Er kan veel meer dan je denkt en dan je haarwerker je vertelt


Jammer genoeg blijven maatwerk haarwerken vaak niet uit zichzelf zitten. Je verwacht dat wel vanwege de naam, maar ik maak geregeld mee dat die als een pannenkoek op je hoofd liggen en zonder bevestiging niet te dragen zijn.

Open deur: vermaken is mogelijk, ook van een maatwerk. Ook als je haarwerker beweert dat het niet kan.
Ik kreeg zelfs een klant die van haar haarwerker had gehoord dat het niet kon worden vermaakt terwijl haar haarwerk aan de zijkant week als ze de achterkant vast plakte met tape. Door gewoon de zijkanten in te knippen en de stof over elkaar heen vast te zetten zat het al een stuk steviger. Werkje van nog geen half uur.

Confectie haarwerken zitten vaak een stuk steviger, alleen als je geen standaard maat hoofd hebt kan het wel zijn dat de maat niet goed is en het ingenomen moet worden. Maar je hoeft dus niet te blijven lopen met een niet goed passend haarwerk.

Een ander probleem is de binnenkant van het haarwerk. Zachte lace is niet stevig en slijt te snel. Stevige lace is hard en geeft irritatie. Gelukkig kun je het voeren als het prikt.

Ook de zachte frontlace kan onverwacht hard aanvoelen en zelfs de huid zo irriteren dat het gaat bloeden. Ook zo’n frontlace is te voeren zonder dat je het ziet.

Blijft je haarwerk niet goed zetten en ben je eronder kaal? Dan kan het al helpen als er anti-slip in wordt gemaakt. Dat zuigt zichzelf vaak vast aan je hoofd.

Kleiner maken is makkelijker dan groter maken. Dus als je een haarwerk koopt en je moet kiezen tussen te klein en te groot, kies dan altijd voor te groot.

Heb je een bril of een klein hoofd waardoor een haarwerk op je oren hangt, dan hoef je niet met die irritatie te blijven lopen. De ruimte bij de oren kan worden verhoogd.

Als je je haar naar achteren draagt en je haarwerk wijkt een beetje dan is dat niet mooi. Je kunt dit verhelpen door een dun haarkleurig elastiek op spanning langs de rand van je haarwerk te naaien.

Voor mensen met FFA zijn randen van haar te krijgen die je onder je haar kunt dragen zodat je voor en achter weer haar hebt. Vaak zijn die wel synthetisch. Ook zijn er veel pony’s te koop.

Je kunt een haarstuk plakken, maar blijft dat niet zitten (vooral in de zomer lastig als je zweet), dan kun je er ook elastiek aan laten zetten en het dragen als een soort haarband van haar, mits je haar niet te kort is aan de achterkant. Er zijn ook lappen haar te koop waar je meerdere van die haarbanden van kunt (laten) maken.

En dan is er nog het bijknopen. Vaak zie je middenvoor het haar verdwijnen bij de scheiding. Dan kun je wel je scheiding verplaatsen om het weer te bedekken. Als dat niet meer lukt kun je het ook laten bijknopen. Ik hoor vaak hele rare bedragen die haarwerkers noemen om bijknopen te ontmoedigen. Dat doen ze omdat het dan langer duurt voordat je een nieuw haarwerk bij ze koopt. Maar vaak is zo’n plek na een uur of twee al heel aardig bedekt met haar dat zodanig hetzelfde is als het haar dat er nog zat dat je na het knopen niet kunt zien wat er is bijgeknoopt en wat niet. Het lijkt of het er altijd al zat. Twee uur bijknopen kost 90 euro inclusief haar tot 30 cm, voor langer haar geldt een toeslag want haar wordt helaas steeds duurder.
Zou je bij een gewone kapper je haar laten wassen, knippen, kleuren betaal je hetzelfde.

Kleuren kun je trouwens ook met bijknopen. Als je haar wat lichter is geworden door de zon, dan kost het niet meer dan een of twee uur om het bij te knopen met een donkere kleur. Het is veiliger dan verven omdat je niet weet of dat pakt of rare effecten heeft. Bovendien heb je dan weer meer haar.
Highlights knopen duurt meestal niet veel langer dan een uur.

Bijknopen kan ook om een randje weg te werken. Bij een ouder haarwerk is het haar dat de voorrand bedekt vaak weggesleten. Maar je hoeft niet met een zichtbaar randje te blijven lopen. Door het tegen te knopen verdwijnt het randje.