Hoe los je haarverlies op?


Als je bij de dermatoloog bent geweest en je bloed is onderzocht op schildklierproblemen en ijzertekort e.d. en dat is het allemaal niet en ze hebben het een naam gegeven, dan is de dermatoloog vaak klaar. Want bij een flink aantal vormen van alopecia zijn niet veel behandelingen mogelijk.
Vaak gaan mensen dan naar het internet en daar is een heleboel te vinden. Jammer genoeg is dat vaak ook niet bedoeld als genezing, maar alleen als verdienmodel voor degene die het aanbiedt.

Maar ook al is je vorm van alopecia niet te genezen, daarom wil je nog niet zo blijven rondlopen. En dat hoeft gelukkig ook niet.
De meeste mensen worden onpasselijk bij de gedachte aan het moeten dragen van een pruik, maar als je nog haar bovenop je hoofd hebt, kun je ook simpel beginnen met extensies. Hierdoor heb je niet zo’n ielig bosje haar, maar je kunt weer met prachtig lang haar rondlopen.

Een vervolgstap daarop is een V-part.
Dat is een ronde lap haar met aan de voorkant een gat in de vorm van een V. In dit gat kun je je eigen haar gebruiken. Je tilt je haar op zodat het allemaal middenvoor zit, vervolgens leg je de V-part met de open kant naar voren op je haar en vervolgens leg je al je opgetilde haar er overheen.
Hierdoor zie je niet dat je iets draagt, maar je hebt wel ineens veel meer haar. Je zet een V-part met klemmetjes vast aan je eigen haar.

Als je aan de voorkant wat weinig haar hebt, dan kun je beter een topper nemen in plaats van een V-part. Een topper heeft het gat niet aan de voorkant. Dit draag je op je haar. En aan de zijkant en de achterkant komt je eigen haar er onder uit. Een topper zet je met klemmetjes vast aan je eigen haar. Mocht je aan de voorkant niet genoeg haar hebben vanwege bijvoorbeeld FFA, dan kun je daar het klemmetje vervangen door een stukje tape.

Ik heb horen fluisteren dat Nathalie Soesman in Huizen goedkopere toppers en V-parts heeft dan elders. Zij heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van haarproblemen met extensies, V-parts en toppers.

Mocht je een vorm van alopecia hebben waardoor je helemaal geen haar meer hebt, dan zijn dit oplossingen die niet voor je werken. Dan is een heel haarwerk de enige oplossing. Maar begin niet met maatwerk. Begin altijd met confectie. Pas als je een jaar (of twee) een haarwerk hebt gedragen weet je precies wat je wilt: hoe dik het haar moet zijn ingeplant, welk binnenwerk je fijn vindt en dergelijke. Dan kun je ook beter aan je haarwerker uitleggen hoe het haarwerk eruit moet zien: zoals wat je nu draagt maar dan …

Het is zo lastig om het beeld wat je in je hoofd hebt zoals het moet worden in woorden te vangen en als je het hebt geprobeerd en na drie maanden komt het haarwerk binnen, dan kun je het niet meer terugsturen want het is speciaal voor jou op maat gemaakt. Begin dus liever met confectie. Dat kan een haarwerker op zicht bestellen, je kunt het passen en wat je niet leuk vindt dan wordt gewoon teruggestuurd.

Vanwege Corona is de termijn van drie maanden voor maatwerken trouwens opgerekt tot zes, zeven of zelfs soms acht maanden of meer. Nog een reden om voor confectie te gaan.