de buurt.

Lees je in voordat je een haarwerk gaat kopen. Bijvoorbeeld op https://www.alopecia-vereniging.nl/haarwerken
Daar staan zinnige dingen, zeker als je nog niet vaak een haarwerk hebt gekocht.

Je kunt behoorlijk wat geld besparen door eens goed naar je aanvullende zorgverzekering te kijken en dan met name de vergoedingen van pruiken. Dat scheelt enorm tussen verzekeringen. Kijk eens op: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken

Wimpers/wenkbrauwen:

Om Permanente make-up (PMU wimpers/wenkbrauwen) vergoed te krijgen, is bij de meeste verzekeringen heel lastig. Deze tip kan helpen.
Zorg dat bekend is dat je alopeciapatiënt bent bij de zorgverzekeraar.
Zorg dat de behandelaar is aangesloten bij de Anbos.
Zorg dat de omschrijving bij de declaratie is: camouflagetherapie gelaat.
Kijk hier voor een lijst met verzekeraars: https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/camouflagetherapie.aspx
Maar zorg voor alle zekerheid vooraf dat je op papier toestemming hebt.

Last van wimperuitval? Probeer Castorolie.

Heb je (nog) iets van wimpers, dan kun je Revitalash of GrandeLash proberen om ze weer vol te laten groeien.