Hoe overleef je de zomer met een haarwerk?


Zelf ben ik een koukleum, dus ik vind het al veel schelen als ik mijn haar in een (lage) staart doe. Of opsteek met een klem of zo. Een onbedekte nek is lekker koel. Zorg uiteraard wel dat de randen en vooral achterrand nog bedekt zijn met haar. En koop een niet te zware klem anders zit hij irritant naar achteren te trekken.

Heb je makkelijk last van de hitte, overweeg dan de aanschaf van een Clim’Hair. Dat is een doekje wat je onder het haarwerk kan dragen en wat het hoofd koelt óf juist warm houdt.
Het is uitgevonden door een Française in 2014 die zelf een pruik droeg vanwege chemo. Zij wilde een oplossing voor hitte- en koudeproblemen onder een pruik. Het is bedoeld voor mensen zonder haar, dus niet voor mensen die nog (deels) heel dun haar hebben!
Het is compleet natuurlijk gemaakt van 100% organisch geproduceerd katoen en het bevat geen toevoegingen en kleurstoffen. Het is geschikt voor mensen met allergieën of mensen met chemotherapie en het heeft een buitengewoon absorberend vermogen, is zacht en ademt. Clim’Hair beschermt het binnenwerk bij overmatige transpiratie en of talgafscheiding en neemt het vocht op. Door het extra laagje tussen het haarwerk en de huid ervaren mensen ook minder irritatie van het binnenwerk. Mensen met een klein formaat hoofd, kunnen de achterkant van het doekje beter inkorten.

Het is wel irritant wit, dus het is handig om het in zwarte thee te weken om het huidkleurig te maken.

Mocht je iets anders nodig hebben tegen de hitte dan kun je ook een Cobber Koelsjaal dragen om je nek. Dit is een kokervormige sjaal die je voor gebruik in een bakje water legt zodat de gel zich volzuigt. Wring hem een beetje uit en bind hem om je nek. De sjaal geeft zo’n 4 dagen verkoeling.
Hij komt uit Australië en is op internet te koop voor 18,95 euro bijvoorbeeld bij mediplus en ook bij stenen winkels zoals Vegro en golfwinkels zie 
https://www.coolcoolestcobber.nl/verkooppunten-cobber/ Hier staan ook wat verkooppunten in België.

Als je je haarwerk plakt, dan is dat wel een dingetje. Want door het zweten laat de tape makkelijker los. Je kunt beginnen met deodorant op je hoofd te sprayen/rollen.

Werkt dat niet voldoende dan zou je bij een volledig haarwerk een wiggrip kunnen overwegen. Dit is een fluwelen haarband die door de vleug je stevig om je hoofd zit en ook je haarwerk beet houdt. Ik knip er altijd wel de oren uit voor meer comfort. En vind je het eng dan kun je ook nog klittenband binnen in je haarwerk en op de wiggrip doen zodat hij nog beter pakt. Let op: het zachte klittenband op je haarwerk en het gemene deel op de wiggrip.

Check eerst wel even dat je de goede kant hebt. Als hij makkelijker naar achteren glijdt, moet je hem even binnenste buiten keren.

Een deel haarwerk dat niet meer wil plakken is lastiger. Wat je kunt proberen is om er een soort haarband van te maken door er elastiek aan te bevestigen. Naai het aan de binnenkant boven en onder aan de zijkant vast of eventueel alleen in het midden en zorg dat het zo strak zit dat het goed blijft zitten, maar niet irriteert. Bij heel kort haar is het lastig maar anders kun je het wegwerken onder je haar.

Er is heel dun gekleurd elastiek van Prym in grijs, beige, bruin en zwart bijvoorbeeld hier te koop https://www.huissteden.nl/prym-elastische-koord-bruin

Dikkere kan ook. Kijk op de markt bij de fourniturenkraam of bijvoorbeeld bij

https://www.oudshoornshop.nl/elastiek/gekleurd/uni-elastiek-6mm–10mm–15mm–20mm–25mm–30mm of

https://www.fournituren4fun.eu/elastiek/gekleurd-elastiek