Help, mijn voorrand laat los


De meeste haarwerken/pruiken bestaan uit een binnenkant van lace. Er zijn twee soorten lace: een wat stevigere soort en frontlace. Frontlace is heel zacht en kwetsbaar en bijna transparant. Ideaal dus voor de voorkant. Maar als je er een hele pruik van probeert te maken, dan merk je dat het veel te kwetsbaar is en veel te snel kapot gaat. Daarom gebruiken ze daarvoor de wat stevigere lace. Soms gebruiken ze een lace die heel stevig is, maar ook heel hard. Dan kun je hem beter voeren met zachte stof om irritatie van je hoofdhuid te voorkomen, maar dat is voor een andere blog.

Je ziet vaak (tot je grote verdriet) een centimeter of 2 – 3 vanaf de voorkant een randje zitten. Dat randje is de overgang van frontlace naar lace. Omdat beide rafelen hebben ze dat randje om het goed aan elkaar te bevestigen.

Als het haar wat dunner wordt, is dat randje altijd iets wat ik dan weer moet camoufleren door er haar op te knopen. Het is vrij hard, dus het knoopt niet echt fijn.

Als je kracht zet op je voorrand, dan kan het een keer gebeuren dat het randje los rafelt.

Dat kan bijvoorbeeld door je haarwerk daar beet te houden terwijl je hem door borstelt, of door eraan te trekken als je je haarwerk opzet (dat kun je ook beter doen door de achterkant beet te pakken) of doordat je er tape op plakt en er met kracht dag in dag uit ook weer aftrekt (dan kun je beter een haarwerk met een PU-laag nemen).

Ik kan me voorstellen dat je schrikt als je de rand (deels) lostrekt, maar het is te repareren, dus geen paniek.

Je ziet de rafels dus gewoon aan elkaar naaien lukt niet. Wat wel kan is er een stukje lace op naaien dat beide delen overlapt (aan de binnenkant uiteraard).

Lace heb je in blond, lichtbruin en donkerbruin.

Kies de kleur die het beste past bij de kleur van de lace die is gebruikt in je haarwerk. En naai het vast met garen in de kleur van je haar. Bij blond haar adviseur ik om alles wat je naait aan de voorkant te doen met transparant visgaren.

Waarom niet plakken? Omdat ik verwacht dat dat niet blijft zitten. En omdat de meeste lijm hard wordt en daar word je niet gelukkig van. PU-lijm kun je niet gebruiken bij synthetisch haar want dan laat het haar los en het is bedoeld voor PU, niet voor stof.

Als het weer netjes aan elkaar zit, hoef je het waarschijnlijk niet eens bij te (laten) knopen.