Haaruitval door vitaminegebrek?


Dat is misschien net wat te kort door de bocht. Maar het heeft wel degelijk met elkaar te maken.

Van vitamine B (B8 Biotine, B11 Foliumzuur, B2 Riboflavine, B3 Niacine, B5 Panthoteenzuur en B12 Cyanocobalamine) en E is bekend dat ze van belang zijn voor de haargroei.

Maar er zijn ook een aantal mineralen (Selenium, Zink, IJzer) en zelfs aminozuren zoals glycine waarvan een professor in de dermatologie al jaren geleden zei dat er verschil te zien was als mensen dat gebruikten.

Krijg je dan niet genoeg binnen als je een beetje gezond eet?
Nee helaas.

Mensen denken vaak dat ze gezond eten, maar 2 stuks fruit per dag, dus 14 stuks fruit per week. Wees eerlijk. Er is geen enkele week per jaar dat je dat haalt. En 500 gram groente per dag? Je mag blij zijn als je 200 gram haalt. En dan ook nog niet 7 dagen per week.

Bovendien is de bodem verarmd en zelfs als je genoeg verse groenten en fruit binnen zou krijgen, dan zitten daar een stuk minder vitamines en mineralen in dan zo’n 50 jaar geleden.

En je merkt daar weinig van. Voordat je echt iets merkt van een gebrek aan vitamines en mineralen ben je vele jaren verder. Maar als gevoelig bent voor haaruitval dan helpt het niet dat je zo weinig goede vitaminen en mineralen binnenkrijgt.