Babylonische spraakverwarring


Alopecia betekent haaruitval. Mensen met alopecia areata zeggen vaak dat ze alopecia hebben. Dat klopt, maar in Facebookgroepen zitten mensen met allerlei vormen van haaruitval. En al die vormen hebben een andere oorzaak en een andere behandeling.

En als je ze dan onderling zelfs medicijnen ziet uitwisselen, terwijl ze een totaal andere vorm hebben en jen weet dat die medicijnen helemaal niets zullen doen en best wel behoorlijke bijwerkingen kunnen hebben, dan moet ik echt op mijn handen gaan zitten. Want met mijn achtergrond in de apotheek weet ik hoe gevaarlijk het kan zijn en wil ik de mensen daartegen beschermen. Maar ja, waarom zouden ze mij geloven?

Ook hoor je vaak dat het goed is om je haar af te scheren. Dat klopt als je haar hebt wat enorm aan het uitvallen is en net zo lang door zal gaan met uitvallen tot je helemaal kaal bent. Als je het dan afscheert, word je niet meer elke dag geconfronteerd met al dat haar dat overal ligt. Maar als je een vorm hebt met haar dat alleen maar dunner wordt of waarbij de haargrens steeds een beetje naar achteren gaat, dan moet je er niet aan denken om je haar af te scheren. Je koestert elke haar die je nog hebt.

Het is fijn om lotgenoten te vinden in een facebookgroep, maar realiseer je dat er veel vormen van haaruitval zijn, dus niet alles wat je leest is bedoeld voor jou.

En realiseer je ook dat niet iedereen een lotgenoot is. Ook haarwerkers lezen graag mee in een lotgenotengroep omdat daar hun klanten zitten.

Ben je op zoek naar lotgenoten kijk dan eens bij:

Alopecia en haaruitval bij vrouwen (NL/BE)
Alopecia BE/NL
Alopecia & Me
Ouders van kinderen met Alopecia (nl/be)

Deze geheime Facebookgroepen zijn voor iedereen toegankelijk. Wat betekent geheim? Dat niemand buiten de groep ziet wat je post of wat je liked. Ook je vrienden niet.

Je kunt ook naar de geheime Facebookgroep van de Alopecia Vereniging, alleen worden daar alleen leden binnengelaten. Gelukkig is het lidmaatschap maar 25 euro per jaar en daarvoor krijg je ook nog het ledenblad en kun je gratis naar bijeenkomsten.