Hoe los je het op als je haargrens steeds verder naar achteren gaat?


Mensen denken bij haarverlies aan een volledig kaal hoofd, maar zo gaat het vaak niet. Vaak is het sluipend zoals bij Frontale Fibroserende Alopecia (FFA). Dan merk je ineens dat je boven je oren minder haar hebt en dat je voorhoofd hoger is geworden.

Ga vooral naar de dermatoloog, want de ontsteking van je haarwortels moet worden gestopt anders gaat het eindeloos door en verlies je al je haar aan de voorkant. Ze beginnen altijd met het lichtste medicijn, want dat heeft de minste bijwerkingen. Maar de kans dat dat voldoende helpt is klein. Blijf dus teruggaan naar je dermatoloog tot de ontsteking echt is uitgedoofd.

Maar wat doe je met de plekken waar het haar al verdwenen is? Want ook al stop je de ontsteking, dat haar komt niet meer terug.
Een hele pruik lijkt te veel, want bovenop en aan de achterkant heb je al je haar nog. Ook een topper lijkt niet zo geschikt, want die bedekt vooral de bovenkant en die zet je vast met klemmetjes aan je haar, maar aan de voorkant heb je daarvoor niet meer genoeg haar.

Dan kom je al gauw bij maatwerk. Je haarwerker meet op en bestelt een stukje haar dat precies past op het stuk waar je je haar kwijt bent. Aan de haarkant kun je het bevestigen met klemmetjes, maar aan de voorkant, waar geen haar meer zit, bevestig je het met dubbelzijdige tape.

Er zijn ook kant en klare pony’s te koop die keurig overlopen naar achteren. Deze zijn er zowel in synthetisch als echt haar. Het voordeel van synthetisch is de prijs. En omdat het nergens tegenaan schuurt, gaat het niet vervilten zoals lang synthetisch haar. Je moet alleen wel het geluk hebben dat het de juiste kleur is, want je kunt het niet verven.
Kijk eens rond op internet, er zijn genoeg pony’s te vinden. Ook zaken waar je haarwerker inkoopt zoals Kondor hair en Dening hebben pony’s te koop.

Je kunt ook voor een andere oplossing gaan. Als het probleem voornamelijk bij je slapen zit en je hebt geen kapsel met een pony, dan kun je ook een lap haar bestellen via je haarwerker bij Finkers. Deze wordt geknoopt dus het is een soort maatwerk, waarbij je kleur en lengte kunt aangeven en ook hoe dik het moet worden geknoopt. Een lap van 20 bij 30 cm met haar van zo’n 30 cm lang kost ongeveer 1000 euro. Dit kun je gebruiken om kleine lapjes af te knippen en die te plakken bij je slapen. Als plakken lastig wordt (bijvoorbeeld in een hete zomer) en je haar is niet te kort, dan kun je hiervan ook een soort haarband van haar van maken.

Knip een strook af van zo’n 3 cm (van de breedste kant), zet er elastiek aan (in de kleur van je haar) en klaar is kees. Je hebt nu een strook haar die je op je te hoge voorhoofd kunt dragen die overloopt in je eigen haar en blijft zitten door het elastiek dat achter je oor naar je haargrens aan de achterkant loopt onder je haar door, dus onzichtbaar. Dit kun je zo’n 6-7x doen met die lap, dus elk mini-haarwerkje kost dan 140-170 euro. Kun je het niet zelf dan kan ik het voor je doen, alleen komt er dan zo’n 90 euro bij omdat het 2 uur werk is. Ik zet ook nog een stukje doorzichtige PU tussen het lapje en het elastiek voor boven je oor. Dat zit lekkerder.