Hoe lang gaat een haarwerk mee?


Dat is heel lastig te zeggen. Ik heb haarwerken bijgeknoopt van een half jaar oud die heel veel haren kwijt waren. Dat kan te maken hebben met gebruik van balsam bij het netje in de buurt, waardoor de knoopjes zacht worden en loslaten.

Ik heb ook haarwerken bijgeknoopt die er na 4 jaar beter uit zagen dan sommige haarwerken na een half jaar. Dat was dan wel van een firma die heel duur was en die nu overgenomen is door een bedrijf dat veel slechtere kwaliteit verkoopt. Dus helaas, die kun je niet meer kopen.
Dus het heeft te maken hoe je ermee omgaat en ook wat de kwaliteit van het haarwerk was toen je het kocht.

Zelfs bij synthetische haarwerken zit veel verschil. Er zijn er die na een half jaar al lelijk zijn en nog niet zo lang geleden had ik een klant die er eentje al 4 jaar had en hem nog op wilde laten knappen. En dat kan ook best. Het elastiek boven de oren was uitgelubberd, maar dat kun je vervangen. Dan heb je gelijk weer een goede pasvorm. Als je dan ook gelijk de elastieken vervangt die je met klittenband aan de achterrand vastzet dan is hij binnen weer als nieuw.
Het haar was dunner geworden en dat kun je bijknopen. Bij synthetisch haar zie je wel dat het haar roze wil verkleuren. Maar als dat paar een paar plukken zijn dan kun je die wegknippen en de juiste kleur bijknopen.

Waar voor mij de grens ligt is bij een binnenwerk dat aan het vergaan is (lace) of waar de PU aan het afbrokkelen is. Het haar is geknoopt in het lace. Als dat vergaat dan laat het de haren los. Dan is het ook lastig bijknopen, want je hebt geen houvast aan lace dat vergaat. Dat is zacht en je krijgt gaten. En je kunt niet knopen in gaten, je kunt alleen knopen in stof.

Als de PU afbrokkelt dan is het lacelaagje erboven ook meestal al weg. Dan heb je niets meer om in te knopen.
Je kunt PU niet vervangen, want dat zit gelijmd. Je kunt er natuurlijk wel een PU-laag overheen naaien. In theorie kun je die laag ook lijmen, maar ik lijm niet op een kapotte ondergrond. Dat heeft geen zin. Als je naait krijg je weer een stevige basis. Als je wat scheurtjes hebt in je PU-rand dan kan ik er op zich wel wat PU-lapjes opnaaien om de scheurtjes te dichten. Maar zijn het veel scheurtjes, dan valt het haarwerk eigenlijk al uit elkaar en ben je beter af met een nieuwe.

Ja maar, het haar is zo mooi. Dat is toch zonde om weg te gooien? Ja dat klopt. Ik zeg ook niet dat je de haren moet weggooien. Die kun je gebruiken om je volgende haarwerk bij te laten knopen als die dunner wordt.

Wat je nog kunt doen om het vergaan van je lace tegen te gaan is je haarwerk (laten) voeren. Bij het dure segment haarwerken zie je vaak een laagje binnenin. Dat zit er niet voor niets. Dat is om de lace te beschermen tegen jouw zure zweet. Dus wil je een niet zo schreeuwend duur haarwerk langer mee laten gaan, bescherm dan je lace.

Een dergelijke bescherming is er niet voor PU want dat gebruik je nu eenmaal intensiever door er elke keer tape of lijm op aan te brengen en weer vanaf te halen.