Niemand let op je en niemand ziet dat je een haarwerk draagt


Mijn klanten kijken in de spiegel en ze zien een haar verkeerd zitten, waardoor het haarwerk onnatuurlijk lijkt. Zelf heb ik daar ook last van. Dan moet dat eerst goed want anders kun je de deur niet uit. Dan zien anderen dat je haar raar zit en dat je een haarwerk draagt.

Ik heb nieuws voor je: NIEMAND let op je. Iedereen let vooral op zichzelf. Iedereen is ook gefocust op zijn eigen dingen. Heb je een grote neus? Dan zie je alleen neuzen. Heb je kleine oogjes, dan zie je alleen ogen. Heb je smalle lippen, dan zie je alleen lippen. Dan zie je echt geen haar, want er mankeert niets aan je haar. Je bent ook helemaal niet benieuwd naar andermans haar. Wel naar andermans lippen. En dan ben je blij als je iemand ziet met nog dunnere lippen, want dan vallen die van jou wel mee.

Geloof je me niet?
Een paar maanden geleden stond in het Algemeen Dagblad een stukje van gedragspsycholoog Chantal van der Leest met de titel: waarom het niemand interesseert wat je doet. Daarin zegt ze hetzelfde als ik: anderen zijn niet met ons bezig. Volgens haar is dat omdat onze hersenen maar een beperkte hoeveelheid informatie kunnen verwerken. Daar zijn zelfs studies naar gedaan. De leukste vind ik die van de persoon die iemand op straat de weg vraagt. Tijdens dat gesprek lopen er twee mannen tussendoor met een grote deur waardoor ze elkaar even niet zien. Daarna staat er iemand anders op de plek van de persoon die de weg had gevraagd. Je zou zeggen dat dat opvalt. Maar nee, ruim de helft van degenen die de weg aan het uitleggen waren hadden niet in de gaten dat ze dat aan een totaal ander persoon aan het doen waren.

Dus relax. Ze zien het niet, ze letten niet op je. En ze verwachten het ook niet. Dat helpt ook. Het is nog best zeldzaam dat iemand in je omgeving een pruik draagt, dus niemand denkt aan die mogelijkheid. Wij vertellen het ze niet, dus zij denken dat ieders haar natuurlijk is. Dan moet het wel heel raar zitten voordat iemand gaat twijfelen. Zelfs kappers die geen haarwerker zijn zien het niet altijd, terwijl haar nota bene hun beroep is.

Dus hou op met je zorgen te maken en geniet van je haarwerk.