Hoe lang kun je doorgaan met repareren?


Mensen vragen mij weleens: Het netje is ver heen, maar het haar is nog mooi. Kun je mijn haarwerk bijknopen?
Dat kan wel, maar het is een slecht idee vanwege een aantal redenen.
Je knoopt haren in het netje, dus als het netje slecht is dan vallen ze net zo hard weer uit. Bovendien vallen ook de haren die er nog zitten uit.

Het binnenwerk vergaat onder invloed van je zweet. Ze zeggen dat mensen die helemaal kaal zijn zuurder zweet hebben. Dat weet ik verder niet. Wat ik wel weet is dat je bij het knopen echt merkt dan een netje vergaan is. Zolang je er alleen naar kijkt lijkt het nog mee te vallen. Maar als je er dan met een scherpe naald in gaat, dan voel je dat de stof helemaal zacht is. En dan trek je er gaten in als je probeert om haar aan de stof vast te knopen.

Soms is het maar op 1 plekje vergaan. Dan zet ik er tule tegenaan aan de binnenkant, omdat ik niet in het niets kan knopen. Er moet stof zitten. Dan kan ik in de nieuwe tule knopen en die haren blijven goed zitten.
Maar als er veel meer plekken zijn die vergaan zijn, dan heeft het geen zin om er een nieuw binnenwerk tegenaan te zetten. Want dan zou ik veel te veel moeten knopen om te compenseren voor de haren die er nu nog wel in zitten maar die geen houvast meer hebben en er ook nog uit gaan vallen.
Dan is het gewoon tijd voor een nieuw haarwerk.
Maar je kunt uiteraard wel de haren gebruiken om je nieuwe haarwerk bij te laten knopen als dat gaat slijten.

Als je PU-laag (de plastic rand die om sommige haarwerken heen zit waar je tape op kunt bevestigen) begint af te brokkelen is dat een teken van ouderdom en slijtage. Dan moet je je afvragen of het nog de moeite is om het te laten herstellen.

Maar als het gaat om een paar plekjes, is het een ander verhaal. Is het meeste PU nog goed, dan is het makkelijk te repareren. Ik lijm er een lapje PU op. De PU-lijm is meer dan gewone lijm. Het smelt in de PU en daarna vormen het nieuwe lapje, de lijm en de oude PU-rand een geheel.

Ik krijg ook weleens de vraag of ik op een haarwerk zonder PU-rand zo’n rand kan maken. Dan kan wel, maar die naai ik er dan liever op. Want PU lijmen op stof of tule met aan de andere kant haar vind ik niet zo handig.
Het komt trouwens ook wel voor dat ik eerst een scheur vastnaai voordat ik er een lapje PU overheen lijm. Dat geeft dan meer stevigheid. Ik bepaal per keer wat het beste is.

Ook als het haarwerk is gescheurd waar het netje aan de PU-laag vastzit, dan is dat gewoon te herstellen. Daarna een beetje bijknopen en het ziet er weer mooi uit.