Hoelang kun je doen met je haarwerk?


Ik hoor heel verschillende getallen als ik vraag hoe lang een haarwerk moet meegaan.
In de contracten met de zorgverzekeraars staat dat er drie maanden garantie op moet zitten. Maar er staat ook dat de gebruiksduur minimaal een jaar is. Maar tussen drie en twaalf maanden zit heel veel tijd.
Er zijn ook haarwerkers die dure haarwerken verkopen en zeggen dat ze langer meegaan. Je hoort getallen van twee jaar en zelfs vijf jaar.

Misschien moeten we even kijken wat we bedoelen met hoe lang gaat het mee. Niemand verwacht dat een haarwerk na vijf jaar nog net zo mooi is als op de dag van de aankoop. Maar is een haarwerk misschien met wat bijknopen nog te dragen na vijf jaar? Ik kom ze niet vaak tegen.

Een synthetisch haarwerk is na een half jaar niet meer echt mooi en na een jaar helemaal op.
Een haarwerk van echt haar blijft langer mooi, al ligt het helemaal aan de kwaliteit of het niet na ruim een half jaar al moet worden bijgeknoopt. Vaak lukt het wel om het een jaar uit te zingen.

De duurdere haarwerken die een extra voering hebben kunnen vaak langer meegaan omdat de (vaak zuurdere) transpiratie van de hoofdhuid van alopecia patiƫnten dan niet het netje waar de haren in zijn geknoopt kan aantasten. Dus dat die twee jaar meegaan is aannemelijk en hoor ik ook vaker.
Alleen krijg je eenmaal per jaar een haarwerk vergoed. En je kunt niet de vergoeding van het jaar dat je uitspaart meenemen naar het jaar erop.

In Belgiƫ worden haarwerken niet vergoed door zorgverzekeraars. Daar zie je dat ze vaker langer dan een jaar meegaan. Belgische haarwerken die ik heb gezien zijn ook vaak veel dichter ingeplant.

Maar het is ook vooral veel geluk hebben met je haarwerk. Heel vaak hoor ik dat ze zo klitten. En dan duurt een jaar lang. Want meestal lukt het niet om binnen de drie maanden garantie een haarwerk te krijgen wat niet klit, maar dat is weer een andere blog.