Wees voorzichtig met wat je op internet vindt


Alopecia is een verzamelnaam. Dus als je op internet gaat zoeken, dan kan het best zijn dat je dingen leest die helemaal niet op jouw vorm van haaruitval van toepassing zijn.

Ik zie het ook in Facebookgroepen. Mensen zoeken bevestiging wat ze van de dermatoloog hebben gehoord of juist extra informatie of een andere behandeling. Maar als je Areata hebt, dan heb je een heel andere behandeling nodig dan wanneer je FFA hebt of wanneer je Androgenetica hebt.

Er worden zelfs medicijnen gedeeld. “Dit hielp niet bij mij, wie wil het hebben?”
Doodeng vind ik dat. Ik heb in de apotheek gewerkt, dus ik ben voorzichtig met medicijnen. Je kunt last krijgen van bijwerkingen, als je andere medicijnen gebruikt kan het invloed hebben en als je nog iets anders mankeert kan het daar ook invloed op hebben. Dus ik zou nooit medicijnen slikken zonder dat een arts ze voorschrijft en een apotheek controleert of ze wel goed voor mij zijn.

In zo’n Facebookgroep zie je dan mensen reageren met “ik wil het wel proberen”. Terwijl als hun dermatoloog hetzelfde medicijn zou aanbieden en daarbij eerlijk zeggen hoe groot de kans is dat het helpt, dan willen ze het niet innemen want niemand houdt van medicijnen innemen.

Ook zie je mensen die zo graag willen geloven dat er iets is dat helpt, dan als er iets op internet staat ze het gelijk bestellen. Diezelfde mensen vinden het eng om een tijdje een corticosteroïden lotion te gebruiken, maar ze bestellen wel iets waarvan je niet weet wat erin zit, wat door geen enkele instantie is gecontroleerd en waarvan je dan maar moet hopen dat het je niet schaadt.

Ik ga er inderdaad vanuit dat het niet werkt, want als er medicijnen zouden zijn die werken dan zou de dermatoloog ze je voorschrijven. Die hoef je niet te gaan zoeken op een obscure website.