Ligt je eerste haarwerk nog steeds ongedragen in de kast?


Het komt nogal eens voor dat iemand haar eerste haarwerk niet eens draagt nadat het voor heel veel geld is aangeschaft en dat is jammer.
Hoe kan dat?

Iedereen is op zoek naar het ideale haarwerk en dat bestaat dus niet. Als je dat wilt, dan blijf je zoeken tot sint-juttemis. En dan komt de dag dat je niet meer naar je werk durft omdat het zonder haarwerk echt niet meer kan.

Die veel te hoge verwachtingen zorgen ervoor dat je een haarwerker veel te hoog inschat. Die moet je je haar terug geven, maar dat kan niemand, dus ook een haarwerker niet. Een haarwerk is een hulpmiddel en het kan nooit je eigen haar vervangen. Het zorgt er alleen voor dat de buitenwereld niet ziet dat je je haar hebt verloren.
Maar omdat je die hoge verwachtingen hebt, ben je bereid een godsvermogen te betalen voor iets wat dan alleen nog maar tegen kan vallen.
En vervolgens heeft de haarwerker het gedaan. Dat is een oplichter die veel geld aftroggelt en niet levert wat hij belooft.

Hoe kun je zorgen dat het wel goed gaat bij je eerste haarwerk?
Daarvoor zijn twee dingen nodig:
1. Heb realistische verwachtingen.
2. Begin met een confectie haarwerk.

Waarom een confectie haarwerk?
Omdat je dat kan passen zodat je gelijk kan zien of je het wat vindt. Haarwerkers kunnen een aantal haarwerken op zicht laten komen in kleuren en kapsels van jouw keuze. Dan kun je ze passen en je zit nergens aan vast.
Het grote nadeel van een maatwerk is dat je nooit het beeld dat je in jouw hoofd hebt kunt overbrengen naar de haarwerker. Toen je nog haar had was het bij een kapper al moeilijk om echt over te brengen wat je wilde. Met als gevolg dat je het buiten al in de etalage van de kapper een andere kant op begon te kammen. Zoiets wil je niet bij een duur haarwerk. Dus draag eerst een paar jaar confectie haarwerken, zodat je daarna als je dat dan nog wilt, veel beter kunt overbrengen wat je precies wilt. Dit haarwerk, maar dan iets dichter ingeplant en met een ander binnenwerk. Dan hoeft de haarwerker ook niet te raden wat je precies bedoelt. En vult hij het niet in.
En krijg je niet dat je maanden wacht op een haarwerk waarvan je binnen 1 seconde weet nadat je het hebt opgezet dat je het nooit zal dragen. Terwijl het op maat voor jou besteld is en je het dus moet betalen.
En even voor alle duidelijkheid: het heet maatwerk, maar dat betekent nog niet dat het beter past dan een confectie haarwerk. Sterker nog, ik heb maatwerken gehad die opwipten als ik struikelde, dus ik hoef er nooit meer eentje. Het verschilt ook enorm per land. Dezelfde mal levert in het ene land een groter haarwerk op dan in het andere land. En te groot is nog wel te herstellen, maar te klein is heel lastig.

Waarom wil de haarwerker niet gelijk net zoveel knippen als jij wilt?
Als je een nieuw haarwerk opzet dan is het niet altijd naar je zin en dan wil je gaan knippen. Wacht daarmee.
Natuurlijk kun je een confectie haarwerk wat meer personaliseren, maar je kunt er niet een totaal ander kapsel in knippen. Dus ofwel het heeft maar kleine wijzigingen nodig, ofwel ga verder zoeken naar een ander haarwerk.
Maar ook al is het haarwerk goed, wees toch voorzichtig met knippen. Je moet wennen. Je bent heel weinig haar gewend, dus in het begin lijkt het veel te veel. Je eerste instinct is om dat te vele eraf te knippen, maar als je dat doet ben je terug bij af en daar wil je niet zijn, want daarom ging je nou net een haarwerk kopen. Haarwerkers weten dat, dus die zijn voorzichtig met knippen.

Ga het eerst eens inlopen, ‘s avonds en in het weekend. En wen eraan. En als het dan nog aangepast moet worden, ga dan terug naar je haarwerker. Die is dan heus wel bereid om te helpen. Die weet dat je terug komt en misschien nog wel een keer voordat het helemaal naar je zin zit. En daarna kun je het haarwerk in het openbaar dragen. Dan ben je eraan gewend en zit het naar je zin.