Hoe kom je aan betaalbaar haar?


De afgelopen Coronajaren waren problematisch. Doordat de knoopsters niet konden werken zoals anders (heel veel mensen dicht op elkaar), en doordat er mensen ziek werden. Vervolgens stegen de lonen in China waardoor knoopsters een beroep zochten wat beter betaalde. De grenzen waren dicht in andere lage lonen landen waardoor daar laten knopen ook geen optie was. Dat zorgde ervoor dat maatwerk haarwerken enorme leveringsvertragingen kregen. In plaats van drie maanden moesten mensen tot wel een jaar wachten en soms nog wel langer.

Doordat er veel knoopsters waren gestopt en de nieuwe knoopsters onervaren waren kreeg je een slechte kwaliteit geleverd. Sommige haarwerken zagen eruit alsof ze al meer dan een half jaar oud waren en moesten al worden bijgeknoopt, terwijl ze nog als nieuw verkocht moesten worden.

En om het nog erger te maken verlaagden de zorgverzekeraars de hoogste vergoeding van de aanvullende pakketten.

Nu na twee jaar Corona zijn de problemen doorgesijpeld naar de confectie haarwerken. Die zijn nog maar mondjes maat te krijgen en niet in alle kleuren. Bovendien is de kwaliteit erg slecht.

Om geen gezeur te krijgen over de slechte kwaliteit van echt haar haarwerken besluiten sommige haarwerkers om alleen nog synthetische haarwerken of Follea haarwerken te verkopen. Follea is erg duur, maar heeft geen last van de kwaliteitsproblemen.

Als je dan lang haar wilt, wat steeds meer mensen willen, betaal je vervolgens een godsvermogen waarvan je maar een fractie vergoed krijgt.

Wat niet meewerkt is dat de inkoopprijzen van haarwerken fors zijn verhoogd. Dan kun je erop wachten dat je verkoopprijzen ook omhoog gaan. Daarbij helpt niet dat tegenwoordig iedereen extensies in zijn haar draagt, want dat drijft de prijzen van haar op. Je kunt echt haar niet maken; het moet eerst een paar jaar groeien op iemands hoofd. Als dan de vraag hoger wordt dan het aanbod, kun je alleen maar de prijs verhogen.

Om deze blog niet al te negatief te eindigen noem ik nog graag een lichtpuntje: in andere landen dan China waar haarwerken worden gemaakt (Indonesiƫ, Filipijnen e.d.) is de levertijd inmiddels teruggelopen naar een maand of vijf.