Hoe los je haarverlies op?


Als je bij de dermatoloog bent geweest en je bloed is onderzocht op schildklierproblemen en ijzertekort e.d. en dat is het allemaal niet en ze hebben het een naam gegeven, dan is de dermatoloog vaak klaar. Want bij een flink aantal vormen van alopecia zijn niet veel behandelingen mogelijk.
Vaak gaan mensen dan naar het internet en daar is een heleboel te vinden. Jammer genoeg is dat vaak ook niet bedoeld als genezing, maar alleen als verdienmodel voor degene die het aanbiedt.

Maar ook al is je vorm van alopecia niet te genezen, daarom wil je nog niet zo blijven rondlopen. En dat hoeft gelukkig ook niet.
De meeste mensen worden onpasselijk bij de gedachte aan het moeten dragen van een pruik, maar als je nog haar bovenop je hoofd hebt, kun je ook simpel beginnen met extensies. Hierdoor heb je niet zo’n ielig bosje haar, maar je kunt weer met prachtig lang haar rondlopen. Of een staart. Die kun je in alle soorten en maten kopen. Zowel los als in een gordijntje van haar, trenzen, weft of matten genaamd. Die kun je met klemmetjes aan je haar vastmaken net onder de bovenste laag haar.
Iedere BN’er met mooi haar maakt er gebruik van, dus je bevindt je in goed gezelschap.

Een vervolgstap daarop is een V-part.
Dat is een ronde lap haar met aan de voorkant een gat in de vorm van een V. In dit gat kun je je eigen haar gebruiken. Je tilt je haar op zodat het allemaal middenvoor zit, vervolgens leg je de V-part met de open kant naar voren op je haar en vervolgens leg je al je opgetilde haar er overheen.
Hierdoor zie je niet dat je iets draagt, maar je hebt wel ineens veel meer haar. Je zet een V-part met klemmetjes vast aan je eigen haar.

Als je aan de voorkant wat weinig haar hebt, dan kun je beter een topper nemen in plaats van een V-part. Een topper heeft het gat niet aan de voorkant. Dit draag je op je haar. En aan de zijkant en de achterkant komt je eigen haar er onder uit. Een topper zet je met klemmetjes vast aan je eigen haar. Mocht je aan de voorkant niet genoeg haar hebben vanwege bijvoorbeeld FFA, dan kun je daar het klemmetje vervangen door een stukje tape. Wil je alleen een pony (met “bakkebaarden”) dan is daar ook genoeg in te bestellen, zowel echt haar als synthetisch, bijvoorbeeld van Gisela Mayer.

Ik heb horen fluisteren dat Nathalie Soesman in Huizen goedkopere toppers en V-parts heeft dan elders. Zij heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van haarproblemen met extensies, V-parts en toppers.

Er zijn ook extensies die je bovenop je haar kunt plakken. Dan heb je dus geen klemmetjes nodig. Hiervoor heb je speciale tape die op haar plakt. Je hebt een haarstuk in de vorm van een inlegkruisje waar haar op zit en het is in verschillende lengtes verkrijgbaar, dat dus over je haar heen gaat net als een topper, maar dan geplakt. Je kunt hem ook nog voller maken met extra plakextensies. Het komt uit Denemarken en wordt geïmporteerd door Haircontrast. Er zijn ook haarwerkers (pruikenwinkels) die dit in hun assortiment hebben.

Mocht je een vorm van alopecia hebben waardoor je helemaal geen haar meer hebt, dan zijn dit oplossingen die niet voor je werken. Dan is een heel haarwerk de enige oplossing. Maar begin niet met maatwerk. Begin altijd met confectie. Dat is kant en klaar en je kunt er een paar op zicht laten komen om vrijblijvend te passen bij een haarwerker. Bevalt het niet, kan het zonder problemen worden terug gestuurd. Pas als je een jaar (of twee) een haarwerk hebt gedragen weet je precies wat je wilt: hoe dik het haar moet zijn ingeplant, welk binnenwerk je fijn vindt en dergelijke. Dan kun je ook beter aan je haarwerker uitleggen hoe het haarwerk eruit moet zien: zoals wat je nu draagt maar dan …
Het is zo lastig om het beeld wat je in je hoofd hebt zoals het moet worden in woorden te vangen en als je het hebt geprobeerd en na drie maanden komt het haarwerk binnen, dan kun je het niet meer terugsturen want het is speciaal voor jou op maat gemaakt.
Vanwege Corona is de termijn van drie maanden voor maatwerken trouwens opgerekt tot acht maanden of meer. Nog een reden om voor confectie te gaan.

Je kunt ook bij je haarwerker vragen om een folder met haarwerken. Ze hebben vaak van verschillende merken boekjes liggen met alle soorten en maten kapsels die ze zo kunnen bestellen. Er staat precies bij in welke kleur het te krijgen is en ze kunnen ook vooraf zeggen wat het kost. Blader eens in zo’n folder om te kijken wat er allemaal zo vrijblijvend te bestellen is.