Wat doe je bij haaruitval?


Heb je last van haaruitval, welke vorm dan ook, kijk dan eens naar de afgelopen 3 tot 6 maanden.

Heb je last gehad van stress? Op je werk druk gehad, examens op school, een relatie die niet lekker loopt of een verhuizing. Heb je goed voor jezelf gezorgd op het gebied van ontspanning en voldoende slaap?
Was er een ziekenhuisopname of een operatie? Had je last van een vitamine- of mineralentekort zoals ijzer, B-vitamines, vitamine D?
Bij tekorten gaat het lichaam in de overlevingsstand en gaan alle voedingsstoffen naar vitale gebieden zoals hersenen, organen, spieren en gewrichten. Haar is niet belangrijk voor je overlevingskans dus dat is het kind van de rekening. En uitgehongerd haar is slecht van kwaliteit en valt uit.

Omdat haaruitval heel geleidelijk gaat zie je het pas als je zo’n 50% van je haar kwijt bent. En als je dan pas wat gaat doen, duurt het ook nog maanden voordat je verbetering ziet omdat haar heel langzaam groeit.
Als je dan vervolgens in paniek naar de dokter gaat, zal die bloedprikken en kijken naar vitamine B12, ijzer en je schildklierfunctie. En als die waarden redelijk normaal zijn, dan zul je geruststellende woorden horen over seizoensinvloeden (wat klopt) en nog even aankijken want bijna alles gaat vanzelf weer over en het is niet levensbedreigend,

Dat geeft alleen maar meer stress want jij denkt: ik kan zo meteen niet meer naar mijn werk en de dokter helpt niet.

Vraag je arts om een verwijzing naar een dermatoloog.
Weet elke dermatoloog alles over haaruitval? Nee.
Is er een lijst van dermatologen die wel in haaruitval zijn gespecialiseerd. Nee. Want het is vergeleken met andere klachten die dermatologen behandelen een “lichte” klacht, niet levensbedreigend. Er wordt weinig onderzoek naar gedaan en als je er als arts een oplossing voor vindt, dan is dat geen wereldnieuws en krijg je ook geen nobelprijs. Dus ze doen het er een beetje bij.
Er zijn wel een paar dermatologen die zich wat meer verdiept hebben in haaruitval omdat ze in de raad van advies zitten van de Alopecia Vereniging. Die namen kun je vinden op de site van de Alopecia Vereniging.

Maar vaak staat een dermatoloog ook met lege handen.
Iets wat in jaren is ontstaan, kan niet met een pilletje in dagen worden opgelost. Dat pilletje bestaat niet. Het hele internet staat vol met oplichting omdat iedereen wil verdienen aan de wanhoop van mensen met haarverlies. Bespaar jezelf de moeite van het kopen, want het werkt niet.

Pas dit jaar wordt voeding en leefstijl opgenomen in de artsenopleiding. Alle artsen die tot nu toe zijn opgeleid weten bijna niets van vitamines en mineralen. Ze kijken of je geen gebreksziekten hebt, maar ze herkennen haaruitval niet als de eerste gebreksziekte. Dus komen zij niet met de oplossing.

Maar je kunt wel wat doen en je hoeft het wiel ook niet zelf uit te vinden. Ga naar een orthomoleculair arts en vraag die om hulp. Die snapt wel hoezeer je haarwortels worden uitgehongerd in de huidige maatschappij met al het bewerkte eten, de stress, het gebrek aan rust en slaap door alle schermpjes en de ratrace waar iedereen in mee rent. Een orthomoleculair arts heeft wel kennis van vitamines en mineralen en kijkt verder dan de lijstje met minimumwaarden die voldoende zijn om te overleven.

Je wilt meer dan overleven. Je wilt weer mooi haar.