Het maatwerk probleem


Momenteel zitten heel veel mensen maandenlang op hun maatwerk haarwerk te wachten. Dat komt uiteraard door Corona, maar er zijn verschillende facetten aan het probleem.

Ik weet niet of je weleens een foto hebt gezien van een atelier waar dames knopen? Ze zitten echt vlak op elkaar en dat kan natuurlijk niet meer. Dus met anderhalve meter afstand passen er ineens nog maar een kwart van de dames in zo’n ruimte. Dat is het eerste probleem.

Verder zijn in China de lonen beter geworden, dus dachten een hoop knoopsters: ik blijf hier niet voor een hongerloon werken. Ik zoek een beter betaalde baan. Daardoor zijn een heleboel ervaren knoopsters wat anders gaan doen. Dat is het tweede probleem.

Vervolgens dachten de fabrikanten van haarwerken de haarwerken naar Noord-Korea te kunnen sturen omdat daar nog wel mensen wonen die voor een hongerloontje willen werken. Maar Korea deed de grenzen dicht vanwege Corona. Dat was het derde probleem.

De nieuwe knoopsters zijn nog niet zo ervaren, dus langzamer en vergeten soms ook om hun knoopjes goed aan te trekken waardoor ze uitvallen en je dus een kalende nieuwe pruik krijgt. En omdat ze met minder zijn, hoor ik nu van klanten dat ze acht maanden of langer op hun nieuwe maatwerk moeten wachten. En als je dan maar op drie maanden gerekend hebt, dan loop je dus al snel met een oud haarwerk dat er niet meer uitziet. Er zijn nu steeds meer mensen die dat merken.
Haarwerkers kunnen geen enkele garantie geven wanneer het komt. Dat komt omdat Chinezen heel aardige mensen zijn die geen nee kunnen zeggen. Ze zeggen dus ja, maar doen het vervolgens niet.

Wat natuurlijk het volgende probleem is, zijn de confectiehaarwerken. Bij de machinaal geknoopte zal het nog wel meevallen, maar de handgeknoopte krijgen dezelfde problemen. Er is steeds minder leverbaar.

Hoe los je het op? Met veel geduld en/of door je eisen te verminderen. Ikzelf heb in november maar vast mijn haarwerk besteld en zelf betaald, terwijl ik pas in maart aan de beurt ben voor mijn zorgverzekering. En toen was er nog net eentje leverbaar, dus de schaarste bij de confectie haarwerken is al begonnen.

Gelukkig hoef je niet rond te blijven lopen met een kalende haarwerk. Het kan in Nederland ook worden bijgeknoopt en ik merk dat steeds meer mensen mij vinden. December is altijd druk, maar dit jaar spande de kroon. En ook nu in januari is het lastig om mensen die haast hebben ter wille te zijn. Maar met wat geduld wordt iedereen geholpen.