Wat kun je zelf doen tegen de haaruitval?


Speel eerst eens voor detective. Waar komt de haaruitval vandaan?

De arts zal een aantal dingen willen uitsluiten zoals schildklierproblemen of ijzertekort.

Ook medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken. Gebruik je een van de medicijnen die op dit lijstje staan? https://www.haarknopen.nl/haaruitval-door-geneesmiddelen/

Verder is je lichaam er goed in om je te laten merken als het niet goed gaat. Dat begint met kleine signalen en als je niet luistert worden de signalen steeds groter.

Haaruitval is best een groot signaal. Maar tegen de tijd dat je het ziet is het al maanden bezig. Dus denk eens zo’n zes maanden terug.

Was het druk op je werk? Ziekenhuisopname gehad? Veel stress? Corona? Verhuizing? Relatieproblemen? Geestelijke of lichamelijke stress kan erin hakken en je pakken op je zwakste plek. Sommigen krijgen snel migraine, anderen buikproblemen en weer anderen haaruitval.

Neem je lichaam serieus. Doe je dat niet dan komt er een nog zwaarder signaal.

Dus ga na wat er niet goed gaat/ging en zorg beter voor jezelf. Je overgrootmoeder zei het al: rust, reinheid, regelmaat. Dat geldt nog steeds. Haal eens een hoop prikkels weg, Zorg dat je beter (en langer) slaapt. Zorg voor ontspanning. Yoga kan daarbij helpen.

Zorg dat je beter eet. Heel veel groente bij elke maaltijd en heel veel fruit. Liefst in de vorm van hele vruchten en niet zozeer in de vorm van sap. Geen pakjes, zakjes en kant en klaar. Geen flessen frisdrank en energiedrank. Je energietekort komt door vitaminetekort, slaaptekort en overbelasting. Hou op met symptoombestrijding en korte termijn oplossingen en los het probleem echt op.

Kijk ook eens in je omgeving. Zijn er mensen die je heel veel energie kosten? Neem afscheid.

Vraag hulp aan een orthomoleculair therapeut. Die kan kijken welke vitamines, mineralen en sporenelementen je tekort komt en optimaal (en dat is iets heel anders dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid) aanvullen wat je nodig hebt, specifiek gericht op vitamines en mineralen die helpen tegen haaruitval.

Er zijn geen wondermiddelen tegen haaruitval en geen quick fixes. Dus je zult geduldig moeten zijn. Waar je jaren over gedaan hebt om uit te putten is niet in een maand weer helemaal op peil.